New Monday, mai 2006

Det er begrenset med kandidater en kan velge mellom, da blir det desto viktigere å holde på talentene en har ansatt. Lønn en et middel, men det finnes flere. Til å fortelle om disse tingene var ledere fra Steria og Sintef IKT invitert.

I tillegg kom det til et innslag fra Anne G. Søreide i Singelmingel.

Solfrid Skilbrigt, HR-direktør Steria AS

Steria er et internasjonalt selskap med 9000 ansatte i 14 land, med 300 konsulenter i Norge. Deres spesialiteter er IT, rådgivning, utvikling, outsouring med mer,og dette er alle ting som er i vinden for tiden. Skilbrigt fortalt de skal ansette 56 nye i år, og har ansatt 41 så langt.

Sterias oppskrift på suksess med medarbeidere var å ansette ildsjeler, men unngå arbeidsnarkomani. De satser på medarbeidesamtaler og karriereutvikling internt, med personlige kvoter på 100 timer til opplæring. Interessant nok har de satset på åpne kontorlandskaper for at folk skal ta kontakt med hverandre.

Bjørn Skjellaug, forskningssjef Sintef IKT

Sintef er et av landets største forskningsorganisasjoner med ca. 1500 ansatte i Trondheim og ca. 500 i Oslo. Sintef er organisert som en stiftelse, så alt overskudd pløyes tilbake til organisasjonen. Sintef IKT er en del av denne stiftelsen, og arbeider med næringsrettet IKT-forskning.

I likhet med Steria var ansettelse av folk med genuin interesse der det startet. Det var helt nødvendig fortalte han, "så brutalt er miljøet". Kursing er viktig også for Sintef, men her skjer kursing gjennom prosjekter, ikke som egne kursopplegg.

Arbeidet er krevende, det er et ønske om at medarbeidere skal publisere resultater, omsette teori til praksis og hele tiden kunne møte markedest behov. Ikke overraskende tar det 1-2 år før nyansatte blir operasjonelle. Stadig nye og krevende oppdrag er noe av attraksjonen ved Sintef, og Skjellaug kalte dette en prestasjonskultur.

Medarbeidersamtalen var også et viktig virkemiddel i karriereutviklingen. "Individualister med ambisjoner" var et annet nøkkelbegrep, og interessant nok er det et mål at nyansatte skal rykke opp til forskerstilling innen 3 år, og til seniorforsker innen 9 år.

Opp eller ut

Som vanlig var det anledning til spørsmål fra salen, og ett var hvorvidt bedriftene praktiserte "opp eller ut", det vil si at om en ikke får opprykk så blir en bedt om å finne en annen jobb. Skilbrigt fra Steria sa de ikke hadde noe slikt, men ungikk å komme inn på bredt publiserte anklager om at de sparket folk samtidig som de ansatte nye. Skjellaug fra Sintef IKT gjentok 3 og 9 års fristene uten å gå nærmere inn på detaljene.

Mange bedrifter, spesielt innen konsulentbransjen praktiserer "opp eller ut"-prinsippet, men det betyr ikke nødvendigvis at det gjøres brutalt. Mange gjør et poeng av å opprettholde gode forbindelser til sine tidligere ansatte og hjelper til med å finne andre, gode jobber. Alumni-nettverk er også brukt, blant annet av KPMG, Deloitte Norge, Ernst & Young, Accenture, Telenor og Det Norske Veritas mens Accenture også har årlige alumni-møter. På spørsmål om dette fikk vi høre at Steria ikke hadde slike planer, mens Sintef sendte ut invitasjoner til julebord.

Anne G. Søreide, Singelmingel

Mingling er som nevnt i tidligere spalter en sliter, og som et apropos var det denne gangen et kort innlegg fra Anne G. Søreide, gründer av singelmingel.net som er en mingleklubb for single mellom 25 og 45. Hun fortalte om konseptet, og var for tiden på utkikk etter noen som kunne bidra, blant annet med webdesign.

Oppsummering

En hører ofte utsagn som "våre ansatte er vår viktigste ressurs", samtidig som en leser om stadige oppsigelser. Fagre ord til tross, det er mange bedrifter som praktiserer "opp eller ut". Når medarbeidersamtaler med karrierevinkling er sentralt i å holde på gode medarbediere og utvikle talentene, bør det ikke være tvil om at alle ansatte har et eget ansvar for sin fremtid de ikke kan ta for gitt de vil få mye hjelp til av bedriften. Da blir det ekstra viktig å velge sine arbeidsgivere omhyggelig.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen