SNIKTITT: Nikon Coolpix A Som skapt for reportasjefoto

Sniktitt Nikon Coolpix A

(Bilde: Foto: Nikon/Istockphoto, montasje: Akam)

Som skapt for reportasjefoto

Vi har sett nærmere på Nikon Coolpix A.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nikon Coolpix A er Nikons første forsøk på å skvise en APS-C-brikke inn i et kompaktkamera. Vi var tilstede på pressetreffet der Nikon lanserte dette nye apparatet og fikk samtidig muligheten til å klå litt på det.

Les også: Se vår anbefaling av kompaktkameraer med stor bildebrikke og fastoptikk

Siden det de hadde med seg bare var et tidlig før-produksjonskamera så har vi ikke noen bildeeksempler å vise til. Softwaren kan også være litt endret på den versjonen som kommer ut i butikkene.

Nikon Coolpix A.
Nikon Coolpix A.

 La oss starte med det fysiske. Nikon Coolpix A er ikke et særlig stort kamera. I en direkte sammenligning med Canon PowerShot G15 så kommer Nikon Collpix A godt ut. Det er mindre både i høyde og tykkelse, og bare litt større i lengden. Samtidig har Nikon gjort en, etter vår vurdering, god avgjørelse i å ikke ha søker. Her er det nok noen som er uenig med oss, men vi syns det er lurere å ikke ha søker og å gjøre kameraet mer kompakt enn å ha et halvgodt forsøk sånn man har det på G15.

Nikon Coolpix A med søker.
Nikon Coolpix A med søker.

For størrelsen er av betydning. Man vil ikke ha med et kamera som er klumpete, tungt og fælt. Derfor er det gledelig at Nikon har krympet vekten, samt fått til et helt greit grep. Litt irriterende er knappene bak. Tommelgrepet er ikke veldig stort og har man store hender vil man kanskje fort komme nær avspillings eller meny-knappen.

Et annet moment som kan være irriterende er at menyhjulet, det under tommelgrepet, kan både rulles på og trykkes på. Er man litt kjapp der kan man fort ende opp med å være helt andre steder i menyen enn det man tenkte på.

Nikon Coolpix A.
Nikon Coolpix A.

Det er ikke bare negative ting å trekke fram. Har man brukt noen av Nikons digitale speilreflekskameraer tidligere vil man fort venne seg seg til hvor knappene ligger. Knappene virket også veldig gode. Av og på-knappen finner man øverst på kameraet. Man dytter på den, så skrur kameraet seg på - og omvendt. Vi savnet litt mer motstand i bryteren, sånn den er nå kan den fort skru seg på i sekken, baggen eller lomma.

Toppen av Nikon Coolpix A.
Toppen av Nikon Coolpix A.

Menyhjulet har en klassisk PASM-velger. Det vil si at man kan velge mellom Programvalg , blender, lukker og manuelle innstillinger. En super ting er at Nikon har funnet plass til hele to brukerdefinerte innstillinger. En veldig kjekk funksjon som avanserte brukere helt sikkert vil sette pris på.

Skjermen ga et godt inntrykk. Lysskarp og god kontrast. Noe annet hadde vi ikke egentlig ikke forventet heller. Man må komponere via skjermen, og dermed må skjermen også være god å se på. Det skal sies at det er mulig å kjøpe en ekstern søker, men det hadde vi ikke mulighet til å prøve. Kameraets menysystem er det man er vant til fra andre Nikon-kameraer. Har man brukt menyen i Nikon D5200 eller noen andre av Nikons digitale speilreflekser så kjenner man seg igjen.

Nikon Coolpix A fra siden, legg merke til fokusvelgeren.
Nikon Coolpix A fra siden, legg merke til fokusvelgeren.Foto: Nikon

Autofokusen virket også god. Den traff godt, selv i mørke rom. Den har også en makrofunksjon som gir kameraet nærgrense på 10 centimeter. Utifra våre enkle tester virket dette også veldig bra. Det er nok ikke markedets kjappeste autofokus, men til sitt bruk så er bra nok. For å bytte mellom autofokus, manuell fokus og makro bruker man enkelt nok bare en bryter på siden av kameraet.

Det som er interessant er at man i tillegg til autofokusen har en manuell fokusring rundt objektivet. Denne fokusringen virket presis, og man fikk opp en avstandsindikator når man benyttet den. Dessverre er det ikke mekanisk, men elektronisk fokus. Fokusen føles derfor litt "sluggish". Positivt er det at man kan bruke manuell fokus uansett, selv når kameraet står i autofokus-modus.

Som seg hør og bør har kameraet fått en liten blits også. Den er ikke stor, men den gjør nytta. Om man skulle ha behov for noe mer lys så kan man bruke alle Nikons blitser i kameraets blitssko. Det betyr at man kan faktisk plassere en Nikon SB-910 på dette lille kameraet.

Nikon Coolpix A med blits.
Nikon Coolpix A med blits.Foto: Nikon

Nikon selv mener at dette er et perfekt reportasjekamera. Vi er langt fra uenige. Dette er et lite og nett kamera, der de har satset på funksjon kontra form. Nikon Coolpix A er rett og slett et spennende kamera. APS-C-bildebrikke på 16,2 megapiksler og relativt lyssterkt objektiv med f/2.8 som største blender gjør at man tar den seriøst. I tillegg har den riktig størrelse for jakkelommer, bagger og sekker. Spørsmålet er om brennvidden på 28 millimeter (omregnet i fullformat) er for vidt.

Les også: Vi har testet Sony Cyber-shot DSC-RX1

Nikon Coolpix A kommer i butikken 21. mars i fargene sort og sølv. Veiledende pris er 8.690,-.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen