Nettverk over strømnettet

Datanettverk over strømnettet har lenge blitt ansett som et slags hellig gral for entusiaster og de som vil bygge hjemmenettverk. Verken ideen eller teknologien er imidlertid ny - det har eksistert slike produkter på markedet en stund. Ikke alle løsninger av denne typen har derimot fungert helt tilfredsstillende. Kanskje Devolo MicroLink dLAN bøte på dette?

Devolo har laget et adapter som kan gjør at du kan plugge Cat-5 ethernet-kabler mer eller mindre rett i strømkontakten. De små blå adapterne drar fordel av at de kan flyttes nokså enkelt fra sted til sted, og kan derfor utvikle seg til å bli en sterk konkurrent til WLAN-nettverk i hjemmet. 14 mbps er dog bare såvidt raskere enn 802.11b-nettverkene som har blitt en de facto standard for trådløse nettverk, og kan ikke konkurrere på hastighet mot 802.11g-baserte nett som kjører på 54 mbps - iallfall i teorien.

Men det er ikke utenkelig at Devolo, som står bak denne teknologien, vil øke hastigheten på adapterne i tiden som kommer. Adapterne fungerer for øvrig som enheter i et helt vanlig ethernet-nettverk, og kan således brukes sammen med alle operativsystemer som har nettverkskort - i motsetning til trådløse nettverk som trenger tilleggskort og antenner for å fungere.

Rekkevidden oppgis til 200 meter, ettersom signalet antakelig blir for svakt over lengre avstander. Videre stoppes nettverkstrafikken av sikringsboksen, som kanskje kan by på problemer for noen. At signalet blir stoppet der strømmen kommer inn kan derimot like gjerne ses på som et sikkerhetslag - ettersom nettverket er lukket innenfor husets dører, også her i motsetning til trådløse nett.

Ingeniør Pedersen opplyser at det for øvrig ikke er noen som helst fare for sjokk eller støt ved bruk av dLAN, og at de ikke "forstyrrer" strømtilførselen til andre enheter på strømnettet.

Det finnes også en USB-versjon av MicroLink dLAN-enhetene, og også en boks som nøyer seg med å overføre lyd - som kan være praktisk hvis man ønsker å "streame" lyd mellom forskjellige rom.

Les mer om MicroLink dLAN hos Ingeniør Pedersen, eller hos produsenten Devolo.

Ethernet-adapterne vil koste rundt 1200 kroner, men tilgjengelighet og leveringstider er foreløpig ukjent.

Vi håper å kunne komme tilbake med en aldri så liten test i nær fremtid.

(Kilder: Ingeniør Pedersen, Devolo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen