(Bilde: Produsentbilder. Montasje: Tek.no)

Lagringsplass kostet én million ganger mer i 1984

Ni grafer som viser den fantastiske teknologiutviklingen fra 70-80-tallet og frem til i dag.

Visste du at prosessoren i en moderne PC har mer enn én million ganger så mange transistorer som Intels første prosessor fra 1971 – eller at du måtte betale mer enn én million ganger så mye per gigabyte lagringsplass i 1984 som du gjør i dag? Eller at en topp moderne 28-tommer 4K-skjerm faktisk har lavere pikseltetthet enn den første iPhonen fra 2007?

Vi har sett nærmere på den enorme teknologiske utviklingen som har vært siden 70-80-tallet og frem til i dag, og prøvd å illustrere dette med grafer. 

Kraftig fall i pris på lagring

Er det noe som virkelig har stupt de siste årene og tiårene, så er det prisen på lagringsplass. På 90-tallet var det alltid et problem at man hadde for lite diskplass i PC-ene, mens du i dag får disker på flere terabyte nærmest kastet etter deg. 

Denne grafen viser at det kostet rundt 1 million ganger mer per gigabyte lagringsplass i 1984, sammenlignet med i dag. I 1984 hadde du naturligvis ikke disker på 1 gigabyte – den vanlige størrelsen på disker den gangen var bare 20 megabyte

Som du ser falt prisen per gigabyte så mye i starten, at det ser ut som om prisen har stått stille fra 1997. Men zoomer vi inn på perioden 2000-2016, ser bildet annerledes ut. Mens du betalte over 80 kroner per gigabyte i 2000, koster det i dag typisk rundt 40 øre per gigabyte.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen