Forskningsrapport hevder manipulasjon av sosiale medier var årsaken til Star Wars-hat
(Foto: Disney)

Forskningsrapport hevder manipulasjon av sosiale medier var årsaken til Star Wars-hat


Annonsør­innhold
Les hele saken »

Filmen Star Wars: The Last Jedi fra 2017 fikk stort sett gode kritikker fra anmelderne, men opplevde også å få usedvanlig mye tyn fra fans og andre som mente filmen var begynnelsen på slutten for alt som er bra med stjernekrig-universet.

Nå viser det seg at en stor porsjon av hatet som dukket opp i sosiale medier og andre fora kan ha vært politisk motivert. Trolig er mye av det automatisert sverting for å holde krangelen i gang, hevdes det i en forskningsrapport av Morten Bay ved University of Southern California i USA.

 

Spor etter russere

Rapporten med den beskrivende tittelen Weaponizing the haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation» tar for seg hvordan bevisst manipulasjon gjennom sosiale medier ikke lenger begrenser seg til politiske debatter, men også kan ramme gjennom emner som populærkultur.

Ifølge Bays analyser av 967 tweeter som tok for seg filmen og regissøren Rian Johnson, er kun 21,9 prosent negative. Av disse igjen mener han at 50,9 prosent «sannsynligvis var politisk motivert eller ikke engang menneskelige», og peker på at russiske nettroll og datamaskiner som setter opp falske kontoer («bots») har hatt en finger med i spillet.

Til slutt satt Bay igjen med 101 tweeter – eller 10,5 prosent av totalen – der ekte «haters» eller fans uttalte seg negativt om filmen.

Rapporten konkluderer med at selv om det er et mindretall av tweetene som beskriver filmen og regissøren i negative ordelag, er det tydelige organiserte forsøk på å bruke populærkultur til politisk påvirkning – og at folk må gjøres oppmerksom på dette.

Bay mener det det sannsynlige målet med aksjonen var å øke mediedekningen av fan-konflikten og dermed nøre oppunder forestillingen om en utbredt uenighet i det amerikanske samfunnet.

Hva med litt Lego i stedet?
75192 UCS Millennium Falcon har over 7500 deler >>>

(Kilde: The Hollywood Reporter)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen