Nettsamfunn på frammarsj

Nettsamfunn på frammarsj

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Facebook har ridd Norge som en storm de siste ukene. Media har meldt om folk som har fått sparken, blottlegger sitt privatliv og blitt anmeldt på grunn av det amerikanske nettsamfunnet.

Norske nettsamfunn har derimot tatt lite skade av den amerikanske konkurrentens inntog i følge dem selv.

Sterk vekst
- Siden mars måned har vi merket en sterk oppgang i antall brukere, sier Jo Christian Oterhals, styreformann i Nettby og utviklingssjef hos VG multimedia.

Han tror verken Facebook eller konkurranse fra andre norske nettsamfunn har gjort det vanskelig for Nettby å få brukere, heller tvert imot.

- I Norge har man lenge hatt mange sterke nettsamfunn, dette har gitt en stor mengde mennesker som er vant til å bruke slike og prøve ut nye ting, sier han.

Spennende utvikling
Nettby har per i dag 310000 brukere og har hatt den mest eksplosive veksten av norske nettsamfunn. Konkurrenten Blink ligger bare hakket foran med 315000 registrerte profiler.

Blink var et av de første norske nettsamfunn som slo an på et bredt nivå.

- Blink er midt i en spennende utvikling og vi vil gjøre noen store forandringer på profilsiden i nær fremtid, forklarer community medarbeider Nanna Baldersheim.

Profilen i fokus
Både Blink og Nettby har satset på et bredt spekter av muligheter for sine brukere. Her kan man diskutere med andre og lese nyheter. TV2 Interaktiv har også flere muligheter innebygd i sitt samfunn Meside, men her er det profilen som i første rekke står i fokus.

- Hos Meside er konseptet at man skal holde kontakten med gamle venner og treffe nye. Profilen er da viktig for å kunne presentere hvem du er, forklarer Elin Røytan, prosjektsjef hos TV2 Interaktiv.

Slik som hos Blink og Nettby er også Meside i stor grad anonymt. De fleste presenterer seg med kallenavn, men profilbildene viser derimot tydelige ansikter.

Vil ha venner
Da Blink først ble opprettet fungerte det i stor grad som et sjekkested. Store deler av landets single befolkning fant seg en flørt eller flere her. Sjekkingen står derimot ikke i fokus lenger hos noen av nettstedene.

- Det er klart det blir litt sjekking når mennesker møtes, men undersøkelser viser at brukere av Blink ikke er koblet på for å sjekke. De er i større grad interessert i å få venner, sier Baldersheim. Det spørs da om nettsjekking som var det store for noen år siden, er på vei ut.

I følge de som spesialiserer seg på dette markedet er dette en helt feilaktig tanke.

Sjekking på nett er stort
- Nettsjekking er større enn noen gang, påstår Morten Gulliksen, grunnlegger av nettstedet Sukker.no.

Hos Sukker registrerer du bilde og personlige data. I følge Gulliksen sorteres så disse dataene og nettstedet gir deg så alternativer på hvem andre du trolig kan få god kontakt med. Deretter kan du kontakte dem via nett, eller også i det virkelige liv.

Fest i det virkelige liv
- Vi arrangerer fester for våre brukere hvor man kan kontakte nye mennesker eller de man kjenner fra nett, forklarer Gulliksen.

- For det meste kommer det flest mennesker mellom 25 og 35 på festene, men på nettet er det både registrert yngre og eldre brukere, i følge Gulliksen som kan skilte med 100 brukere over 60.

Han mener det store tilfanget av nettsamfunn ikke er direkte negativt for hans nisje, men han ser også at flere tjenester gir mindre tid per tjeneste.

Fjernsynet største konkurrent
Asbjørn Jørgensen, daglig leder på nettsamfunnet Gaysir, anser derimot fjernsynet som en større konkurrent enn andre netttjenester. For han er det bedre at folk er foran PC-en enn i sofaen foran TV-en.

Gaysir var ett av Norges første nettsamfunn og ble startet opp i 2000 som et kontaktsted mellom lesbiske og homofile på nett. Det ble tatt godt imot og har i dag 6 heltidsansatte og 35000 aktive brukere.

Informasjonskanal
- Vi er et kontaktnettverk for lesbiske og homofile primært, men også heterofile er aktive brukere hos oss. Det er også interessant å se at halvparten av de som er innom Gaysir ikke har profil, sier Jørgensen.

Han mener dette kommer av at mange mennesker som er usikre på sin legning kommer innom. Han mener også mennesker som ønsker utdypende informasjon om homofili er flittig innom siden.

- Gaysir utfyller en rolle utenfor oppgaven som kontaktnettverk. Vi bygger derfor opp den redaksjonelle biten og er i stadig utvikling, forklarer Asbjørnsen.

Facebook kan lære av Norge
Mulighetene for å skaffe seg et nettverk på Internett er i dag overveldende og mulighetene er mange. At nordmenn er nysgjerrige på dette området og utforsker det aktivt er det ingen tvil om. Alle som jobber med nettsamfunn i Norge ser for seg en stor fremtidig utvikling hvor Internetts muligheter vil bli tatt i bruk. Facebook er det ingen av dem som frykter.

- Vi kan nok lære mye av Facebook som produkt, men Facebook kan også lære av norske nettsamfunn, sier Jo Christian Oterhals fra Nettby til slutt.

At nettsamfunnene har kommet for å bli er det nok uansett liten tvil om.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen