New Zealand går for CC

Det var ganske mye oppstyr rundt statens kartverk her hjemme i Norge for en stund tilbake da det ble bestemt at norsk kartdata ikke skulle tilgjengeliggjøres for offentligheten men forbli bare kommersielt tilgjengelig. Argumenter som det at det tross alt er det norske folk som har betalt for disse dataene over skatteseddelen var ikke nok for å få politikerne til å snu, og vi måtte se langt etter våre kartdata.

New Zealand har nå gjort det de norske myndighetene burde ha gjort, nemlig frigitt sine kartdata til folket. Kartdataene er tilgjengelig under Creative Commons Attribution 3.0-lisens.

De topografiske dataene som er frigitt er fordelt på 120 samlinger av ulike data som inkluderer alt fra kirkegårder, veier, skiheiser, jord-satellitt-stasjoner til snødekket i 2007. Ønsker du selv å ta en titt på New Zealands topografi, finner du dataene på denne siden hvor du kan forhåndsvise dataene i Google maps og laste dem ned i GIS-, CAD-, KML- eller CSV-format.

Mye interessant finnes blant dataene som frigjøres. Min favoritt er datasamlingen som består av et eneste punkt, nemlig New Zealands eneste "blowhole". Et "blowhole" er, foruten å være pusteorganet til hvaler og delfiner et hull i bakken som det i spesielle situasjoner spruter vann ut av. Slike hull kan oppstå i forbindelse med underjordiske vannkanaler eller grotter som fylles med sjøvann.

Det er flott at New Zealand har valgt å tilby folket en så stor samling av interessante data. Det skal ikke mye fantasi til for å se for seg at det kan skapes mange smarte tjenester med utgangspunkt i slik data. Dermed er det bare å krysse fingrene for at også de norske myndighetene får opp øynene og tilbyr oss slike data om vårt hjemland.

Dessverre er det slik at en CC-lisens ikke er helt uproblematisk å bruke på slike data. Blant annet anerkjenner ikke europeisk åndsverklovgivning datasamlinger som åndsverk, og dermed gis det ingen beskyttelse i loven. Dermed kan man ved å frigjøre datasamlinger som åndsverk fort havne i en situasjon hvor man står maktesløs overfor tredjepart som utnytter samlingen kommersielt. New Zealand har likevel ikke satt restriksjoner på kommersielt bruk av datasamlingene, og dermed er det langt i fra sikkert at problemet dukker opp.

Problemet slik det beskrives er langt fra ukjent og det har i enkelte miljøer vært bekymringer for beskyttelsen av datasamlinger sluppet under CC. Dette gjelder for eksempel dataene til openstreetmap-prosjektet, hvor målet er en samling av all verdens kartdata samlet og tilrettelagt av folket og til fritt bruk. Openstreetmap har innsett denne problematikken og har derfor jobbet med Open Data Commons, et sett med lisenser og verktøy som skal gjøre det enkelt og trygt å frigi datasamlinger.

Det er alltid flott når datasamlinger med potensiell verdi frigjøres, særlig med tanke på hvor mange geniale tjenester og mash-ups som har blitt skapt på gutterom verden rundt som aldri ville kunne eksistere uten fri tilgang til data. Spørsmålet blir hvor lenge vi må vente på at Norge får øynene opp for dette og frigjør våre data.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen