Nikon D3x

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nikon har med D3x sluppet sitt hittil beste speilreflekskamera, og det sier ikke så rent lite. Nikons historie på speilrefleksfronten er lang og begivenhetsrik, og de har begått noen av de beste kameraene i sin tid, opp gjennom tidene. Med D3x har de nok en gang satt merker etter seg i utstyrshistorien.

Nikon D3x ble lansert i desember i fjor, og med det tok endelig Nikon steget som bragte dem tilbake på nivå med erkekonkurrenten Canon, som halvannet år tidligere hadde sluppet sitt flaggskip med over 20 megapiksler, nemlig EOS 1DS Mark III. Men klarte Nikon samtidig å passere rivalen?

Storebror ser deg!
Storebror ser deg!

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

Nikon D3x er bygget som en stridsvogn, som seg hør og bør for et proffkamera i prisklasse liten bil. Det er bunnsolid bygget, og som en konsekvens av det er det også tungt. Bare kamerahuset veier ikke langt fra halvannet kilo, og med litt gromoptikk påmontert blir det fort litt å bære på.

Kameraet oser imidlertid av kvalitet, og batteriløsningen er intet unntak denne gangen, snarere tvert imot. Batteriytelsen er den beste vi noensinne har sett, og med et nærmest evigvarende batteri ser vi oss for bare andre gang i Akams historie nødt til å gi et kamera full karakterpott for noe som helst.

Full pott blir det ikke for søker og skjerm, men det er ikke langt i fra. Selv om søkeren og skjermen ikke er de beste vi har sett, er de så definitivt i proffklassen også de, og forskjellen mellom dem og klassens beste er i praksis uvesentlig. I tillegg er informasjonsmengden D3x tilbyr imponerende, via sine tre ulike skjermer, samt søkerdisplayet.


I bruk

Nikon D3x har et vell av tilpasningsmuligheter og funksjoner, og også her er det mer enn tydelig at dette er et kamera tiltenkt profesjonelle brukere. Her finnes nesten alt hva man kan tenke seg av funksjoner og innstillinger, og på funksjonsfronten fremstår D3x som ganske så gjennomtenkt. Med noen unntak, riktignok. For eksempel savner vi en automatisk støvfjerningsfunksjon, og mulighet for videoopptak glimrer også med sitt fravær. I tillegg er LiveView-funksjonen noe mangelfull, og vi har vanskeligheter med å forstå hvorfor Nikon på et kamera som D3x har valgt å gjøre det umulig å benytte LiveView og/eller speillåsen samtidig som man bruker selvutløser.

Selv om autofokusen er imponerende presis og rask, er det ikke hastighet D3x først og fremst er ment for. Opptakstempoet er bra, men er likevel ganske langt unna markedets raskeste kameraer, mye takket være de store filene kameraet leverer. Dette gjelder spesielt opptak i 14-bits RAW. På den annen side vil hastigheten øke betydelig dersom man benytter DX-optikk, men da vil oppløsningen gå tilsvarende ned.

Brukervennligheten er også på plass, men selv om D3x kan skilte med et innebygget hjelpesystem og Nikons klassiske betjening og menyer, er D3x ganske langt fra noe nybegynnerkamera. Det er lett å gå seg vill i menyesystemet om man ikke kjenner til Nikons måte å gjøre ting på fra før, men dersom man har lært seg dette kan D3x betjenes og tilpasses på et utall ulike måter, alt etter fotografens eget ønske.


Bildekvalitet

I likhet med Sonys A900 er D3x utstyrt med hele 24 megapiksler på en fullformatbrikke, og detaljgjengivelsen på lave ISO-verdier er dermed svært svært god. I motsetning til A900 klarer imidlertid D3x til en viss grad å levere også når ISO-verdiene begynner å bli høye, selv om D3x på dette området ikke er kongen på haugen.

D3x er imidlertid kongen på haugen når det gjelder svært mange aspekter som inngår i det vi samlet omtaler som bildekvalitet, og spesielt på lav ISO er det få eller ingen som kan hamle opp med Nikons nye flaggskip.

D3x har på lav ISO den beste detalgjengivelsen vi hittil har sett, og det samme gjelder dets evne til å gjengi flest mulig ulike intensitetsnivåer mellom helt svart og helt hvitt. I begge tilfeller holdt D3x på å sprenge vår skala, og selv om ikke fargegjengivelsen var i samme klasse, så har Nikon D3x også her et stort fortrinn fremfor mange andre, nemlig at fargegjengivelsen varierer svært lite med varierende ISO. Proffe fotografer vil dermed vite hva de kan vente seg av kameraets fargegjengivelse, og dermed kompensere og justere på annet vis.


Oppsummering

 
  Enorm batterikapasitet!
  Mangler videoopptak
 
  Suveren detaljgjengivelse på lav ISO!
  Ingen automatisk støvfjerning
 
  Fremragende dynamisk omfang på lav ISO
  Tregt ved 14-bits RAW
 
  Svært god søker og skjerm
  MEGET høy pris!
 
  Kan benytte DX-objektiver
  Noe begrenset LiveView
 
  God byggekvalitet og ergonomi
  Ikke selvutløser og speillås samtidig


Konklusjon

Nikon D3x er utvilsomt det mest avanserte kameraet Akam noensinne har testet, og sannsynligvis også det beste. Joda, det kan slås på mange områder, men aldri på flere områder av samme kamera, så som helhet er det D3x som tilbyr det meste av det beste av det som finnes på markedet i dag. Dets ulike sider og egenskaper spenner fra "meget bra" og oppover, og hva angår batteriløsningen så har vi problemer med å ikke bare se hvordan den kan forbedres, men også at det i det hele tatt er noe vits i å forbedre den.

Bildekvaliteten er fremragende på de fleste punkter, og er helt i toppen på det aller meste, selv om vi vil si det finnes bedre alternativer enn D3x dersom ekstreme ISO-verdier og høyt opptakstempo er ting du ofte har bruk for. Alt i alt er imildertid D3x uansett noe av det råeste vi har vært ute for, noe også vår nye utmerkelse, spesiallaget for dette kamerat, vitner om. Det finnes imidlertid et skår i gleden, og det er prisen Nikon vil ha for herligheten. Slike priser som dette kunne Canon under tvil tillate seg å kreve for et kamera for halvannet år siden, da de var eneste på markedet med en speilrefleks på dette nivået, men siden dengang har D3x og Canon EOS 1Ds Mark III i form av Sony A900 og Canon EOS 5D Mark II fått to konkurrenter som hver koster en tredel og som tilbyr 95% av det samme. Å kreve mellom 60 og 70 tusenlapper for et kamera vil dermed ligne farlig mye på å prise seg ut av markedet, for riktig SÅ overlegent bra er ikke D3x. Men det er bra. Råbra, faktisk.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.


Sammenlign Nikon D3x med konkurrentene her.

En stor takk til Japan Photo i Akersgata for velvillig utlån av AF-D 85 mm f1.4.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen