TEST: Nikon D5100

Test Nikon D5100

(Bilde: Nikon)

Nikon D5100

Selv blasserte journalister lar seg imponere

Fysisk

Kamerahus

Vurdering:
Forskjell i størrelse. D5100 foran, D5000 bak.
Forskjell i størrelse. D5100 foran, D5000 bak.

Nikon gjør noe veldig riktig når de bygger kameraene sine. Selv om de rimelige modellene er ganske små, ligger de godt i hånden, og passer selv til ganske store hender. Selv om D5100 har blitt en god del mindre enn forgjengeren, D5000, så har ikke dette gått ut over ergonomien.

Byggekvaliteten kjennes bra – ikke så bra som på dyrere modeller, men veldig sammenliknbart med Canon EOS 600D som er i samme prisklasse.

Knappene er helt greie, men ikke så store og tydelige som på Canon EOS 600D. Layout-en har endret seg en god del fra forgjengeren. Dette skyldes at skjermen nå her hengslet på venstre side i stedet for i nedre kant. Man har derfor måttet flytte knappene som lå til venstre for skjermen til andre steder.

Endringen er gjort fordi hengslingen i nedre kant gjorde det vanskelig å bruke vridbar skjerm i kombinasjon med stativ, da stativhodet lett kom i veien for skjermen.

Den mindre størrelsen gir seg også utslag på vekten, som er redusert.


Batteri

Vurdering:

Batteriet er av typen EN-EL14 og gir 1030mAh på 7,4V. Det skal holde til 660 eksponeringer. Det er et bra resultat på det så lite kamera, og 50% bedre enn det Canon klarer med et tilsvarende batteri under samme testforhold.

Trofaste Akam-lesere vet at vi i en årrekke har har hengt oss opp i batteriluka på kameaene. Den har tradisjonelt vært med svake plasthengsler, og under er det ingenting annet som holder batteriet på plass. Hvis da hengselen ryker, blir batteriet løst og kameraet ubrukelig.  Vi i Akam-redaksjonen påtar oss en del av æren for at det nå er forbedret. Luka og hengslene er av samme kvalitet som før, men under finner du en hake som holder batteriet på plass, så selv om noe nå ryker, så fungerer kameraet like godt som før. Takk Nikon. Dette har vi ventet på.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Søkeren ser ut til å være den samme som i forgjengeren, og er ikke imponerende stor. Det er den for så vidt ikke på noen kameraer i denne klassen, men den er mindre enn søkeren i EOS 600D.

Diagrammet nedenfor sammenligner søkerstørrelsen i et utvalg speilreflekskameraer. 100% er her definert som en søker som har 100% dekning og 1x forstørrelse og som er påmontert et fullformatkamera.

 

Søkeren gir deg informasjon om lukkertid, blender, eksponeringskompensasjon og iso-verdi. Bruker du Auot-iso, får du ikke opp iso-verdien kameraet velger. Dette hadde vært en fordel å få det. Du får også indikasjon når fokus er oppnådd og eksponeringsverdiene er satt. Til slutt er det et tall som forteller hvor mange bilder det er plass til på minnekortet, og i bufferen, slik at du kan holde et øye med hvor lange serier du kan ta.

Skjermen har vokst fra forrige versjon, og er nå på 7,5cm (3 tommer), og har en oppløsning på 921 000 punkter. Det er litt lavere enn EOS 600D (1 040 000), men langt høyere enn D500 (230 000). Skjermen er meget skarp og fin. Som sagt, er den vridbar og hengslet på venstre side. Det gjør det mye lettere å bruke kameraet til makrofotografering, på konserter eller andre steder der du holder kameraet i rare vinkler. Skjermen kan brettes ut ca 180 grader, og roteres 270 grader, så du også kan ta selvportretter hvis du skulle ønske det.

Vridbar skjerm gjør mange operasjoner lettere.
Vridbar skjerm gjør mange operasjoner lettere.

Informasjonen på skjermen er upåklagelig. Her finner du informasjon om lysmåling, seriebildefunksjon, autofokusinnstillinger, bildekvalitet, gjenstående batterikapasitet, plass på minnekortet, valgt program og mer, i tillegg til det du finner i søkeren.

En ulempe med en hengslet skjerm er at konstruksjonen involverer flere deler enn en fastmontert en, og at flere av disse delene er bevegelige. I tillegg er det muligheter for å ødelegge skjermen dersom man tvinger den i en retning den ikke er ment til å gå. Særlig utsatt kan den er vridd ut til siden. Fordelene med en vridbar skjerm er mange. Ikke bare kan den klappes inntil kamerahuset og dermed fungere akkurat som en vanlig, fastmontert skjerm, men man kan også snu den slik at baksiden vender ut før man klapper den inntil kamerahuset. Da vil den ligge mer beskyttet til enn en vanlig skjerm, og man vil også slippe å bli fristet til å sjekke bildene på den til stadighet. I tillegg det opplagte med at det er letere å ta bilder i vanskelige vinkler ved bruk av skjermvisning.

På neste side ser vi nærmere på hvordan kameraet er i bruk.

Nikon D5100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen