Test

Nikon Coolpix 7900

 

 

Nikon Coolpix 7900

Et smart Nikon kompaktkamera - Dette burde være bra!

Etter å ha fått tildelt en eske med store bilder på utsiden, lå det forventninger til dette kameraet. Kameraet derimot, er svært lite og nett. Et kompaktkamera som Nikon oppgir til hele 7,1 megapixler er mye på et lite kamera med 3x zoom. Med andre ord, skulle tilsi en lettvekter med mye ytelse.

En eske inneholdende alt som skal til for å kunne ta bilder digitalt. Bruksanvisningen er lettlest og forståelig for enhver nybegynner av digital fotografering. Gode oversikter over menyer og andre tekniske data. Bruksanvisningen er på norsk og dette er et pluss da mange andre produsenter foretrekker til nød å legge ved begredelige danske eller svenske oversettelser.

Lett å komme i gang, lad opp batteriet. Oppgitt skulle dette ta 2 timer og det stemte noenlunde.

 

Kamerahus

Vurdering:

Knappe 8,8 cm x 5,5 cm og 3,65 cm bredt, forteller at dette er et lite kamera i forhold til mange andre kameraer med tilsvarende oppløsning. LCD-skjerm på 2 tommer, som dekker bortimot 2/3 deler av kameraets bakside forteller også litt om størrelsen, da en skjerm av denne størrelsen er vanlig på mange kameraer. Det er forsøkt å lage et grep, men siden kameraet er så lite, er dette ikke et design som gjør det lett for folk med store never. Det kan være vanskelig å holde kameraet med én hånd og samtidig betjene de enkleste knappene på baksiden eller bruke programhjulet med samme hånd. Er du venstrehendt som undertegnede, glem det! Knapper og dippedutter er plassert til høyre på baksiden. For å være sikker på å få gjort jobben godt nok - bruk begge hender.

 

Byggekvalitet

Vurdering:

Nikon Coolpix 7900 virker veldig solid og er laget av metall og noe plast. Utførelsen utmerker seg godt i forhold til andre produsenter. For å være sikker i min sak, tok jeg turen innom Elkjøp og sjekket dette mot utstilt utvalg siden jeg ikke hadde kameraer fra andre produsenter tilgjengelig. Kameraet ser ut til å tåle en støyt i klumsete hender. Deksler, minnekort og batteri sitter godt fast og slingrer ikke selv om dekslene er laget i plast. Det som derimot er mindre godt er plastdekslet til USB inngangen som nærmest ser ut til å falle av på testkameraet. Stativfeste er av plast og er integrert i kamerahuset. Dette er vanlig på små kameraer og stativ eller små sammenleggbare tripod er kanskje ikke det man alltid har i hende, men uansett skru forsiktig.

 

Design

Vurdering:

Designmessig og da menes bortsett fra størrelsen, er dette kameraet med alle dets fortreffligheter rimelig kjedelig i forhold til enkelte konkurrenter. Både Sony og Olympus har kommet med fristende design for den som ønsker gode ytelser og hype utseende. Dette er selvfølgelig ikke viktig for en som skal ta gode bilder, men for enkelte målgrupper har nok dette en større betydning og antall millioner - trillioner piksler antakeligvis ikke.

 

I bruk

Vurdering:

 

Dette kameraet fikk kjørt seg på en to ukers etterlengtet ferie til de greske øyer. Det var i bruk nesten hver eneste dag og kveld, fra stranden, severdigheter samt til middager på kvelden. Som nevnt tidligere er størrelsen fantastisk i så måte. Siden kameraet fikk være med på litt av hvert anbefales det likevel en veske eller en støvpose å ha det i. Skitt og støv kommer lett til og kan i verste fall skade vitale deler selv om kameraet virker aldri så solid.

Kameraet bruker litt tid til å starte opp, før det er klar til dyst. Det som imidlertid var litt besynderlig med testkameraet var at dette hadde en tendens til å bli rimelig varmt når videofunksjonen ble benyttet. Om dette skyldes temperaturen i sydlige breddegrader, klamme hender mot metall, eller begge deler vites ikke.

Nå lysforholdene ikke tillater det, har kameraet hjelpelys for å sikre presis autofokus. Rekkevidden for denne og blitz er oppitt til 4,5 meter og dette burde holde godt i en rimelig stor stue. I test ga kameraet noe lenger rekkevidde enn oppgitt. De bildene som ble tatt med blitz i rimelig dårlige lysforhold ga gode bilder.

Makro oppgir produsenten til 4 cm. Da må makroinnstillingen aktiveres, og med gode nok lysforhold ga kameraet gode resultater for den som er opptatt av å henge opp bilder av knappenåler, eller utføre en nærgående kvalitetsjekk av frimerkesamlingen.

Batterikapasiteten er nesten der produsenten oppgir. Mer om det lengre ned.

 

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet har programhjul som lett kan innstilles til ulike forhold som auto, natt og hurtig bildetaking også inkludert video. Av andre kameraer har jeg erfart at innstillinger kan endre seg hvis du plutselig oppdager noe du vil fotografere og river kameraet opp av lommen eller bagen. På dette kameraet sitter dette godt fast og hjulet er fast mellom de ulike programmene. I tillegg har Nikon lagt inn andre forhåndsinnstillinger som en må benytte menyene for å kunne bruke. Dette er akkurat det en bør forvente da mange andre produsenter har akkurat det samme. Ellers har kameraet mulighet til å justerere ISO på følgende verdier 50, 100, 200, 400 og selvfølelig auto. I tillegg er det mulig å justere hvitbalanse ved at innstillingene er merket med den typen lystype det skal fotorgraferes i. For eksempel fluoserende lys, sollys og andre lyskilder.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på 2 tommer, som nenvt tidligere, og dekker mye av kameraets bakside. Selv om dette ikke er dårligere enn andre produsenter har kameraet samme problem som mange andre kameraer. I godt sollys er det vanskelig å se objekt(ene) og skjermen blir nærmest helt mørk. Dette er ikke særlig godt når den optiske søkeren i tillegg er svært liten å se igjennom. I tillegg har Nikon på dette kameraet montert to små lys rett inntil søkeren som viser at kameraet er på og blitz er oppladet. Dette er mindre godt når disse lysene nærmest blender deg når du legger øyet inntil. Tiltross for problemer i sterk sollys, bruk skjermen, det er enklest. Produsenter som Olympus har droppet den optiske søkeren på enkelte kameraer. Skjermen har 115.000 pixler og dette er greit nok til visning av ferdige bilder. Bildefremvisning på skjermen kan forstørres 10 ganger. Dette er bra når bilder ønskes vurdert på stedet.

 

Batteri

Vurdering:

Batterikapasiteten på Nikon Coolpix 7900 er god og det holder med å ha ett batteri. Batteriet er properirært. Som nevnt tidligere har testkameraet fått kjørt seg på en to ukers ferietur og i den perioden ble ikke batteriet ladet opp. Blitz lader seg opp raskt og det kan også være en indikator på at Nikon har satset på et godt batteri.

Batterikapasitet

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokus er viktig når en må være rask i avtrekkeren, for eksempel ved bevegelige mål. Nikon Coolpix 7900 gjør det her ikke fullt så godt som andre kameraer, men er litt raskere enn middelkameraet.

Autofokus - vidvinkel

På tele er Coolpix 7900 blant de beste kameraene, og er også her raskere enn middelkameraet.

Autofokus - tele

 

Hurtighet

Vurdering:

Hurtigheten med Coolpix 9700 er noe varierende. Ved oppstart er kameraet ikke tilfredstillende i forhold til andre kameraer. Testen ble utført ved gode forhold, men dette resultatet er ikke godt nok hvis en må kjapt ha kameraet klart til bildetaking. Oppstart måles fra kameraet slås på til bildet er tatt.

Oppstartstid

Utløserforsinkelse måles når kameraet er fokusert og det er bare å trykke knappen helt ned. Her klarer testkameraet seg godt i forhold til andre som er oppført i grafen. Litt i overkant av middelkameraet. Når batteritesten utføres er dette også innkluderende bildetaking med blitz. Når batteriet var i ferd med å bli tomt virket det som at utløserforsinkelsen ble noe lenger uten at dette ble målt på tidspunktet.

Utløserforsinkelse med blits

Når det kommer til evnen til å kunne ta bilder kjapt er testingen av antall bilder på ti sekunder delt i med og uten blitz. Forholdene for bildetaking var gode under denne testen og testkameraet klarte seg bedre i testen uten blitz koblet inn.

Antall bilder på 10 sekunder

 

Når blitz er skrudd på er derimot testkameraet straks treigere. Likevel ligger Nikon Coolpix 9700 på middelnivået med 4 bilder.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Filoverføringshastighet er viktig å måle hvis du som bruker har stort minnekort stappfullt med bilder fra ferie og andre ting. Også her ligger testkameraet på middelsverdien.

Filoverføringshastighet

 

Optikk

Vurdering:

Nikon er kjent for god optikk på sine kameraer. Dette kameraet er intet untak. Blender fra f2.8 til f4.9 på vidvinkel og f4.9 til f8.2 på full tele tilsvarende 38 til 114 mm (35 mm). Zoom fra vidvinkel til full tele justeres med to knapper på baksiden. Brennvidden kan justeres med inntil 3x optisk og ytterligere noen hakk (4x zoom) med den digitale zoomen utover full tele. I godt lys og til tross for en del vibrasjoner som er naturlig ved full tele og ikke minst bruk av den digitale zoomen i tillegg, klarer kameraet å ta greie bilder likevel. Kameraet er utstyrt med en digital bildestabilisator. I slike tilfeller bruk stativ eller et lite tripodstativ til å ha i lommen eller veska.

 

Nikon Coolpix 7900   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen