SAMLETEST: Ni SSD-er på testbenken

Samletest Ni SSD-er på testbenken

Her er de råeste SSD-ene

De toppmoderne lagringsmediene har modnet på markedet i et halvt år.

SSD-er er raskere enn noen sinne, og tar sakte men sikkert over for den tradisjonelle harddisken med roterende plater.

Ved årsskiftet kom en ny flåte med toppmoderne SSD-er. Et nytt grensesnitt ble tatt i bruk, SATA 6 Gbit/s, noe som gjorde det mulig å mer enn doble ytelsesnivået til disse små lagringsmediene. Helt siden april i år har vi fått testet totalt ni slike produkter, og samlet alle resultatene i denne testen.

Prisene har sunket

SSD-ene har modnet på markedet en stund nå, og prisene ser ut til å ha balansert seg på et punkt som gjerne ligger et godt hakk under lanseringsprisen. Et eksempel er OCZ Vertex 3 240 GB som ved lansering kostet rundt 3900 kroner. Nå får du den for 3200 kroner. Lillebroren Agility 3 har sunket fra 3600 kroner til 2500 kroner, mens Force GT 120 GB har gått fra 2000 kroner til i underkant av 1500 kroner.

Slike prisreduksjoner endrer naturlig nok ikke hvor godt en SSD yter, men det endrer verdien av produktet. Når noe koster mindre, har det en større verdi enn konkurrentene – om de ikke har fulgt respektivt like mye etter. Bildet av markedet kan derfor ha endret seg siden vi gjorde de opprinnelige testene, som gjerne ble gjort rundt lanseringstider.

Det finnes mye godt

Det er samtidig viktig og merke seg at alle SSD-ene vi i dag tester er i toppsjiktet. Det er nemlig slik at de fleste SSD-ene på markedet er veldig gode, selv om det finnes et par direkte dårlige kjøp. I dette tilfellet har vi ett surt eple i testen, ellers er det snakk om en rangering av eliten.

Om du kommer rett fra harddisk-verdenen og går over til en SSD er det slik at du uansett hvilken SSD du måtte velge, vil oppleve en massiv ytelsesforbedring fra maskinen sin. Om den ene eller den andre SSD-en gir deg 10 – 20 MB/s ekstra, vil du i liten grad merke dette første gang du går over til SSD, men det er forskjeller. Forskjeller som raskt endrer bildet av hvem som er den beste av de beste.

Fra de SSD-seriene vi har testet er det forskjell i hvor stor lagringsplass de har. Lagringsplassen en SSD leveres med påvirker ytelsen, men felles for de alle er at den modellen vi har testet er den raskeste i serien.

Er problemtiden over?

Selv om ytelsen til disse små og søte lagringsmediene nå er på et massivt nivå, har ikke alt vært fryd og gammen. Intel, Marvell og SandForce er de som produserer selve hjernen i en SSD, kontrolleren, har alle hatt sine problemer. Noen av Intels SSD-er slettet all data og reduserte kapasiteten til 8 MB, men verst har det vært med enkelte SandForce-enheter som ga blåskjermer og andre rariteter som gjorde enhetene ubrukelige.

Omfangene av de to største problemene er foreløpig ikke kjent, men det ser nå ut til at de to aktørene har fikset de største problemene. Intel sine problemer ble løst for to måneder siden, men meldingen om at SandForce har ryddet opp i sin hage kom i natt.

Dette forteller denne testen

I denne testen har vi rangert SATA 6 Gbit/s-SSD-ene med poeng fra 1 til 9 basert på testresultatene vi har og dagens priser i form av krone per gigabyte. Dette legges sammen til en totalsum som SSD-ene i sin tur rangeres ut i fra. Poengene er delt ut med vekting, noe som betyr at SSD-er som yter like godt i én test får like mange poeng. Vi har også gitt ekstrapoeng for kvalitetsfinesser og tilbehørspakker. Poengoversikten kan du se i denne tabellen.

Vi kårer den SSD-en som er en god «allrounder». Noen SSD-er er målrettet mot enkelte oppgaver, som tunge filer, og er dermed dårligere på lette filer. Andre SSD-er er dårlige på begge, mens de beste SSD-ene er knallgode på alt.

Det var dessverre ikke mulig å få med Crucial M4 og Samsung 830 i denne testen.

Problemer eller ikke, SSD-er er fortsatt den beste oppgraderingen du kan gi maskinen din. De koster noen tusenlapper, men de gir deg en langt bedre økt brukeropplevelse enn noe annet komponent til samme pris. I tillegg er ikke en SSD bundet opp til spesielle standarder eller sokler – den kan følge deg fra maskin til maskin så lenge den lever.

Vi har testet ni aktuelle modeller for å skille klinten fra hveten:

  • OCZ Vertex 3 MAX IOPS 240 GB
  • Intel SSD 510 250 GB
  • Patriot Wildfire 120 GB
  • Corsair Force Series 3 240 GB
  • Kingston HyperX 240 GB
  • Corsair Force Series GT 120 GB
  • OCZ Agility 3 240 GB
  • Plextor PX-128 M2S 128 GB
  • OCZ Vertex 3

Bla om til neste side for å se testvinneren »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen