Test

nForce3: Gigabyte K8N

Etter at NVIDIA beveget seg inn på brikkesettmarkedet, mistet VIA mye av sitt fotfeste som det naturlige valget for Socket A-plattformen. Dette skyldtes først og fremst en svært bra minnekontroller fra NVIDIA. Samtidig økte troen på AMD-prosessorer i markedet, men det er en annen historie. Etter overgangen til den integrerte minnekontrolleren i Athlon 64, mistet NVIDIA mye av sitt forsprang med sin gode minnekontroller i nForce2-brikkesettet.

VIA kom derimot sterkt tilbake, og har vært det naturlige valget for Athlon 64 siden lanseringen av prosessoren i fjor høst. Problemenes tid for VIA er riktignok ikke helt forbi, for en del VIA-hovedkort har hatt problemer med minnekompabiliteten. Dette skyldes riktignok ikke brikkesettet i seg selv, men lite erfarne BIOS-programmere som har hatt problemer med minnetimingen med den integrerte minnekontrolleren. Harddiskytelsen er heller ikke helt på topp på VIA-kortene, som vi også har påpekt i denne artikkelen.

nForce3-kort har derimot ikke hatt problemer i samme utstrekning som VIA-kort, og derfor har mange begynt å vurdere disse kortene i stedet. Det er heller ikke til å stikke under en stol at mange synes nForce3 høres "tøffere" ut enn K8T800, og derfor velger førstnevnte. Den generelle skepsisen for VIA er heller ikke helt forsvunnet, og mange skyr VIA for enhver pris.

Alternativet er nForce3, og vi har tatt en titt på en virkelig billigversjon fra Gigabyte. Forskjellen mellom nForce3 og K8T800 er først og fremst følgende to hovedtrekk, ved siden av at de er laget av forskjellige selskaper: K8T800 er basert på en standard dual-chip-løsning, med både en nordside og en sørside, mens nForce3 kun har en sørside som er linket til prosessoren. I tillegg så kjøres HyperTransport-kanalene til nForce3 på kun 600 MHz, men K8T800 kjører på 800 MHz. Dagens nForce3 har heller ikke integrert støtte for S-ATA (støtten er i alle fall ikke aktivert).

Er Gigabyte K8N basert på nForce3-brikkesettet noe å satse på?

Takk til Hardwarebutikken.no som lånte oss kortet til test.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen