(Bilde: Produsentbilder. Montasje: Tek.no)

Lagringsplass kostet én million ganger mer i 1984

Ni grafer som viser den fantastiske teknologiutviklingen fra 70-80-tallet og frem til i dag.

Visste du at prosessoren i en moderne PC har mer enn én million ganger så mange transistorer som Intels første prosessor fra 1971 – eller at du måtte betale mer enn én million ganger så mye per gigabyte lagringsplass i 1984 som du gjør i dag? Eller at en topp moderne 28-tommer 4K-skjerm faktisk har lavere pikseltetthet enn den første iPhonen fra 2007?

Vi har sett nærmere på den enorme teknologiske utviklingen som har vært siden 70-80-tallet og frem til i dag, og prøvd å illustrere dette med grafer. 

Kraftig fall i pris på lagring

Er det noe som virkelig har stupt de siste årene og tiårene, så er det prisen på lagringsplass. På 90-tallet var det alltid et problem at man hadde for lite diskplass i PC-ene, mens du i dag får disker på flere terabyte nærmest kastet etter deg. 

Denne grafen viser at det kostet rundt 1 million ganger mer per gigabyte lagringsplass i 1984, sammenlignet med i dag. I 1984 hadde du naturligvis ikke disker på 1 gigabyte – den vanlige størrelsen på disker den gangen var bare 20 megabyte

Som du ser falt prisen per gigabyte så mye i starten, at det ser ut som om prisen har stått stille fra 1997. Men zoomer vi inn på perioden 2000-2016, ser bildet annerledes ut. Mens du betalte over 80 kroner per gigabyte i 2000, koster det i dag typisk rundt 40 øre per gigabyte.

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen