Test

Nikon Coolpix P100

Introduksjon

 

Etter et par års fravær i ultrazoom kategorien gjorde Nikon comeback med P80 for to år siden. Vi testet P80 i denne testen og var ikke spesielt imponert. Kameraet var ikke dårlig, men langt fra noen markedsleder. Nikon lanserte P90 i fjor, oppgradert med blant annet mer zoom, vridbar skjerm og høyere oppløsning. Akam rakk aldri å teste P90 før Nikon erstattet det med P100 som vi ser på i denne testen.

P100 ligner mye på P80 og P90, men zoomområdet er utvidet til 26x, eller 26-678mm i 35mm-ekvivalent brennvidde. Skjermen har også fått litt bedre spesifikasjoner, men den største nyheten er at Nikon har byttet fra en 12MP CCD-sensor i P90 til en 10MP CMOS av den nye ”backlit” typen. Denne typen skal utnytte sensorarealet mer effektiv, og i følge reklamen gir det bedre egenskaper når Iso økes. Om reklamen har rett kommer vi tilbake til i bildekvalitetsdelen av testen. CMOS-sensorer gir også mulighet for høyere bildefrekvens og høyere oppløsning på video enn det CCD-sensorer har gitt så langt og P100 støtter full HD video og har en del morsomme seriebildefunksjoner.

Spesifikasjonene ser altså interessante ut på papiret (eller skjermen). Hvordan dette fungerer i praksis kan du lese mye mer om på de neste sidene.


Fysisk


Vi fikk et ganske positivt inntrykk av P100. Byggekvaliteten kan selvsagt ikke sammenlignes med et speilrefleks i den halvproffe klassen, men det er da heller ikke nødvendig på et kamera av denne typen. P100 er laget vesentlig i plast, litt blank og glatt noen steder, men med et gummiaktig belegg for bedre friksjon der det er viktig. Ergonomien er også bra og skal vi klage på noe må det være batteriet som ikke holder til mer enn 250 eksponeringer med CIPAs testmetode.

Objektivet har 26x optisk zoom og største blender på F2.8 til F5.0 er relativt bra i forhold til konkurrentene. LCD-skjermen er på tre tommer og har 460000 punkter, litt bedre enn det som er vanlig i superzoomklassen. Egenskaper i sterkt lys er også rimelig bra, og Nikon får plusspoeng for å ha utstyrt P100 med en vippbar skjerm. Søkeren er relativt liten, men gjør nytten i vanskelig lys eller når man ønsker den ekstra stabiliteten bruk av søker gir.

I bruk


P100 har det meste av funksjonalitet vi forventer å finne på et litt avansert superzoomkamera med både full automatikk og manuell eksponeringenskontroll. Lukkertidsprioritering og blenderprioritert automatikk er også på plass. Det som hindrer P100 i å konkurrere med de mest avanserte superzoomene er mangel på blitssko, RAW-støtte og et brukergrensesnitt som ikke er helt på høyden. Et problem er relativt få knapper som medfører at veldig mange justeringer må gjøres i menyen. Menysystemet virker også litt mindre gjennomtenkt enn det for eksempel Canon og Panasonics modeller har, noe som gjør at en justering krever unødig mange tasttrykk. Et lite pluss for at kameraet husker hvor i menyen det ble gjort endring sist og går rett dit. Praktisk for eksempel hvis man vil prøve litt forskjellige Iso-verdier.

P100 støtter Full HD video med stereo-lyd og optisk zoom kan brukes mens man filmer, men det blir ganske rykkete og det tar vel lang tid før bildet kommer i fokus. Generelt var imidlertid autofokusen et fremskritt i forhold til P80 som er forrige Nikon-kamera vi testet i denne klassen. P100 fokuserer raskt og sikkert i bra lys. I dårlig lys var det mer variabelt og det var ikke alltid fokus var korrekt selv om kameraet trodde det hadde fokusert. Søkerbildet ble heller ikke oppfrisket raskt nok.

P100 var stort sett ganske raskt i bruk med kort oppstartstid, bra bilde til bilde-hastighet og en seriebildefunksjon med opp til 240 bilder i sekundet i lav oppløsning.

Bildekvalitet


26x optisk zoom er mye og det er urealistisk å forvente perfekte resultat, men bildekvaliteten er likevel et område hvor P100 skuffer litt. Både farger og eksponering er OK, og kan lett overstyres for den som ønsker det, men skarphet og oppløsningsevne var dårligere enn ønsket. Det er vanskelig å si om dette skyldes objektivet, sensoren, hvordan Nikon prosesserer bildene eller (mest sannsynlig) en kombinasjon av disse faktorene. Resultatet er uansett bilder som ikke virket sylskarpe når vi sjekket i stor forstørrelse. Som sagt forventer vi ikke perfeksjonisme i denne typen kameraer, men for eksempel Panasonic FZ38 viser at dette kan gjøres bedre, riktignok med et objektiv med ”bare” 18x zoom.

Nikon har valgt Iso 160 som laveste verdi og til tross for backlit CMOS-sensor som reklamen hevder skal gi forbedret bildekvalitet i forhold til andre sensorer så vi ikke noe til det i praksis. I 100% forstørrelse var det prosesseringsartefakter selv på laveste Iso. På høy Iso var P100 greit for et kompaktkamera, men ikke helt på høyde med de aller beste i klassen.

Vi regner med at de fleste som kjøper Nikon P100 først og fremst er på jakt etter et kamera som tar OK bilder for albumet, litt bruk på web og kanskje en A4-forstørrelse i ny og ne og til slik bruk er bildekvaliteten god nok, i hvert fall i rimelig bra lys.

Konklusjon


 


  - 26x optisk zoom - Middels bildekvalitet
  - Full HD video med stero lyd - For mange innstillinger må endres i menyen
  - Vippbar skjerm med bra kvalitet - Kun elektronisk stabilisator i videomodus
  - Mulig å lade fra USB-port i PC - Noe dårlig batterikapasitet
         
         
         
         

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Nikon Coolpix P100   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen