Test Nikon D600

(Bilde: Nikon / Akam.no)

– Et kamera man vil like

Nikon D600 er en avansert inngangsportal til en verden i fullformat.

For mange har fullformatet vært en slags hellig gral. En dyr investering som kun er ment for den professjonelle fotografen. Dette kan det virke som om Nikon har bestemt seg for å gjøre noe med. I september slapp de sitt avanserte, men enkle fullformatkamera Nikon D600 - et kamera som på mange måter er et avansert innstegskamera for fullformat. Spørsmålet er hvordan dette kameraet fungerer i praksis. Har Nikon greid å lage et kamera som er enkelt å betjene, men samtidig gir den bildekvaliteten man forventer?

Nikon D600.
Nikon D600.Foto: Nikon

Alle bildevurderinger er tatt med Sigma 85 mm f/1.4 for Nikon. En stor takk til FotoVideo for velvillig utlån av testobjektiv!

Aller først, noen spesifikasjoner:

Nikon D600
Canon EOS 5D Mark III
Nikon D800
Nikon D7000
Oppløsning
24,3 megapiksler
22,3 megapiksler
36,3 megapiksler
16,2 megapiksler
Brikketype
CMOS
CMOS
CMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
Fullformat
Fullformat
Fullformat
APS-C
Cropfaktor
1x
1x
1x
1,5x
Lukkervarighet
150 000 eksponeringer
150 000 eksponeringer
200 000 eksponeringer
150 000 eksponeringer
Søker
Pentaprisme 100% dekning
Pentaprisme 100% dekning
Pentaprisme 100% dekning
Pentaprisme 100% dekning
Batterikapasitet
900 bilder
950 bilder
900 bilder
1050 bilder
Bilder pr sekund
5,5
6
4
6
Pris per 28/02 2013

Sjekk flere spesifikasjoner på Nikon D600 i prisguiden


Fysisk


Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Nikon D600 er et kompakt bygget fullformat speilreflekskamera. Den fysiske størrelsen er ca 141 x 113 x 82 millimeter, noe som gjør det litt mindre enn Nikon D800. Vekten er derimot den store forskjellen. Der D800 veier hele 1 000 gram med batteri og SD-kort veier D600 bare 850 gram med samme oppakning. D600 veier faktisk mindre enn både Canon EOS 5D Mark II og Mark III.

Foto: Nikon

Denne vekten gjør absolutt ingenting. Kameraet er smart konstruert, og kombinasjonen av vekt og størrelse gjør at det føles godt i hendene. For å holde vekten nede er D600 bygget i et lettmetallchassis med magnesiumlegering på toppen og baksiden. Siden D600 er et kamera som er bygget for å brukes i regn og vind har det fått samme værtetting som storebroren Nikon D800. De fleste luker og åpninger virker både godt konstruert og værtettet. Det er en god ”snapp” i luken som dekker de to SD-kort-åpningene, og batteriluken sitter godt.

Alt er dessverre ikke fryd og gammen. Nikon har, uforståelig for oss, valgt å dekke dataovergangen som benyttes når man har vertikalgrep med en enkel gummilist. Denne tynne gummilisten beskytter nok mot vær og vind, men når man har tatt den av og på en del ganger merker vi at den begynner å bli slitt. Dette betyr at den både dekker dårligere, samt at den er i fare for å forsvinne.

Nikon D600s underside.
Nikon D600s underside.

Selv om vi har litt å utsette er det mye som er gjort riktig. Nikon D600 føles godt å holde i og byggekvaliteten gjør at man har lyst til å ta det med ut for å bruke det. Det gir et inntrykk av høy kvalitet og at det tåler en tur eller nitti ut i naturen.

Skjerm

Tilbake til toppen

D600 har en god, men ikke revolusjonerende skjerm. Størrelsen er 3,2 tommer og den består av ca 921 000 bildepunkter. På mange måter er dette den samme skjermen som sitter i storebroren Nikon D800. Kontrasten er det ingenting å si på. Skjermen viser fargene godt og vi merker ikke noe spesielt til fargestikk eller blasshet.

Skjermen endrer selv lysstyrke ved hjelp av en sensor som måler lyset i omgivelsene. Om man ikke er fornøyd med den automatiske lysmålingen er det fullt mulig å endre lysstyrken selv. Spesielt nyttig er dette i LiveView der vanskelige lysforhold kan virke forstyrrende på lysmålingen. De testene vi har gjort viser at den automatiske lysjusteringen funker bra i de aller fleste tilfellene.

Selv om det er et fullformatkamera og plasserer seg i det øverste segmentet for hobbyfotografene så skulle man fortsatt ønsket at skjermen var av den utvippbare sorten. Det kan forklares rent ergonomisk, en skjerm med hengsel på siden gjør det vanskelig med plassering av knapper, men vi savner fortsatt muligheten.

Søker

Tilbake til toppen

Pentaprismet.
Pentaprismet.

Søkeren på Nikon D600 er ikke overraskende en speilreflekssøker med pentaprisme. Den er stor, men kunne med hell vært litt lysere. Søkeren føles rett og slett litt for mørk ut, og undertegnede skulle nok gjerne ha sett at den var litt lysere. Dette er dog en personlig preferanse. Reint informativt er søkeren veldig god. Den gir fotografen full kontroll over hvilke innstillinger som er gjeldende uten at det er behov for å flytte øyet fra søkeren.

Søkerens dekning er en viktig del av brukeropplevelsen. I følge Nikon er søkeren tilnærmet 100%, men de sier ingenting om hvor nærme den er 100%. Dette betyr at man ikke kan være helt sikker på at bildet som blir tatt er det samme som man ser gjennom søkeren. For fotografer som komponerer etter bildekantene kan dette altså bli et lite problem. Ut i fra våre undersøkelser kan vi ikke se at det er nevneverdig mye som skiller det det som blir avbildet og det som er i søkeren.

Siden Nikon D600 kan benytte seg av optikk laget for DX-kameraer må også søkeren tilpasse seg. For å kompensere for at optikken er laget for en mindre bildebrikke dukker det opp en ramme i søkeren som forteller fotografen hvor bildekantene går. Et enkelt, men veldig effektivt grep.

Under kan du se en sammenligning av opplevd søkerstørrelse for en del kameraer. 100% her vil tilsvare et fullformatkamera med 100% dekning og 1.0x søkerforstørrelse. Nikon D600 har relativ søkerstørrelse på 70%. Dette gjør den litt mindre enn Canon EOS 5D Mark III, og like stor som Nikon D800. Sammenligner man mot det kameraet som nok blir nærmeste konkurrent, Canon EOS 6D, så ser vi at søkeren igjen er hakket større. Det er riktignok ikke mye som skiller; bare 1,13 prosentpoeng. Testens middelkamera blir veldig lavt. Grunnen til det er at vi har valgt å inkludere Nikon D7000 i samme test. Den er riktignok ikke fullformat, men vi ser det som sannsynlig at en del av de som benytter Nikon D7000 i dag kan tenke seg å oppgradere til D600 ved en senere anledning.

Her kan du se relativ størrelse sammenlignet med en del andre kameraer:

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Nikon D600   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen