Test Nettsky-tjenester

Vi tar for oss fem ulike nettsky-tjenester, og ser hva de har å by på. (Bilde: Hardware.no)

Få gratis lagringsplass i skyene

iCloud, SkyDrive eller Dropbox? Vi hjelper deg å velge rett tjeneste.

Google Drive

Google Drive

Vi begynner med den nyeste aktøren på markedet, og kanskje snart den største, Google Drive. Google har lenge tilbudt en ganske begrenset form for nettlagring via onlinetjenestene Gmail, Google Docs og Picaza. Nå har de lansert Google Drive, som har slått sammen flere av tjeneste, og gir deg full oversikt over alle filene du laster opp til Google, uansett om det er bilder, tekstdokumenter eller filmer.

Fordeler

En av de største fordelene til Google Drive er muligheten til å åpne hele 30 ulike typer filer direkte i nettleseren. For eksempel kan du åpne opp Photoshop-filer, selv om du ikke har Photoshop installert på datamaskinen din. Disse blir alle vist i et oversiktlig format i mapper du kan lage, og gjør det lekende lett å bla igjennom alle filene dine.

Google Drive kan brukes på flere måter. Du kan enten velge å kun bruke nettversjonen, og laste opp ting du vil lagre med en enkel opplastningsknapp. Du kan også laste ned Google Drive-applikasjonen til datamaskinen din. Da får du en egen Google Drive-mappe du kan dra filer til og fra, akkurat som du ville gjort med en vanlig mappe på datamaskinen. Filene i mappen blir automatisk lagret i nettskyen.

Ettersom Google allerede har haugevis av populære tjenester på nettet, er det herlig å få de knyttet sammen i én enhetlig tjeneste. Åpner du et tekstdokument kan du redigere det direkte i nettleseren med Google Docs, og vedlegg fra Gmail-kontoen din kan lagres direkte på Google Drive.

Ulemper

Det største problemet til Google Drive er at du ikke kan velge hvilken mappe på datamaskinen din du vil synkronisere med. Vil du for eksempel bare dele filene du har lagret i "Mine Bilder"-mappen, må du hele tiden dra de over til Google Drive-mappen, slik at de blir lastet opp. For deg med flere Gmail-kontoer kan det også være irriterende at det ikke er noen smidig løsning for å koble lagringen mellom kontoene sammen, og du vil være nødt til å logge ut og inn igjen for å se de andre filene.

Pris

Google Drive gir deg 5 GB gratis lagringsplass. Vil du ha mer vil du måtte betale 2,49 dollar i måneden for 25 GB ekstra lagring, 4,99 dollar i måneden for 100 GB ekstra lagring eller 9,99 dollar i måneden for 200 GB ekstra lagring.

Dropbox

Dropbox

Dropbox har lenge vært synonymt med nettskylagring, og har blitt en virkelig kjempe på markedet. Helt siden tjenesten ble startet i 2008 har den vokst, og skryter av å være den eneste synkroniseringstjenesten som er støttet av alle de store operativsystemene; Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS og Windows Phone.

Fordeler

I motsetning til mange andre nettskytjenester har Dropbox faktisk vært på markedet en god stund. De har blitt kjente for å tilby en svært solid og pålitelig tjeneste, og både overføringshastigheter og synkronisering er alltid på toppnivå. I tillegg har de vært med så lenge at mange andre applikasjoner har implementert Drobox-lagring, slik at filer du lagrer i en applikasjon kan dukke opp i Droboxen din automatisk.

Dropbox tilbyr 2 GB gratis lagringsplass, og lar deg bla igjennom filene du laster opp både i nettleseren og i en egen Dropbox-mappe på datamaskinen din. Akkurat som Google Drive må du legge filene du vil skal synkroniseres direkte i mappen. Så fort de er der vil de synkroniseres likt på alle enheter, og oppdateringer av filer vil skje på alle plattformer.

Du kan spille av videoer og musikkfiler direkte i nettleseren fra Dropbox, og et lekkert grensesnitt gjør det enkelt å navigere seg rundt i mappene.

Ulemper

Dropbox var kanskje en av de første til å tilby en fullverdig synkroniseringstjeneste på nett, og har dermed også tatt seg godt betalt. Av alle tjenestene vi har kikket på har Dropbox minst gratis lagringsplass, og vil du oppgradere river det godt i lommeboka.

En annen ulempe er at du kan kan synkronisere Dropbox-mappen, og ikke valgfrie mapper. Dermed blir det vanskelig å bruke det som noen solid form for sikkerhetskopiering, men som synkroniseringstjeneste for å tilgang til arbeidet ditt på flere sted fungerer det bra.

Pris

Dropbox gir deg 2 GB gratis lagringsplass. Vil du ha mer må du betale 9,99 dollar i måneden for 50 GB (99,99 i året) eller 19,99 dollar i måneden for 100 GB (199,99 dollar i året). De tilbyr også egne abonnement for selskaper, hvor lagringsplassen starter på 100 GB.

Apple iCloud

Apple iCloud

Apple lanserte iCloud i fjor høst med brask og bram, og var raske med å integrere den nye tjenesten i alle produktene sine. Resultatet ble en særdeles godt integrert synkroniseringstjeneste på kryss av alle Apple-dingser, men som likevel fremstår som litt begrenset i forhold til konkurrentene.

Fordeler

Selv om iCloud kanskje ikke kan gjøre like mye som konkurrentene, gjør den til gjengjeld noen funksjoner veldig godt. Så fort du har satt opp iCloud på både datamaskinen din og for eksempel en iPhone, vil bilder og dokumenter du lager synkroniseres umiddelbart via iCloud. Tar du et bilde med mobilen dukker det etter få strakser opp i iPhone-biblioteket ditt på Macen, og redigerer du en Keynote-presentasjon vil hvert eneste tastetrykk lagres og oppdateres på alle enheter.

Denne umiddelbarheten og sømløsheten er de sterkeste kortene til Apple, og kan for mange være en fin inngangsportal til nettskylagring. De 5 gratis gigabytene Apple deler ut gratis kan bli brukt av både Apple-programmer og tredjepartsprogrammer for lagring og synkronisering, forutsatt at programmet du bruker støtter det.

Ulemper

Som sagt har ikke iCloud alle funksjonene flere av motstanderne kan skryte av. Går du for eksempel til iCloud.com får du bare tilgang til dokumenter du har lagret i enten Keynote, Pages eller Numbers, mens bilder du har satt opp til synkronisering bare vil dukke opp i egne programmer på enten Macen, iPhonen eller iPaden din.

Du kan ikke velge egne mapper som skal synkroniseres fra datamaskinen, og du har heller ikke noen mulighet til å se hva du egentlig har liggende i Apples nettsky. I neste versjon av Apples operativsystem, OS X Mountain Lion, vil iCloud bli enda bedre implementert, men iCloud vil fortsette å fremstå som langt mer begrenset enn andre nettskytjenester.

Priser

Apples iCloud gir deg 5 GB gratis lagringsplass. For ytterligere 10 GB må du betale 20 dollar i året. For å øke mengden med 20 GB koster det 40 dollar i året, eller 50 GB for 100 dollar i året.

Bla videre til side tre for en oversikt over Microsoft Skydrive, Jotta og alternative nettsky-tjenester.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen