Nikon D2x endelig lansert!

Flere og større bilder i prisguiden

Nikon D1X ble lansert i februar for litt over 3 og et halvt år siden. Kameraet var banebrytende, men et og et halvt år etter kunne Canon lansere sitt 1Ds med nesten dobbelt så høy oppløsning. Siden den gang - i to år - har Nikon-entusiastene forgjeves ventet på at Nikon skulle svare på konkurransen.

Da Nikon tidligere i år lanserte Nikon D2H, var skuffelsen stor over at kameraet gikk ned i oppløsning i forhold til D1x.

Nikon D2H er utstyrt med en Nikon-produsert bildesensor med en CMOS-liknende teknologi. Før dette hadde Nikon-folkene rynket på nesen når CMOS-teknologien ble nevnt. Derfor er det interessant å se at Nikon på D2X tar skrittet fullt ut; bildebrikken er en Nikon-designet CMOS-sensor med 12.4 megapiksler oppløsning (ikke overraskende litt over Canon 1Ds). Det er foreløpig ukjent hvor brikken er produsert; det eneste vi vet er at den ikke er produsert av Nikon.

 

Flere og større bilder i prisguiden

Nikon forteller at dataene fra bildebrikken tømmes i fire kanaler, og kombinert med rask bildeprosessering, en stor buffer og lagring til minnekortet med hele 7 MB/s burde ytelsen være i orden. Med kameraet kan du nemlig ta 18 JPEG-bilder (14 RAW) i full oppløsning med 5 bilder i sekundet; noe som skulle være nok for de fleste. Hvis dette likevel ikke er nok, har Nikon lagt til en smart funksjon som gjør at man kan velge at bare halve bildebrikken skal brukes. Kantene kuttes bort slik at oppløsningen nesten halvveres til 6.8 megapiksler, noe som gir en teleeffekt. Datamengden blir også tilsvarende mindre, slik at kameraet da kan ta hele 35 JPEG-bilder (29 RAW) med 8 bilder i sekundet!

Dermed skulle det ikke være mange gode grunner igjen for å velge Nikon D2H, bortsett fra muligheten til å ta 8 bilder per sekund med god vidvinkel. Det som kan redde salget av D2H blir at Nikon setter prisen på D2X betydelig høyere enn D2H.

Mange har lurt på hvor mange megapiksler Nikon ville greie å dytte inn i bildebrikker med såkalt DX-størrelse. Nikon D2X er det kameraet på markedet med klart minst bildesensorer. Nikon hevder at de har fått bukt med potensielle støyproblemer som følge av dette, men likevel har de valgt å utstyre kameraet med ISO-valg kun fra 100 til 800. På Canons nyeste kamerar kan man velge helt opp til ISO 3200, og det med et helt brukbart resultat. Det skal bli spennende å se hva de første uavhengige testene sier om dette.

Det er ikke kjent nøyaktig når kameraet vil komme på markedet, og pris i Norge er heller ikke bestemt. Interfoto antyder en pris på mellom 40 og 50 000 + mva.

En engelsk brosjyre med spesifikasjoner i PDF-format kan lastes ned her.

Nikon lanserer samtidig et nytt teleobjektiv med det klingende navnet "AFS VR Nikkor 300mm f2.8G IF-ED".

Objektivet hører ikke til DX-serien, og kan derfor også brukes på filmbaserte speilrefleks som det nye Nikon F6 som ble lansert i dag.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen