TEST: Nikon D800

Test Nikon D800

(Bilde: Nikon)

Et drømmekamera

Men helt perfekt er Nikon D800 ikke

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke ofte så spennende kameraer som D800 melder sin ankomst, selv ikke i en redaksjon som Akams, hvor det i utgangspunktet er temmelig tett av avansert fotoutstyr. Når både Canon og Nikon kommer med nye semiproffmodeller med kun ukers mellomrom, er det duket for en spennende duell. Vi har allerede tittet på 5D Mark III og erklært det godt, men D800 har latt vente på seg, delvis av kapasitetshensyn for Akam, og delvis på grunn av Nikons leveringsproblemer.

Det mest iøynefallende med D800 er uten tvil den ekstreme oppløsningen som faktisk er den tredoble av kameraets forgjenger. Slikt ser man ikke hver dag, for å si det mildt, så hva slags kamera ender man da opp med?

Vi testet Nikon D800 med firmware A1.00, B1.00 og L1.04.
Alle vurderinger av bildekvalitet er basert på bilder tatt med Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1.4G. To eksemplarer av objektivet ble testet, men vi så ingen vesentlige forskjeller i bildekvaliteten fra dem.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Nikon D800
Canon EOS
5D Mark III
Canon EOS
5D Mark II
Sony SLT A-77
Oppløsning
36,3
megapiksler
22,3
megapiksler
21
megapiksler
24
megapiksler
Brikketype
CMOS
CMOS
CMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
Fullformat
Fullformat
Fullformat
APS-C
Cropfaktor
1x
1x
1x
1.5x
Lukkervarighet
200 000
eksponeringer
150 000
eksponeringer
150 000
eksponeringer
150 000
eksponeringer
Søker
Pentaprisme
100% dekning
Pentaprisme
100% dekning
Pentaprisme
98% dekning
Elektronisk
100% dekning
Batterikapasitet
900 bilder
950 bilder
850 bilder
470 bilder
Bilder per sekund
4
6
3,9
12
Pris per 25/7 2012

Sjekk flere spesifikasjoner på Nikon D800 i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Nikon D800 er ingen småttunge av et kamera, men selv om det som diagrammet nedenfor viser faktisk er en smule tyngre enn Canon EOS 5D Mark III, oppleves det i praksis som bittelitt mindre. Vektmessig er det også betydelig slanket siden sin aldrende forgjenger D700, som veide nesten 100 gram mer enn D800. Noen få gram her og der merker man ikke noe særlig til, men tett oppunder 10% av kameraets totalvekt begynner så avgjort å monne.

Kamerahuset er temmelig solid konstruert, med lettmetallchassis og pakninger på alle kanter, så det er ganske tydelig at dette er et relativt påkostet kamera. De fleste luker og deksler er vi også parat til å godkjenne, med ett unntak. Nei, det er ikke batteriluken vi snakker om denne gangen - den har tross alt fått nytt hengselsystem og Nikon har tatt vårt råd om å innføre batterikrok - men derimot dataovergangen på kameraets underside som benyttes når man bruker vertikalgrepet. Den er kun beskyttet av en løs gummipropp som ikke er festet til kameraet. Den tetter nok godt nok, når den er der, men dette er typisk ting som mindre strukturerte fotografer mister etter en uke.

Man trenger ikke ha D800 lenge i neven før man innser at dette er noe Nikon har jobbet med - og fått til. Ingen ting knirker, ingen ting slarker, og alt sitter som det skal. Byggekvaliteten er til de grader tillitsvekkende, i det store og hele, og vi har alt i alt lite å utsette på kameraets fysiske fremtoning, med unntak av småtteriet vi nevnte ovenfor.

Skjerm

Tilbake til toppen

Skjermen på D800 er god, men langt fra revolusjonerende. 3,2" er en liten tanke større enn det som er vanlig, men oppløsningen på 921 000 bildepunkter er etterhvert blitt ganske vanlig. Likevel, det er nok til å gjøre jobben, og gjøre den godt.

Det har vært litt snakk på Internet om at D800 kan ha et svakt grønnstikk på skjermen, men dette så vi på vårt testeksemplar ingen tegn til. Vi la merke til at fargene generelt var en tanke blasse slik de ble vist på skjermen, men dette var noe vi så ene og alene fordi vi lette etter det.

Lysstyrken på skjermen kan stilles inn etter eget ønske, eller settes til auto. Ved manuell innstilling har man 11 trinn å velge mellom, fra -5 til +5, via 0. På auto syntes vi kanskje at skjermen ble noe mørkere enn vi helst skulle ønske, men siden man alltids har muligheten til å endre innstillingen selv, er ikke dette så fryktelig farlig, synes vi.

I følge Nikon skal skjermen på D800 være bedre i sterkt lys enn andre, fordi hulrommet mellom beskyttelsesglasset og selve panelet nå er fylt med en spesiell optisk harpiks i stedet for luft, som er vanlig. Dette skal gi bedre refleksegenskaper, heter det seg, men det er ikke noe vi har sett veldig nøye på i vår test.

Søker

Tilbake til toppen

Søkeren på D800 er stor og lys og rett og slett herlig i bruk. Den er ikke fullt så stor som på Canon 5D Mark III, men forskjellen er så liten at den ikke er merkbar i praksis. D800s søker er også bittelitt større enn den i D700, men også dette er en forbedring som knapt er merkbar.

Nedenfor kan du se en sammenligning av opplevd søkerstørrelse for en del kameraer. 100% vil her tilsvare et fullformatkamera med 100% dekning og 1.0x søkerforstørrelse.

Søkeren i D800 har i følge Nikon "nesten 100% dekning", men de spesiefiserer ikke hvor nært 100% "nesten" er. Er dekningen faktisk 100%, eller så nært at forskjellen ikke er merkbar, er dette noe som er praktisk for fotografer som aktivt komponerer etter bildekantene. Informasjonsvisningen i søkeren er god, og dekker ikke det synlige bildet på noe vis. Nedenfor ser du en illustrasjon av søkerens informasjonsvisning, men det er verdt å ta med i betraktningen at en god del av dette er ting som kan fjernes eller legges til etter eget ønske, gjennom kameraets ulike innstillingsmuligheter.

Som kjent kan D800 også benytte seg av DX-optikk med cropfaktor 1.5x, selv om det i utgangspunktet er et FX-kamera, også kjent som fullformat. Dette vil si at D800 også kan bruke optikk tiltenkt kameraer med mindre bildebrikke, og setter du et slikt objektiv på D800 vil søkerbildet automatisk maskeres slik at du ser hva det er som faktisk lagres.

Alt i alt har Nikon gjort det meste riktig med D800 rent fysisk, og vi måtte lete hardt for å finne det småplukket vi har påpekt her. Dette lover svært godt, dersom kameraet er like bra i praktisk bruk. Dette ser vi mer på på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen