TEST: Nikon D5100

Test Nikon D5100

(Bilde: Nikon)

Nikon D5100

Selv blasserte journalister lar seg imponere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvitbalanse

Så godt som alle kameraer vi tester har feil på hvitbalansen i større eller mindre grad. Dette tester vi ved å ta bilde av vår testplansje med kameraet satt på automatisk hvitbalanse, med andre ord det som avgjort er mest brukt blant folk flest, og deretter måle differansen mellom bildenes hvitbalanse og det vi på forhånd vet at våre dagslyslamper gir. Vi må likevel gjøre oppmerksom på at dette er av begrenset viktighet når man har et kamera som støtter RAW, slik at man kan justere hvitbalanse i ettertid.

D5100s autohvitbalanse er bra, og ligger meller 300 og 500 Kelvin fra det korrekte på alle ISO-verdier. Det er innenfor det vi regner som bra, men ikke så bra som Canon EOS 600D.

Fargegjengivelse

Nedenfor kan du se nærmere på fargegjengivelsen. Vi har bare gjengitt på ISO 100, da det er svært likt på de andre ISO-verdiene. Firkantene representerer her korrekt farge, plassert i AdobeRGB-fargerommet, og sirklene er fargen slik kameraet har avfotografert samme farge. Linjene øverst til høyre og nederst til venstre angir fargerommets grenser, og linjene mellom kvadratene og sirklene angir avviket. Jo lengre en linje er, desto større er avviket på den fargen fra idealet.

Gråtoner (20-23)
Hvitt og svart (19 og 24)
Disse tonene er meget bra. De er svært nøyaktige, og varierer lite selv ved høye ISO-verdier.

Hudtoner (1-2)
Hudtonene er ikke helt perfekte, men så nært at du ikke vil kunne se at det er noen feil.

Blått, grønt og rødt (13-15)
På RGB er ikke D5100 like bra, men rødt gir vi godkjent, mens blått og grønt er ikke helt der vi vil ha dem.

Gult, magenta og cyan (16-18)
Disse fargene er også meget godt gjengitt. Cyan er den minst presise.

Annet
Alt i alt har D5100 en fargegjengivelse som antakelig ikke vil plage deg. Du må nok drive med dokumentasjon av nøyaktige farger for at det ikke skal holde mål. Kameraet gjør det omtrent som Canon EOS 600D.


Dynamikkomfang

Dynamikkomfang vil si hvor mange forskjellige lysintensitetsnivåer som kameraet er i stand til å fange opp og gjengi, fra det mørkeste som ikke er helt svart og det lyseste som ikke er helt hvitt. Dette måles ved hjelp av en meget nøyaktig plansje med 41 trinn på 1/3 EV hver, som er bakbelyst med et lys på 8000 grader Kelvin og blir avfotografert og analysert.

Stouffer 4110 testplansje for dynamikkomfang
Stouffer 4110 testplansje for dynamikkomfang

Dynamikkomfang er en svært viktig faktor i et kameras bildekvalitet, fordi den bestemmer hvor naturlig overgangen mellom mørkt og lyst vil bli på bildet, og hvor store kontrastforskjeller kameraet kan gjengi. Til sammenligning med resultatene nedenfor har det menneskelige øyet et dynamikkomfang på ca 5-6,5 EV hvis "blenderen", dvs iris, forblir uendret. Når vi måler dynamikkomfang vil bildestøy påvirke resultatet i de mørke områdene, og for å unngå dette måler vi med to ulike toleransegrenser for støy, slik at vi får et mest mulig korrekt resultat. På plansjen nedenfor vil høy kvalitet si lav toleransegrense for bildestøy (maksimal variasjon på en tidels blendertrinn) og lav kvalitet vil si høy toleransegrense for bildestøy (maksimal variasjon på ett blendertrinn).

Dette er faktisk som forventet. Nikon har en stund vært konge av dynamikkomfang, og D5100 skuffer ikke i så måte. Den ligger helt i toppen, sammen med D7000.

På høy kvalitet er bildet mye det samme. D5100 regjerer alene på toppen. Dynamikkomfanget er ofte det første som lider når pikslene blir mindre (flere), og dermed er det flott å se at Nikon klarer å opprettholde såpass gode resultater. De dårlige resultatene for alle kameraer på høye iso-verdier er fordi støynivået kommer over vår tåleransegrense, og dermed er det lite igjen for testprogrammet vårt å beregne dynamikkomfang ut fra.

Hvis vi skal oppsummere bildekvaliteten, må vel konklusjonen bli at den er svært imponerende, men ikke bedre enn på Canon EOS 600D. En slik konkurranse må vi kalle dødt løp, evt. seier til begge to, da vi aldri har sett så bra resultat fra så billige kameraer tidligere. Den er fullt på høyde med D7000, og dermed også antakelig D300s. Nikon gir oss den samme bildebrikken og i stor grad den samme signalbehandlingen uavhengig av prisklasse på kameraet. Så går du for Nikon, trenger du ikke velge modell ut fra bildekvalitet.

Nikon D5100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen