Nikon D5000

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Siden kameraet ikke er i endelig versjon, kan vi dessverre ikke si mye om bildekvaliteten. Vi må også ta en rekke forbehold på andre områder, da denne modellen ikke nødvendigvis yter slik kameraet kommer til å gjøre. Men la oss likevel ta en kikk på det.

 

Kamerahus:

Kamerahuset er ganske lite, og minner om en blanding av D50 og D60. Det plasserer seg i markedet for hobbyfotografer, og dette ser man særlig på ergonomien, der pekefingerhjulet mangler. Dette gjøres av alle produsenter på de rimelige modellene, og grunnen er rett og slett at det ikke skal konkurrere så mye med de dyrere versjonene. Det er litt større enn D60 i alle retninger, og veier 38g mer.

Det manglende pekefingerhjulet gjør det vanskeligere å endre en del innstillinger raskt. Men har du stort behov for det, er kanskje ambisjonsnivået ditt høyere enn dette kameraet er ment å tilfredsstille i alle fall.

Kamerahuset likner mest på D50 og D60.
Kamerahuset likner mest på D50 og D60.

Som vanlig er kameraet bygd i plast, men som vanlig kjennes det rimelig solid, og vi har lite å utsette på byggekvaliteten. Det kjennes naturligvis ikke like godt skrudd sammen som D90 eller dyrere modeller, men det er heller ikke å forvente. Du får ikke vertikalgrep til kameraet, og vi kommer derfor ikke til å henge oss opp i batteriluken denne gangen.

Design og knappe-layout likner veldig på D60 (og alle andre Nikon-kameraer i samme klasse). Hovedforskjellen er at kameraet har fått en Live-view-knapp. Mer om det senere.

 

Batteri:
D5000 har fått et nytt batteri, EN-EL9a. Ikke noe revolusjonerende, men med litt høyere kapasitet (opp fra 1000 til 1180 mAh). Det er bakoverkompatibelt med EN-EL9.

På grunn av litt kraftigere batteri, og på grunn av bedre utnyttelse av strømmen, klarer D5000 510 bilder en lading - hårfint mer enn D60s 500.

 

Skjerm og søker:
Søkeren er litt mindre enn det vi normalt se på disse kameraene. Den er ørlite grann mindre enn på D60 og D40. I søker ser du informasjon om lukkertid, blenderåpning, ISO-verdi, plass i bufferet, over-/undereksponering og blitsstatus. Med andre ord, alt det du normalt trenger.

Men skjermen er det som skiller dette kameraet fra mengden. Den er på 2,7 tommer, og har en oppløsning på 230 000 punkter. Vi hadde kanskje ønsket oss litt mer. Men her har Nikon tydelig lært av både tidligere modeller og av enkelte Olympus-modeller. For det første er skjermen vridbar. Den er hengslet i nedre kant, og kan vris i alle retninger. Nikon skilter til og med med muligheten for selvportrett, ved å vri skjermen i samme retning som objektivet.

Skjermen er vridbar i alle retninger.
Skjermen er vridbar i alle retninger.

Kombinert med live-view, er vridbar skjerm svært nyttig når det du tar bilder i vanskelige vinkler. Det kan være makro eller konserter for eksempel. Hvis du ikke har behov for skjermen, eller du bruker kameraet i et miljø der du er redd den skal skades, kan den vris inn mot kameraet og er dermed godt beskyttet.

Mye informasjon tilgjengelig på skjermen.
Mye informasjon tilgjengelig på skjermen.

Informasjonen på skjermen er svært utfyllende. Du har tilgjenelig informasjon om nesten alle innstillinger, og du kan endre på disse ved å navigere rundt på skjermen, uten å gå inn i tradisjonelle menyer. Du har også den samme grafiske framstillingen av lukker og blender som vi finner på D40 og D60, som lett illustrerer endringene du gjør i eksponeringen.

I bildevisningen kan du få opp histogram, men ikke fullt RGB-histogram. I live view får du ikke histogram over hodet. Det er kanskje det eneste vi savner.

Skjermen kan se ut som info-displayet.
Skjermen kan se ut som info-displayet.

Kameraet har ikke noe info-display på toppen, men du kan sette skjermen til å se ut som dette info-displayet, dersom du foretrekker det.

Vi liker svært godt løsningen Nikon har valgt her, ved å gi deg alle muligheter, og la deg velge det du ønsker. Blir du forvirret av alle valgene, kan du jo bare kjøre på standardinnstillingene.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen