Test

Nightmares and Dreamscapes - åtte utrolige historier fra Stephen King

Stephen Kings historier har blitt filmatisert utallige ganger. Enkelte av hans verk har blitt til store filmklassikere, som for eksempel Stanly Kubricks ”The Shining” eller Rob Reiners ”Misery”, mens andre av hans bøker og noveller ikke har tålt overgangen fra bok til film på en like vellykket måte. ”Nightmares and Dreamscapes” er en novellesamling med til sammen 24 skrekkhistorier fra skrekkmesteren. I 2006 ble også dette verket filmatisert, som en mini-tv-serie på til sammen åtte episoder (hvor tre av dem er hentet fra andre novellesamlinger av Stephen King). De åtte episodene er selvstendige novellefilmer på cirka 40 minutter, som utenom å være skumle, kun har til felles å være basert på noveller av Stephen King. Bob Bowman har regissert to av de åtte episodene, og er uten tvil den som har skapt de to beste og mest spennende episodene i denne novellefilmsamlingen – hvor han i den ene får god hjelp fra William H. Macy.

Ulike dimensjoner, fantasier og karakterer

William H. Macy som privatdetektiven Clyde Umney og forfatteren Sam

Det hele starter ganske kjedelig med ”Battleground” som handler om en leiemorder, som etter å ha drept sjefen for en leketøysgigant, blir angrepet av små grønne plastsoldater. Atmosfæren i den andre episoden, ”Crouch End” er mer spøkelsesaktig, hvor vi møter et ektepar som blir fanget inn i en annen dimensjon i en liten landsby utenfor London. ”Umneys Last Case” er perlen i samlingen og handler om privatdetektiven Clyde Umeny som våkner til en annerledes hverdag, da forfatteren av bøkene om Umney bestemmer seg for å dra inn i den fiktive historien og bytte plass med karakteren. ”The End of the Whole Mess” drar inntrykket ned igjen med en usannsynlig historie om to brødre som finner en kur for menneskets ondskap i et lite vann i en landsby i Texas. ”The Road Virus Spread North” handler om skrekkforfatteren Richard Kinnley som blir hjemsøkt av et maleri han kjøper på et garasjesalg.

Disk 2 avslutter med en nydelig liten film – igjen regissert av Bob Bowman – om en eksfange som etter kun et døgn i frihet blir lurt med på et nytt brekk. ”Autopsy Room Four” skaper en ekkel stemning da en tilsynelatende død mann ligger på obduksjonsbordet klar til å skjæres i, uten at noen merker at han fremdeles er i live. Den åttende og siste episoden, ”You Know They Got a Hell of a Band” handler om et ektepar som kjører seg vill i skogen og ender opp i en liten landsby hvor gamle rockelegender fremdeles vandrer rundt og gjør livet surt for beboerne.

Uengasjerende karakterer, hint av gjenkjennelse

”Nightmares and Dreamscapes” er en tv-serie med åtte ulike kortfilmer som er fylt med spenning, skrekk og følelser, men som også har mye kjedsomhet, dårlig CGI og middelmådig skuespill. Den første filmen, ”Battleground” er drepende kjedelig og handler kun om en mann som reiser fra A til B for senere å bli angrepet av plastsoldater. Det hele varer alt for lenge og til tross for et modig forsøk på ikke å ha en eneste replikk faller dette igjennom, og filmen resulterer i et stort gjesp.

”Crouch End” forsøker å være en spøkelsesfilm, men det skumle ved historien blir revet bort av dårlige dataeffekter av monstre og deformerte dyr og mennesker. I tillegg har vi ikke blitt godt nok kjent med hovedpersonene til egentlig å bry oss om hva som skjer med dem, og stiller man seg likegyldig til hvorvidt hovedpersonene blir drept eller om de overlever, blir heller ikke det som skjer rundt dem spennende. Dette er et gjennomgående problem i denne novellefilmsamlingen, og de fleste filmene sliter med å få publikum engasjerte nok i hva som skjer med menneskene i filmen. Som Ricard Thomas (”Autopsy Room Four”) så fint sier i et intervju ”If you can’t relate to it, it’s not scary”. Men som skrevet i begynnelsen finnes det altså et par diamanter også i denne samlingen.

Ekteparet Doris og Lonnie Freeman fra "Crouch End"

”Umneys Last Case” av Bob Bowman, om den fiktive privatdetektiven som får besøk av sin egen forfatter er både spennende og ikke minst morsom. Den spøker med både privatdetektiver, deres forfattere og selve filmgenren. William H. Macy glitrer – som vanlig – i sin rolle som Clyde Umeny. Til tross for en litt for brå slutt er dette absolutt den beste filmen i samlingen og sammen med ”The Fifth Quarter” er denne verdt boksen alene. Om det er tilfeldig at også "The Fifth Quarter" er regissert av Bob Bowman er vanskelig å si, men det er derimot ikke tvil om at dette også er en meget bra novellefilm. Filmen er oppslukende og spennende, skuespillet er bra og historien er engasjerende. I motsetning til de andre filmene blir vi engasjerte i karakterene og hva som skjer med dem, og på en måte kan man kjenne seg igjen i deres desperasjon og fortvilelse.

En annen film som trekker hele samlingen opp er ”Autopsy Room Four” som handler om en mann som ligger på obduksjonsbordet, han er klar til å kuttes i og legene merker ikke at han fortsatt lever. Filmen er godt gjennomført og regissør Mikael Salomon har skapt en ekkel atmosfære som setter seg igjen i kroppen. Denne filmen skaper også - på en merkelig måte – et rom for gjenkjennelse som igjen skaper rom for engasjement. Marerittet om å bli levende begravd gjør seg gjeldende, bare at det her er snakk om å bli levende obdusert.

Stephen King forbindes helt og holdent med skrekk og spøkelseshistorier, og for de lettskremte er nok ”Nightmares and Dreamscapes” midt i blinken, men for oss som har vokst opp med skrekkfilmer og liker at hårene reiser seg på kroppen blir dette litt i tammeste laget, og aldersgrense 18 år er kanskje litt i overkant.

Ekteparet Clark og Mary sammen med rockelegendene fra "You know they got a hell of a band".

Interessant, men gjentagende

Ekstramaterialet på DVD-utgivelsen består av mange interessante innblikk rundt produksjonen av serien med intervjuer av de ulike regissørene, skuespillere og andre som var involvert i prosjektet. Vi får ser klipp og intervjuer fra alle åtte filmene, hvor det blir fortalt om hvordan det var å spille de ulike karakter og å ta del i en produksjon basert på Stephen Kings utrolige historier. Det er mye ekstramateriale, og det er veldig interessant, men det er også mye gjentagelse. Det er mange ulike snutter fra de samme filmene hvor vi hører og ser mye av det som allerede ble vist i andre klipp. Klippene er i tillegg litt korte og vi får aldri noe dypt og inngående innblikk i produksjonene. Men tatt i betraktning av at det er åtte ulike filmer å dekke over er ekstramaterialet tilfredstillende.

Konklusjon

I ”Nightmares and Dreamscapes” er det mye som er både spennende og skummelt, men de fleste av filmene mangler engasjement, fordi man ikke blir godt nok kjent med hovedkarakterene til å bry seg hvordan det går med dem. Det finnes dog alltid unntak, og enkelte av filmene er virkelig verd å ta en titt på. Det er særlig to filmer som absolutt bør sees, metafilmen ”Umnys Last Case” med William H. Macy og spenningsfilmen ”The Fifth Quarter” er begge virkelig gode filmer som er både spennende, skumle og morsomme.

Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen