Nettroboter står for mer enn halvparten av trafikken

Nettroboter står for mer enn halvparten av trafikken

Men andelen er på vei ned.

Internett trafikkeres av mye mer enn vanlige nettbrukere som deg og meg. Automatiserte tjenester, eller nettroboter, står for en betydelig andel av trafikken, ifølge sikkerhetsselskapet Incapsula. En ny undersøkelse viser at disse automatiske prosessene i snitt sto for hele 56 prosent av aktiviteten på nettsteder i 2014. Det høres kanskje høyt ut, men det er en nedgang fra 61,5 prosent i fjor.

Gode og onde boter

Og hva driver disse robotene med? Noen av dem er godatertede, og samler inn informasjon til for eksempel søkemotorer og nyhetstjenester. Det er på denne siden mesteparten av nedgangen fra 2013 til 2014 befinner seg om vi skal tro Incapsula, som peker på nedgangen i bruk av RSS-tjenester, eller nyhetslister, og dermed også en nedgang i automatiserte tjenester som samler inn disse.

Men boter er ikke bare av det positive slaget. Noen poster søppel i nettfora mens andre har enda skitnere mel i posen. Enkelte er såkalte hacking tools, som forenkler overtagelse av servere og maskiner i nettet, mens noen av de mest avanserte blir omtalt som «impersonators», eller etterliknere. Dette er de mest intelligente av botene, og også den eneste klassen som har vist jevn økning de siste årene.

Les også: – Galskap å legge fra seg en usikret laptop (Ekstra)

Etterliknerne kommer

Etterliknernes oppgave er å late som om de er mennesker eller nyttige prosesser. Det er denne typen boter som er smarte nok til å gå forbi sikkerhetsmekanismer så som CAPTCHA-løsningen Google bruker, der du må lese forvrengt tekst for å komme deg forbi sperringen.

Disse botene økte med nesten ti prosent fra 2013 til 2014, og Incapsula ser for seg at denne økningen fortsetter.

Tallene fra undersøkelsen viser at de godartede robotene sto for 27 prosent av trafikken, mens de ondsinnede sto for 29 prosent av den totale nettrafikken i 2014.

Står for en voldsom del av trafikken

Enten besøket ditt har gode eller onde hensikter kan det være verdt å være obs på mengdene trafikk disse prosessene står for. Incapsula har kommet frem til at den automatiserte trafikken utgjør mer enn 80 prosent av besøket på et lite nettsted, med rundt 1000 besøkende om dagen. Andelen synker jo større nettstedet er, men selv hos de aller største nettstedene, med fler enn en million besøkende om dagen står roboter for mer enn halvparten av de besøkende, eller 52,3 prosent.

Med trafikken som lurer på nettet i disse dager er det lurt å prioritere sikkerheten før det går galt. Nord-Korea falt nylig av nettet i mange timer, og det spekuleres i at utfallet kan være et motangrep fra USA, etter det massive angrepet mot Sony Pictures.

 (Kilder: Incapsula via qz.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen