Nikon D40 er offisiell!

På nettet har det lenge versert rykter om et nytt digitalt speilreflekskamera fra Nikon, blant annet på vårt eget forum. Nikon D50 har vært moden for utskiftning en stund, og dette har mange fått med seg. Et søk på "Nikon D40" nå nettopp - 16 timer før sperrefristen går ut - resulterte i ca en million treff.

Men i dag er altså Nikon D40 en realitet, og Akam har selvsagt vært og tatt en titt på nykomlingen.

Alternativ tekst mangler
Nikon D40

Ergonomisk er D40 overraskende likt D80. Det ligger nesten like godt i hånden (min, vel å merke) og er kun marginalt lettere. Størrelsen er praktisk talt den samme.

Ikke uventet er oppløsningen kun 6 megapiksler, og kameraet er utstyrt med den samme sensoren som Nikon D50 er, men med en annen bildeprosessering bør man kunne klare å utnytte denne modne teknologien bedre og dermed oppnå bedre bildekvalitet og mindre støy. Nikon markerer med dette kameraet at de ikke nødvendigvis akter å fortsette på megapiksel-karusellen og heller fotkusere på andre områder der bildekvaliteten kan forbedres, slik som nettopp støy, dynamisk omfang, og så videre. Sensoren er for øvrig en relativt gammel design, og man kan spørre seg hvor lurt det er av Nikon å satse på en CCD-brikke som er tre år gammel i et så nytt kamera som D40 hvis man ikke klarer å utnytte denne brikken drastisk bedre enn det tidligere kameraer har.

D40 er tiltenkt førstegangskjøpere generelt og kvinner spesielt, noe kameraet klart bærer preg av. Nikon har endelig oppdaget at en LCD fargeskjerm på 6,3 cm (2,5 tommer) kan brukes til masse annet enn å vise tekst og bilder, så på D40 er det utstrakt bruk av ikoner og illustrasjoner, om man velger det. Man kan velge mellom tre måter å bruke displayet på, en tradisjonell som etterligner LCD-skjermen man finner oppå eldre kameraer, en tekstbasert visning hvor man kan legge inn egne bakgrunnsbilder, og en grafisk. På sistnevnte har man også informasjon tilgjengelig i form av tall og bokstaver, men også som ikoner, bilder, illustrasjoner og eksempelbilder. For eksempel vil man i dette moduset bli vist en grafisk representasjon av lukkertid og blenderåpning, slik at det blir lettere å forstå for nybegynnere. Også på andre innstillinger har man denne muligheten. På skjermen for innstillingen av eksponeringskompensasjon, for eksempel, vil man se et eksempelbilde som blir lysere eller mørkere etter hvert som man stiller seg bort fra normalen. Når man velger forskjellige motivprogrammer eller former for eksponeringsautomatikk vil man også se eksempelbilder på hva slags motiver og bildetyper de ulike er tiltenkt. Vi fikk et veldig godt inntrykk av dette systemet, som nok vil gjøre det atskillig enklere for uerfarne speilrefleksbrukere å utnytte sitt nye kamera bedre. Vi berømmer Nikons designere for tross fristelsen å spare på alle kanter har valgt å la kameraet beholde de fleste funksjoner man finner på kameraer i høyere prisklasser. På denne måten har man et kamera som ikke bare er spesiallaget til de som ikke har brukt speilreflekser før, men også et kamera å vokse med.

Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen med D40. Kameraet har for eksempel ikke innebygget fokusmotor og man vil dermed kun få manuell fokus på objektiver som ikke har autofokusmotor, det vil si er av AF-S-typen. En del Nikon-brukere som for første gang kjøper digital speilrefleks risikerer å måtte skifte ut de fleste objektivene sine, eller måtte leve med manuellfokus. Dermed faller argumentet med å holde seg til Nikon fordi man da kan bruke sin "gamle" optikk i stor grad bort.

Nikon D40 vil i utgangspunktet ikke bli tilgjengelig uten et nytt kitobjektiv som lanseres samtidig. Det dreier seg om en ny versjon av det eksisterende Nikon 18-55mm f.3,5-5,G AF-S DX som har akkurat samme spesifikasjoner - faktisk kunne ikke Nikon Norges produkspesialist svare på hva forskjellen var.

Nikon D40 får en innebygget blits med ledetall 12 (ISO 100, m), som dermed vil ha en rekkevidde på litt over 2 meter ved ISO 100 og blender 5,6. ISO 100 blir forøvrig ganske vanskelig med D40, som har ISO 200 som laveste trinn på akkurat den stigen. På toppen finner vi 1600 ISO, og over der Hi1, som omtrent tilsvarer ISO 3200 men er ukalibrert og dermed potensielt en smule unøyaktig. Dette skal vi se nærmere på senere når vi har et testeksemplar mellom hendene. For dem som mener den innebygde blitsen blir for svak, har Nikon også annonsert at de slipper en ny blits, SB-400. Den får ledetall 21 og er dermed ikke fullt dobbelt så kraftig som den innebygde. SB-400 vil ikke kunne roteres, men vil ha trinn for å vippes opp mot taket i 60, 75 og 90 graders vinkel. SB-400 vil desverre ikke være tilgjengelig for kjøp samtidig som D40, men D40 kan også benytte Nikons andre nåværende blitsmodeller, så lysløs blir man ikke. SB-400 får en veiledende pris på kr 1290,-.

Både kamera og kitobjektiv slippes i sølvutgave i tillegg til tradisjonell svart, men heldigvis ikke i Norge.

Nikon D40 er tilgjengelig i begynnelsen av desember og vil dermed kunne ligge under treet hos mange akamlesere - hvis man klarer å overtale giverne til å legge ut de kr 5999,- som den veiledende prisen er på da.

D40 skal altså som sagt erstatte D50, som vil bli faset ut ved årsskiftet. Kanskje dette vil medføre muligheter for et kameravarp i julesalget for dem som ikke finner et D40 under treet til jul?

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen