Test

Nikon Coolpix P80

Introduksjon

 

Nikon var med sin Coolpix-serie en av pionerene på digitale kompaktkameraer. Så stoppet det opp og de siste virkelig avanserte modellene var 8400 og 8800 som ble lansert høsten 2004. Siden den gang har det ikke manglet på modeller, men det har stort sett vært enkle og rimelige kameraer. Så mens Nikons speilreflekser har gjort det veldig bra de siste årene har Coolpixene hatt problemer med å hevde seg i konkurransen, selv om enkelte modeller som S10 og P5000/P5100 har hatt en del interessante egenskaper.

P80 ble lansert våren 2008 og ved første øyekast så det ut som Nikon hadde bestemt seg for å lage en avansert ultrazoom igjen. P80 har 18x zoom som er imponerende og 10 megapiksler som er uunngåelig, men en nærmere sjekk av spesifikasjonene viser at RAW-funksjon mangler og det gjør blitssko også, så igjen har Nikon valgt å utelate noen av de mest avanserte funksjonene.

P80 bruker sensorbasert stabilisator (VR) mens Nikon tradisjonelt har brukt objektiv med stabilisator. Spesifikasjonene til objektiv og stabilisator er faktisk så like Fujifilm S8000fd/S8100fd og Olympus SP-560UZ/Olympus SP-570UZ at det sannsynligvis dreier seg om samme grunnkonstruksjon. Menyer og funksjoner er imidlertid typisk Nikon og alle produsentene har gjort mange egne valg så det er langt fra snakk om identiske kameraer.

Les hele testen her.

Fysisk

Nikon har med P80 laget det minste og letteste kameraet med 18x zoom, men det virker likevel solid nok. Liten størrelse er flott når kameraet skal ned i en lomme eller veske, men mindre grep enn for eksempel Olympus SP-570UZ gjør at ergonomien ikke fullt så bra. Dessverre er batterikapasiteten til P80 relativt dårlig.

I bruk

Fokushastighet og ventetid mellom to bilder er bedre enn på mange av Nikons kompaktkameraer den siste tiden, men P80 er et stykke bak de raskeste konkurrentene. Menyer og brukergrensenitt fungerte greit selv om noen særegenheter trekker inntrykket litt ned. Totalt sett er vi mellomfornøyd med P80 som ikke utmerket seg positivt på noe enkeltpunkt, men som heller ikke var katastofalt dårlig på noe område.

Bildekvalitet

18x zoom kjøper man forhåpentligvis for fleksibilitet og ikke med forventning om perfekt bildekvalitet gjennom hele zoomområdet. Vi må likevel kritisere litt for P80 er et hakk bak de beste i klassen. Bildekvaliteten var helt OK for vanlig knipsing, men det manglet en del for at dette skal være toppklasse.

Konklusjon

 

 


  - 18x zoom - Middels bildekvalitet
  - Bra vidvinkel - Mye støy ved høy ISO
  - Bildestabilisator - Videofunksjonen
  - Lite og lett - Batterikapasitet
      - Litt tregt
         
         

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Nikon Coolpix P80   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen