New Monday, april 2006

IP-Pub i april ble som vanlig holdt første mandag i måneden, 2006-03-04. Tema for dagen var "Endringer - Din fremtid - Din karriereutvikling" med undertittel "Er coaching svaret eller bare rett spørsmål til rett tid?".

Coaching er et tema som er i vinden for tiden, og ikke overraskende var over 70 påmeldt, og et større lokale måtte igjen tas i bruk. Til foredraget var Paal Leveraas invitert som foredragsholder.

Paal Leveraas

Paal Leveraas har en variert karriere, blant annet kjent som journalist og ikke minst som en av grunnleggerne av New Monday for ca. 20 år siden. Opprinnelig het forumet Blue Monday, og var inspirert av First Tuesday, men det virket for depressivt, ikke minst fordi det var et forum for arbeidsledige med høy kompetanse, så de skiftet navn til New Monday. Profilen er også endret med årene, og det fremstår idag som et forum for karriereutvikling.

I senere år har han begynt med coaching og er sertifisert profesjonell co-active coach (CPCC), et tema han også holder foredrag over. Han har hjemmesider på www.leveraas.no.

Coaching

Coaching handler enkelt sagt om å utvikle mennesker, hele mennesker, gjennom et profesjonelt partnerskap mellom coachen og individet. Opprinnelsen finner en i idretten  på 60-tallet, da en fant ut at en måtte trene ikke bare muskler, men også hodet. Med utviklingen fra industrisamfunn, der menneskep passet maskinen som produserte, til dagens kunnskapssamfunn der mennesket er det skapende, har flere spurt seg om hvem som skal passe på disse menneskene. Det er her coaching kommer inn, og ikke overraskende hører vi stadig mer om det i media. For tiden er det ca. 750 coacher i Norge, naturlig nok er behovet for sertifisering kommet.

Coaching brukes ofte ved endringer i livet, også i arbeidslivet, så mange har dette betalt av arbeidsgiver. Dette er en prosess som består av flere elementer, som f.eks. oppstartssamtale for å gi tryhhet og etablere et profesjonelt partnerskap, en serie oppfølgermøter med tilhørende hjemmeoppgaver, målinger, tester, kartlegging med mye mer. En frivilling fra salen stilte opp som klient, og Paal Leveraas ga en demonstrasjon av hvordan dette fungerer i praksis.

Siden coaching lover mye, bl.a. selvinnsikt, tydelighet, verdiavklaring, adferdsendring med mye mer, er det ikke rart at arbeidsgivere betaler for dette, for som det har kommet frem i en serie artikler i Dagens Næringsliv, har mange ledere her til lands behov for slikt.

Egenutvikling av individet er noe av det underliggende i begrepet coaching, og det er ikke overraskende at det finnes mange typer coaching. Leveraas er sertifisert som co-active coach (CPCC), men det finnes flere andre retninger, og blant publikum var det flere Gestalt-coacher. Noen retninger er mer kontroversielle, og det er betegnende at Wikipediaartikkelen for Neuro-linguistic programming er under restriksjoner.

Oppsummering

Personlighetsutvikling og ikke minst coaching er i vinden for tiden, det var derfor ikke overraskende at dette trakk mange til møtet. Og med problemene en hører om i næringslivet, er personlighetsutvikling nok kommet for å bli. Mange får coaching gjennom arbeid, endel også som del av sluttpakke ved oppsigelser, der coachingen er en del av karriereutviklingen, så dette er et tema som ikke bare er forbeholdt toppledelsen i de aller største selskapene i Norge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen