Nettmareritt for Mariell

Mariell Amélie Lind Hansen opplevde noe du skulle tro kun kjendiser var forunt. Fremmede hadde overtatt hennes liv på nett. Og det ikke bare én gang, men to.

Fant profiler på ukjent nettsted
Det hele startet for noen dager siden da Lind Hansen fikk en forespørsel på sin Facebook-profil om å legge til en ny venn. Lind Hansen hadde derimot aldri hørt om personen som sendte forespørselen, og lurte naturligvis på hvem dette var. Tilbake fikk hun som svar at hun og avsenderen over lengre tid hadde hatt god kontakt gjennom Googles nettsamfunn Orkut. Problemet var bare at Lind Hansen aldri hadde vært på Orkut, hun visste ikke engang om denne nettsiden.

- Jeg opprettet da en profil på Orkut for å se hva dette dreide seg om. Et søk viste at jeg ikke bare lå inne med én profil, men hele to profiler var lagt ut i mitt navn, forteller Lind Hansen til Teknofil.


Mariell Amélie Lind Hansen fant profiler på nett med ekte bilder og informasjon fra hennes privatliv.

Hadde kopiert hennes liv
På profilene lå det ute både et ekte profilbilde og flere bilder som trolig var hentet fra Lind Hansen sin konto hos fotosiden Flickr. På den ene profilen kunne Lind Hansen også lese hvilke bøker og filmer som var hennes favoritter, hvilke hobbyer hun hadde og annen informasjon fra hennes privatliv.

- Alt sammen stemte veldig godt med virkeligheten. Å se dette var veldig skummelt, hårene reiste seg på kroppen og jeg tenkte "Hva er dette?". På den ene profilen kunne jeg se at jeg hadde sendt ut over tusen meldinger til mennesker jeg ikke aner hvem er, på den andre var det sendt ut rundt hundre. Tydeligvis er det mange der ute som tror de har kontakt med meg, forklarer Lind Hansen.


Lind Hansen har fått mange venner på nett som tror de har kontakt med henne, selv har hun aldri sendt disse fremmede meldinger.

Stalkes på nett
Meldingene som var sendt ut var ikke noen form for spam, men i teorien normale meldinger som Lind Hansen faktisk kunne sendt ut. Tydeligvis er det noen som har lagt et stort arbeid i å leve hennes liv på nett. Lind Hansen selv vet ikke sikkert hvordan fremmede har fått tak i all informasjonen om henne, men hun regner med at informasjonen er hentet fra andre nettsteder.

- Facebook-profilen min er sperret for innsyn fra andre, men jeg jobber som fotograf og har både eget nettsted, konto på flickr og en blogg. Trolig er informasjonen hentet herfra. Jeg syns det er ekkelt at noen har tatt seg tid til å kartlegge og leve mitt liv, jeg vet at folk kan finne mye informasjon på nett, men det er skummelt når jeg ser det brukes slik, sier hun.


Bedragerne har trolig hentet informasjon fra andre nettsteder som for eksempel Lind Hansen sin Flickr-side.

Informasjon på nett gir risiko
Informasjonssjef hos Datatilsynet Ove Skåra gir Lind Hansen sin fulle sympati, men påpeker samtidig at du må tenke nøye gjennom hva du legger ut på nett om deg selv.

- Dette hørtes veldig ekkelt ut. At det opprettes slike falske profiler på kjendiser er velkjent, men jeg kjenner ikke til noen konkrete saker på at vanlige privatpersoner har blitt misbrukt på denne måten. Det er vanskelig å beskytte seg mot personer som velger å gjøre slikt som dette, men det er da viktig at du tenker nøye gjennom hva du legger ut av informasjon om deg selv på nett. Jo mer synlig du gjør deg på nett, jo større blir risikoen for at denne informasjonen blir misbrukt. Dessverre er det også slik at det offentlige via skattelister og postlister også bistår til å gjøre privat informasjon tilgjengelig. Slik eksponering er det vanskeligere å kontrollere, påpeker Skåra til Teknofil.


Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, påpeker at informasjon som legges ut på nett gir risiko.

Dessverre tar det mye tid å rydde opp når slikt identitetstyveri forekommer. For Lind Hansen handler ikke dette om økonomisk tap slik som når fremmede misbruker din identitet for å ta opp lån eller misbruke bankkontoen din. Hun ønsker likevel ikke at fremmede skal bruke hennes navn og liv for å kommunisere med andre. Hun har forsøkt å benytte seg av Googles varslingssystem. Dessverre har hun møtt på tekniske feil ved denne som gjorde det vanskelig å melde ifra. Nå har hun opprettet en ekte profil på Orkut og tatt kontakten med de som står bak de falske profilene.

Så langt har en blitt fjernet. Den andre eksisterer derimot fortsatt og fortsetter å sende ut meldinger i hennes navn. Mariell vil derimot ikke gi seg for å få fjernet profilen.

- Den falske profilen oppgir Brasil som bostedsland. Gjennom nettstedet Underskog har jeg kommet i kontakt med personer som kjenner advokater og hackere i Brasil, så får vi se hvor det leder hen, sier hun.

Avhengig av informasjon på nett
Så langt har opprydningen tatt mye tid, Lind Hansen ser det derimot ikke som noe alternativ å fjerne den private informasjonen hun har ute om seg selv på nett.

- Jeg jobber som fotograf og har oppdrag i flere land. Jeg er derfor avhengig av å ha informasjon om meg selv ute på nett. Da får jeg heller ta konsekvensene når slikt skjer, sier hun.


Lind Hansen sitt yrke som fotograf medfører at hun er avhengig av å ha privat informasjon på nettet.

Ta heller en tur på puben
Om noen virkelig går inn for å kopiere og leve ditt liv på nett, så er det vanskelig å beskytte seg i den digitale tidsalder. Hva slags interesse folk har av å gjøre dette kan man undre på, men ifølge Ove Skåra er det et ekstremt viktig aspekt folk da bør tenke over før de begynner å kommunisere fritt på nett.

- Et budskap som må komme ut av dette er at ikke alle på nettsamfunn er den de utgir seg for. Tydeligvis er det ikke alle profiler som er ekte og det er mye tull og tøys blant det som er bra. Det er derfor viktig at du ikke tar alt for god fisk når du er på nett. Om du ønsker å være sikker på at det er en ekte person du prater med er det kanskje best å ta en telefonsamtale, eller kanskje enda bedre, ta praten over en øl på nærmeste pub, sier han.

Har du sjekket ditt liv?
Google sier til Teknofil at de vil se på denne saken, de er lite begeistret for at det opprettes falske profiler og at privatpersoners liv blir misbrukt på deres sider.

- Vi skal se på årsaken til at Mariell ikke får rapportert dette. Generelt kan vi si at vi ser svært alvorlig på slike hendelser. Om en bruker ser en falsk profilside så skal de kunne klikke på "report abuse". Da vil vårt Orkout-team se på tilfellet og ta ned profilen om den går imot våre brukervilkår, opplyser informasjonsansvarlig for Google Norden, Maria Göth, til Teknofil.

Lind Hansen på sin side er i hvert fall sikker på at hun nå skal regelmessig sjekke Orkut og nettet for falske profiler. Hun tviler ikke på at det hun opplevde også kan ramme andre.

- Da vi oppdaget dette var ikke samboeren min sen om å sjekke om det også lå profil ute på han på Orkut, påpeker hun.

Det gjorde det derimot ikke, i hvert fall ikke enda. Men har du sjekket om det kanskje ligger en profil ute på deg?


Har du sjekket om du har profil på Orkut?Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen