Nikkel forbys i mobiler

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Disse mobilene inneholder nikkel. Før året er omme kan det bli slutt på nikkellegeringer.
Disse mobilene inneholder nikkel. Før året er omme kan det bli slutt på nikkellegeringer.

Den danske miljøministeren Troels Lund Poulsen foreslår nå at det skal bli forbudt å selge mobiltelefoner som inneholder nikkel. Danskene regner med at forbudet trer i kraft i løpet av året. 

- Dette forbudet vil også gjelde i Norge, sier seksjonssjef Berit E. Gjerstad i Statens forurensningstilsyn til NRK Forbrukerinspektørene. 

Produsentene må unngå nikkel

Det betyr at telefoner som for eksempel Sony Ericsson W300i og Nokia E65 ikke kan selges i Norge, og produsentene må kutte ut bruken av nikkel i sine mobiler for å få de solgt her til lands. Nikkel er et metall som ofte brukes som overflatebeskyttelse av andre metaller, også i mobiltelefoner.

- Dette er gode nyheter! Vi har ventet på et slikt lovforbud, og jeg er positivt overrasket over hvor raskt denne prosessen har gått, sier Grethe Amdal, rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, til FBI. 

Kan gi utslett

Spormengder av grunnstoffet nikkel er nødvendig for mennesker, og kilder er for eksempel te, sjokolade og nøtter.

For nikkelallergikere fører imidlertid materialet til utslett og kløe, også ved hudkontakt, og det er ikke mulig å bli kvitt nikkelallergien. Mye hudkontakt med nikkel kan dessuten føre til allergi mot grunnstoffet, i likhet med overdreven inntak av nikkel. 

Overdreven inntak av nikkel kan forøvrig føre til luftveisproblemer, hjerteproblemer og økt risiko for flere krefttyper.

(Kilder: FBI, Kjemisk institutt, UIO)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen