Nikon Coolpix P1 og P2 med Wi-Fi

Wi-Fi

Teknikken med Wi-Fi har vi tidligere sett på Kodak EasyShare One, hvor det imidlertid har vært problemer med å få teknologien til å fungere sammen med ulike standarder for trådløse nett.

Trådløs overføring og utskrift

Wi-Fi gir mulighet for å automatisk overføre bildene til datamaskinen, straks de er tatt, mens ”Wireless printing” gir mulighet for trådløs utskrift til PictBridge-kompatible skrivere. Wi-Fi har, som nevnt ovenfor, vært forbeholdt Nikons profesjonelle speilreflekskameraer, der det var en meget nyttig funksjon for fotografen ute i felten, når han skulle få bildene tilbake til redaksjonen i en fart.

Trådløse perspektiver

For den vanlige forbrukeren er det mest interessante perspektivet snarere å kunne overføre bildene til egen PC fra et trådløst aksesspunkt hvor som helst i verden. Det er ikke mulig i dag, men er et av de mer spennende perspektivene vi kan se for oss på litt sikt. Når det blir virkelighet, vil det være slutt med å slepe bunker av dyre minnekort med på ferie. Inntil da må man nøye seg med å nyte friheten fra kabler og kortlesere når man skal overføre bilder til datamaskinen, skrive dem ut, eller vise dem på en TV.

Oppløsning og bildekvalitet

Det viktigste ved et hvilket som helst kamera er selvfølgelig bildekvaliteten. Her noterer vi oss særlig at Nikon Coolpix P2 har 5 megapiksler og en bildesensor på 1/1,8 tommer – en størrelse som normalt bare brukes på 7 og 8 megapikslers kameraer. Det bør bety lite bildestøy, selv på høyere ISO-verdier – en egenskap vi savnet lenge. Vi er litt mer bekymret for P1, som har 8 megapiksler på en sensor av samme størrelse. Den vil ha betydelig mer støy i bildene.

Optikk

Både P1 og P2 har en 3,5x optisk zoom, som tilsvarer brennvidder på 36-126mm omregnet til 35mm-formatet. Det gir et godt teleområde, men en svak vidvinkel. Som vanlig kunne vi godt ønsket oss litt mer vidvinkel på bekostning av telen, da en god vidvinkel er nyttig ved for eksempel fotografering i små rom.

Intelligent bildebehandling

I likhet med andre Nikonkameraer, finnes det noen fikse bildeforbedrende funksjoner i disse kameraene. D-Lighting-funksjonen brukes til å gjøre undereksponerte omrdåer lysere, uten at høylysene brenner ut. Særlig nyttig på bilder med store kontrastforskjeller. Funksjonen fungerer ved at det opprettes en kopi av bildet, og korrigeringen foregår på kopien. På den måten har du fortsatt det opprinnelige bildet, hvis resultatet ikke ble slik du ønsket deg det. Fint.

Det er også innebygd en automatisk fjerning av røde øyne. Hvis den er like effektiv som på Coolpix 5200, er det en meget nyttig funksjon.

En tredje funksjon, som Nikon framhever i pressemeldingen er portrettfunksjonen. Den kan registrere et ansikt i bildet, og låse fokus på det. Det vil si at det nå burde være slutt på portretter der fokus ligger på feil sted. Smart og nyttig.

Funksjoner som dette setter vi stor pris på her i redaksjonen. La oss få mer av den sorten, i stedet for at man bevisstløst fortsetter med å presse flere og flere megapiksler inn på alt for små sensorer, med økt bildestøy som følge.

Hastighedt

I følge Nikon, skulle både P1 og P2 ha svært kort oppstartstid, men de oppgir ikke noe tid for det. Her på akam ville vi tolke det som godt under 2 sekunder fra du skrur på kameraet til det første bildet er tatt. Det skal bli spennende å se om kameraene kan leve opp til den forventningen. Begge kameraene har seriebildefunksjon med henholdsvis 2,5 og 2,3 bilder pr. sekund for P1 og P2. Det burde være tilstrekkelig for de fleste.

En annen spennende funksjon er muligheten for å gjøre raske søk etter bilder på minnebrikken ved hjelp av en datosøkefunksjon. Det kan være nyttig hvis man ikke tømmer minnekortet for bilder hver gang man har brukt kameraet. Men ellers vil vi nok anse funksjonen som å ha begrenset nytteverdi. Men fint at muligheten finnes.

Størrelse og vekt

Med en vekt på 170 gram, og en tykkelse på 39mm, i følge Nikons egne tall, er det tydelig at man har lagt vekt på at disse kameraene ikke må være større enn at man kan ta dem med over alt, uten problemer. Nikon har likevel fått plass til en 2,5 tommers skjerm. Dessverre har de utstyrt den med kun 110 000 piksler, som vi synes er for lite. Den hadde blitt langt bedre, og mer anvendelig hvis oppløsningen var på ca 200 000 piksler.

Øvrige spesifikasjoner

Som vanlig er det en lang rekke motivprogrammer, tilpasset forskjellige forhold – 16 i alt. Det er alltid en nyttig ting, selv om mange motivprogrammer har den ulempen at hvis man har det travelt, så kan man ikke alltid ta seg tid til å finne det rette programmet, men bra trykker av før motivet forsvinner.

Kameraene vil bli tilgjengelige i september. Prisen er foreløpig ukjent.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen