TEST: Nikon D800

Test Nikon D800

(Bilde: Nikon)

Et drømmekamera

Men helt perfekt er Nikon D800 ikke

Nikon D700 var et svært godt allround-kamera, mens dets hovedkonkurrent Canon EOS 5D Mark II var mye mer spisset i sin nisje, mot studiobruk og annet som krever høy oppløsning og nøye planlegging. Nå ser Nikon og Canon ut til å ha byttet plass i dette segmentet, for D800 er mer spisset enn D700 var, mens Canons siste kamera i 5D-serien har gått andre veien. Riktignok er D800 et langt bedre kamera på alle måter enn 5D Mark II var og er, men det virker rett og slett som om de to erkekonkurrentene har byttet filosofi. Med hverandre.

Når det er sagt, så er det hevet over enhver tvil at D800 er et svært kapabelt kamera, faktisk noe av det beste vi noensinne har testet. Perfekt er det ikke, og det finnes kameraer som slår det på flere områder, men som en helhet og i sin prisklasse, er det svært lite som kan hamle opp med dette. Men det krever sin fotograf. Dette er ikke et kamera som passer for en nybegynner, uansett hvor ivrig eller stinn i gryn vedkommende er. D800 krever erfaring.

Nikon D800 er kort og godt noe av det beste vi har sett, langt mindre testet. Det er ikke sikkert det passer alle optimalt, og det har sine småfeil, men til syvende og sist er det en helt rå bildekvalitet i en fremragende pakke, og til en god pris. Selv om det finnes bedre valg for enkelte bruksområder er vår anbefaling av D800 soleklar og aldri i tvil. Nikon D800 er på mange måter et drømmekamera. Så hva skal vi nå drømme om?

Fysisk:


Praktisk bruk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

Nikon D800 er ikke noe billig kamera, men det kan på mange vis konkurrere med Pentax 645D og koster bare en firedel av det, samtidig som D800 også er billigere enn Canons konkurrent 5D Mark III. Denslags blir det salgssuksess av.

Les også: TEST: Canon EOS 5D Mark III - Legenden er tilbakeStyrker og svakheter

 
  Avsindig bra detaljgjengivelse!!!
  Dreper drømmen om digitalt mellomformat
 
  Svært god bildekvalitet generelt
  Bare 4 bilder per sekund i beste kvalitet
 
  Stor og klar søker med ca 100% dekning
  Vond bryter for lysmåler
 
  Mange og gode funksjoner
  Litt gammeldagse menyer
 
  God autofokus til og med på f/8
  Noe bløte JPG-filer som standard
 
  Har essensielt en innebygget D7000
  Oppløsningen krever sitt av optikken
 
  Bildestøy er under god kontroll
  
 
  Mange og gode videomuligheter
  
 
  Innebygget intervallometer
  
 
  Ansiktsgjenkjenning selv med optisk søker
  
 
  Innebygget blits gir trådløs blitsstyring
  

Passer for:

 • Brukere som trenger ekstrem detaljgjengivelse.
 • Brukere som har store krav til bildekvalitet.
 • Brukere som har mye penger å bruke på optikk.

Passer ikke for:

 • Brukere som ikke har hatt speilrefleks tidligere.
 • Brukere som har begrenset budsjett.
 • Brukere som har behov for høyt opptakstempo.

Alternativer

Det finnes ikke veldig mange alternativer til et kamera i denne klassen, men vi har funnet frem noen du bør se på før du kjøper Nikon D800:

 • Nikon D800E: Essensielt det samme kameraet som standard D800, men med et annet filter over bildebrikken, som kan gi mer detaljer i bildene med god optikk på sitt beste, men som også gir økt fare for uønskede moiré-mønstre i bildene.
 • Pentax 645D: Billigste alternativ som har tilsvarende oppløsning som D800, og det til mange ganger prisen.
 • Canon EOS 5D Mark III: Canons fremste D800-konkurrent. Ikke i nærheten av den samme oppløsningen, men betydelig raskere opptakstempo. Koster også noen tusen mer enn D800 - og D800E.
 • Canon EOS 5D Mark II: Forgjengeren til 5D Mark III, med nesten like god bildekvalitet men betydelig eldre og følgelig dårligere på det meste annet, spesielt opptakshastighet og autofokus. Prisen er imidlertid under det halve, og trenger man ikke D800s ekstreme oppløsning er dette et sjeldent godt kjøp.
 • Canon EOS-1D X: En slags proffversjon av 5D Mark III. Samme fokussystem, noe lavere oppløsning, men bedre opptakshastighet og videofunksjonalitet, bare for å nevne noe. Koster over det dobbelte av D800 og kan være vanskelig å få fatt i, siden det har vært svært forsinket til marked.
 • Olympus OM-D E-M5: Olympus sitt nye flaggskip som har imponert over hele linjen. Koster under det halve av Nikon D800, og veier tilsvarende lite. Bildekvaliteten er nok ikke i samme klasse, men er likevel god nok til at dette bør vurderes. Fremragende autofokus og byggekvalitet har det også.
 • Sony SLT-A77: Sonys toppmodell kan heller ikke tilby samme bildekvalitet som Nikon D800, men det koster også langt mindre. Tempoet er betydelig høyere enn D800, så er det viktig for deg bør du sjekke ut Sony A77.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Nikon D800 på Akam.no »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen