New Monday, oktober 2006

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Inviterte foredragsholdere for møtet var Christine Langbråthen, HR-sjef i SAS Institute i Norge og Vidar Davidsen, fotballekspert og tidligere landslagsspiller.

Møtet startet med en trist melding om at Truls Frogner var død, han hadde holdt et foredrag i januar, og det ble holdt ett minutts stillhet til hans minne.

Christine Langbråthen

SAS Institute (ikke å forveksle med et flyselskap) er kjent for sitt gode arbeidsmiljø. Bedriften har 1000 ansatte fordelt på 400 kontorer i 51 land, hvorav 72 ansatte er i Norge. Avdelingen i Norge er liten og ny, men legger likevel stor vekt på trivsel og velvære. De har allerede et større program enn hva som er vanlig i trauste norske bedrifter, med de vanlige tingene som myk oppstart, fadderordning og medarbeidersamtaler. I tillegg har de interne og eksterne coacher (se tidligere artikkel om coaching), årets medarbeider nominert av egne, meditasjonsrom og mer til.

De ønsket å gå enda lengre i å utvikle medarbeidere og kulturen, og valgte å hente inn Vidar Davidsen som rådgiver i et teambuildingsprosjekt.

Vidar Davidsen

En gruppe ble plukket ut, og Davidsen var den som styrte prosessene som skulle lede frem til oppbyggingen av et virkelig team. For et team er mer enn en gruppe, for mens en gruppe kan arbeide godt sammen med definerte roller og oppgaver, er et velfungerende team noe som yter mye mer. En sier gjerne at et team yter mer enn summen av enkeltpersonene. Interessant nok faller ytelsen til en gruppe under utviklingen før den igjen stiger, og deretter når nye høyder som et team, og det er her Davidsen kommer inn som veileder. Rekkefølgen beskrives med begrepene enkeltindivider, gruppeindivider, team og til slutt forhøyet team.

På samme måte som han i sin tid satte sammen spillere for hver enkelt fotballkamp avhengig av laget de skulle spille mot, velger han her hvilke medlemmer av gruppen som skal fylle de forskjellige rollene, slik at helheten blir velfungerende sammen. Det finnes mange måter å kategorisere folk på, tørt sagt kan en si det finnes to typer folk: de som kategoriserer folk og de som ikke gjør det. I dette tilfellet valgte Davidsen å kategorisere langs aksene utålmodig/tålmodig og tilbakemeldingsorienter/saksorientert.

Skal det ha noen hensikt, må prosessen gi varige endringer, være spesifikk for gruppen og ikke minst være målbar. Davidsen mente de hadde gode resultater å vise til, og Langbråthen var enig, men en skulle gjerne ha hørt mer om hvordan en kan objektivt måle slike resultater.

Oppsummering

I en tid da mange bedrifter høylydt erklærer at "ansatte er våre viktigste ressurser", er spørsmålet hvorfor ikke flere satser på teambuilding. Hverken Langbråthen eller Davidsen hadde noen gode svar. Påfallende få hadde møtt opp til foredraget, bare ca. 40 mot tidligere ca. 100. Det spørs hvor mange som tar teambuilding alvorlig nok eller ser betydningen. Begge deler er merkelig, ikke minst siden et av klassiske eksemplene fra lærebøkene om et team som virkelig ytet over enhver forventning var et prosjekt for å skape en ny maskin, beskrevet i en like klassisk bok, "The Soul of a New Machine".

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen