New Monday, september 2006

Til å fortelle om dette var to dynamiske damer invitert til å fortelle om hvordan de arbeidet målrettet med selvutvikling: Mensa-medlem Anne Lene Johnsen og skuespiller Torunn Meyer.

Anne Lene Johnsen

Johnsen har en allsidig bakrunn, blant annet som økonom, tidligere leder i Mensa Norge og gründer av Kompetansefabrikken, men mange kjenner henne kanskje best som ukentlig forfatter av tankenøtter i Dagbladet.

Hun kjørte en Powerpoint-presentasjon i forrykende tempo, og noe av det første hun ville komme til livs var endel feilaktige myter om intelligens:

  • IQ og intelligens kan ikke endres,
  • Voksne får ikke nye hjernecelle, og
  • Jo eldre vi blir jo mer svinner hen og jo mindre kan vi lære

Men, la hun til, om det ikke blir brukt blir det heller ikke bedre. Trening er derfor viktig. Og hvorfor trene? Ikke bare kan en forebygge aldersrelaterte lidelser, men en kan også prestere mer. Utvikling gir stabilitet, bedre intuisjon, det blir morsommere å arbeide, og en blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det finnes mange måter å holde de små grå i form på, blant annet tradisjonell hjernetrim og problemløsing, men også det å gjøre noe nytt eller å gjøre ting anderledes. Slikt gir nye koblinger i hjernen. I tillegg kan en trene på mental styrke, fleksibilitet, utholdenhet og koordinasjon; ved øvelser som bare det å følge lys med øynene, mistro alt i en uke, plukke noe fra hverandre og sett det sammen igjen, tell baklengs, les oppned med mer. Som i idrett er kosthold viktig for å yte maksimalt mentalt. Blant annet nevnte hun en bør spise proteiner før karbohydrater, og spise urter. De gamle grekere snakket om en sunn sjel i et sunt legeme, og dette er aktuelt den dag i dag, for fysisk trim, aerobic, yoga med mer gir også positive resultater. Det gjelder også å unngå stress, men heller passe på å ta pauser. Balansert trening er ikke reservert toppidrett, men hjernetrimmere søker å trene både høyre og venstre hjernehalvdel. Den venstre logisk orienterte halvdelen får sitt, men den kreative høyre må stimuleres med humor, ordspill og metaforer.

Torunn Meyer

Meyer har også en bred bakgrunn, innen kreativitet, spesielt som skuespiller. Yrket er krevende, og audition er et nåløye en må gjennom for å få et oppdrag, og hennes oppskrift da er å vise noe unikt, gi noe de ikke visste de trengte. Det er mange talenter om beinet, så en må hele tiden ha et bevisst forhold til å utvikle stitt eget talent i denne konkurransen.

For henne handler kreativitet om å leke, om å prøve og feile uten å være redd for å feile. Regissørens rolle her er å bygge gruppen med selvtillit og skape felles mål. Karakterarbeid, derimot, er opp til den enkelte skuespiller.

Det kan være interessant å merke seg at skuespillere sjeldent blir senile.

Meyer fortalte videre en må være bevisst på hva og hvor en vil, og på den måten blir mer obs på sine egne talenter. Med en høyde under 1,80 m er det ikke mulig å bi en "leading lady", og en skuespiller må gjøre valg ut fra slike ting som er gitt. Selv hade hun 3 klare punkter: kvalitet, humor og profesjonalitet, punkter hun ikke vil inngå kompromiss på. Tvert om har hun vært med å sette opp ting selv for å formidle noe selv om det ikke var en økonimosk suksess.

Oppsummering

Høstens første møte kompletterte tidligere temaer om hvordan bedrifter bør finne, holde på og utvikle talenter. For uansett fine festtaler er arbeidsmarkedet ikke lengre trygt for alle, og mange vil nok ha godt av å tenke litt over hvordan en kan utvikle seg og ikke bare stole på at ens arbeidsgiver vil gjøre det, båe teknologoer og kunstnere.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen