Nettlesertillegg

Denne guiden gir oversikt over programvaretillegg i fire populære nettlesere. Den gir også veiledning i hvordan slike tillegg installeres, og eventuelt fjernes.

Ekstrafunksjoner

Nettlesertillegg er en skjult ressurs for mange brukere. De som ikke har prøvd dette før, blir nok overrasket over hvor mange tilleggsfunksjoner slike programmer gir.

Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvilke funksjoner slike tilleggsprogrammer kan ha, men det er gjerne klokker, kalendere, kalkulatorer, ordbøker, nyhetsoverskrifter, værmeldinger og verktøylinjer med ulike funksjoner.

Ikke overbelast nettleseren

Det kan være lurt å ikke installere for mange utvidelser, fordi dette kan medføre tregere nettleser. Du bør i hvert fall ikke installere noe du faktisk ikke bruker. Installer gjerne flere utvidelser for å teste ut, men du kan på en enkel måte avinstallere de du finner ut ikke er av interesse.

Guiden har oversikt over tilleggsprogrammer for følgende nettlesere:

I tillegg gir vi innføring i såkalte Userscript.

Firefox

I Firefox går nettlesertilleggene under betegnelsen utvidelser, og kan installeres via menyvalget Verktøy, Utvidelser.


Alternativ tekst mangler

Du vil da få opp et vindu som gir oversikten over alle utvidelser du har, og du kan eventuelt slette de du ikke lenger vil ha.

Dersom du vil søke etter nye utvidelser kan du trykke på lenken Hent utvidelser, eller du kan besøke nettsiden addons.mozilla.org.

Legg til en utvidelse

Når du har funnet en utvidelse, kan du installere den via lenken Add to Firefox. I vinduet som dukker da opp velger du Installer nå. Du må starte Firefox på nytt for å fullføre installasjonen.

Fjern en utvidelse

Du kan på en enkel måte fjerne et tillegg via Verktøy, Utvidelser dersom du ikke liker det. Bare husk å restarte Firefox for å fullføre slettingen.

Utvidelser for Firefox

Det finnes ganske mange utvidelser for Firefox – de vi henviser til nedenfor er bare et lite utvalg.

 • Norsk bokmål og nynorsk ordliste
  Denne utvidelsen er nødvendig for at den innebygde norske stavekontrollen i Firefox skal fungere. Utvidelsen skal fungere når du skrive inn noe i tekstbokser i Firefox, det vil si et ord som er skrevet feil får en rød understreking.

  Det kan hende at utvidelsen er allerede på plass når du installerer den nye Firefox – dette kan du eventuelt sjekke via menyvalget Verktøy, Utvidelser.

  Hvis ikke dette er tilfellet kan du laste den ned via nettsiden addons.mozilla – her finner du en rekke ordlister, blant annet bokmål og nynorsk.

 • Text Complete
  En autofullfør-funksjon som gjør at skjemaer på nettsider blir automaisk fyllt ut med informasjon du selv spesifiserer. Utvidelsen finner du på denne siden.

 • Delicious Bookmarks
  Med denne utvidelsen kan du legge ut favorittene dine på nettet – de blir da tilgjengelige uansett hvor du befinner deg. Du kan eventuelt dele favorittene dine med andre brukere.

  Les også om Delicious Bookmarks på addons.mozilla.org.

 • Customizegoogle
  Customizegoogle er en utvidelse for Firefox som kan forbedre Google-søk og andre tjenester til søkegiganten. Programmet har ganske mange muligheter, og kan konfigureres akkurat slik brukeren selv ønsker.

  Du kan blant annet slå på Google Suggest, fjerne betalte lenker, filtrere spamsider fra resultatet og se på nettsider i Wayback Machine. Les mer på nettsiden customizegoogle.com.

 • Noscript
  Denne utvidelsen gir Firefox ekstra beskyttelse mot skadelige programmer og nettsider. Det er brukeren som kontrollerer hva som skal få lov å kjøre når vedkommende surfer på nettet.

  Les mer på addons.mozilla.org.

 • Xmarks Bookmark and Password Sync
  Gir mulighet til å synkronisere Firefox-bokmerker mellom flere PC-er i et nettverk. Programmet kan eventuelt også brukes til å synkronisere passord.

  Les mer på addons.mozilla.org.

 • FireFTP
  Brukervennlig FTP-klient med avanserte muligheter som mappesammenligning, synkronisering, og SSL-kryptering. Klikk på Create an account for å legge til en ny FTP-server, og med Manage Account kan du foreta innstillinger.

  Les mer på addons.mozilla.org.

 • PrefBar
  Installerer en ekstra verktøylinje med flere innstillingsmuligheter for Firefox. Du kan blant annet slå av Javascript og Flash, og legge til flere knapper.

  Les mer på prefbar.mozdev.org.

 • Mouse Gestures
  Du kan utføre ulike handlinger ved å bevege musen på en spesiell måte. Hensikten er at du skal ikke behøver å klikke på en knapp eller røre tastaturet.

  Les mer på optimoz.mozdev.org/gestures.

 • Prisguiden
  Denne utvidelsen gir Firefox-brukere enklere tilgang til Hardware.no sin prisguide.

  Les mer på mycroft.mozdev.org.

 • Sothink Web Video Downloader
  Dette er en utvidelse som gjør det enklere å laste ned videoer (med endelsen .flv) fra nettsteder som Youtube.

  Les mer på web-video-downloader.com.

 • Tab Preview
  Gir forhåndsvisning av en nettside når du holder musen over en fane.

  Les mer på mielczarek.org.

 • Speed Dial
  Denne utvidelsen gjør at et nyåpnet Firefox-vindu vil ha oversikt over dine favorittnettsider. Den kan konfigureres på ulike måter, blant annet kan nyåpnet fane vise dine favoritter også. Les mer på addons.mozilla.org.

 • TweakMDB – IMDB Enhancer
  Dette er den perfekte utvidelsen for filmelskere. Internet Movie Database er som mange vet en av de beste nettstedene med informasjon om film. Denne utvidelsen gir nettstedet mange tilleggsfunksjoner. Les mer på addons.mozilla.org.

Samlinger

Her finner du samlinger av utvidelser i ulike kategorier:

Du finner flere utvidelser på nettsiden addons.mozilla.org

Internet Explorer

Tilleggsprogrammer kan legges til via menyvalget Verktøy, Administrer tillegg

Du vil da få opp et nytt vindu med mulighet til å administrere tilleggsprogrammene. Nye tillegg kan hentes fra lenken Søk etter verktøylinjer og utvidelser, en lenke som sender deg til nettsiden ieaddons.com.

Legg til et program

Når du har funnet et tilleggsprogram du liker kan du klikke på lenken Legg til Internet Explorer. Da vil du som regel få opp et vindu med muligheten til å installere det aktuelle programmet, eller du får videre instrukser for hvordan installasjonen skal foregå.

Slett eller slå av et program

Du kan slå av programmene via menyvalget Verktøy, Administrer tillegg, høyreklikke på et vedlegg og velge deaktiver fra menyen. Dersom du ikke finner et aktuelt tillegg, kan du sjekke under Typer av tilegg og eventuelt velge å vise Alle tillegg som er et alternativ i venstre marg.

Enkelte programmer lar seg ikke lett fjerne på denne måten. Et alternativ er da å fjerne et program via Legg til / fjern programmer i Kontrollpanel.

Enkelte tilleggsprogrammer

Dette er bare noen få eksempler – du finner flere slike programmer på denne nettsiden.

 • Simple Find Bar
  Gir et søkefelt nederst i nettlesere som søker på den nettsiden du besøker akkurat i øyeblikket. Denne funksjonen er innebygd i Firefox.

  Les mer på simplefindbar.com.

 • Google verktøylinje
  Verktøylinje med blant annet avansert søkefunksjon, phishingfilter og blokkering av sprettoppvinduer.

  Les mer på toolbar.google.com.

 • Roboform
  Mulighet for automatisk utfylling av skjemaer på nettet.

  Les mer på roboform.com.

Opera

Dagens versjon (10) av Opera støtter ikke utvidelser, men planen er at neste versjon (11) skal gjøre det. Opera 11 er nå tilgjengelig i prøveversjon på opera.com/browser/next.

Widgets

Før vi fortsette med en oversikt over utvidelser, kan vi fortelle et Opera allerede har noe som kan ligne på dette, nemlig "Widgets", det vil si miniatyrprogrammer som kjører på skrivebordet sammen med Opera.

Et widget-program kan dras og plasseres akkurat hvor du vil i skjermbildet, uavhengig av hva du ellers driver med. Likevel er ikke disse programmene helt uavhengige av Opera, fordi de lukkes dersom du lukker Opera.


Alternativ tekst mangler

Du kan legge til widgets via menyvalget Widgets, Legg til widgets. Du blir da videresendt til Operas nettside med oversikt over ulike widgets.

Dersom du finner et widget-program du liker, trykker du på Launch, og du vil få opp et vindu som spør deg om du ønsker å beholde den aktuelle widgeten. Trykk på Ja dersom du ønsker å installere.

Hvert widget-program har en egen innstillingsmulighet som gjør at du kan plassere programvinduet på ulike stedet i skjermbildet, og kan eventuelt lukke vinduet. Du finner disse i widgetens kontekstmeny som du får opp ved å høyreklikke på selve widget-vinduet.


Alternativ tekst mangler

Via menyvalget Widgets, Håndter widgets finner du oversikten over alle widget-programmene du har installert. Her kan du eventuelt velge å slette de du ikke ønsker å bruke mer.

Les mer om widgets på widgets.opera.com.

 • Del.icio.us bookmarks
  Legg dine favoritter ut på nettet slik at de blir tilgjengelige uansett hvor du befinner deg – les mer.

 • Google verktøylinje
  Med avansert søkemulighet og en rekke andre muligheter – les mer.

 • Valutakalkulator
  Et kjekt program for de som reiser en del eller handler mye på nettet – les mer.

 • Trafikanten
  Trafikantens sanntidsdata for Oslo – les mer.

Utvidelser

Opera-utvidelsene finner du på addons.labs.opera.com, men som tidligere nevnt støttes disse kun av Opera 11, og denne versjonen er foreløpig tilgjengelig i prøveversjon.

Dette er bare noen av utvidelsene for Opera:

 • Fastesttube
  Last ned en Youtube-video med ett klikk. Fastesttube finner du på opera.com

 • Opera Configurator
  Konfigurer Opera-nettleseren via ett klikk. Dette er et alternativ til opera:config. Last ned fra opera.com.

 • Mini Wikipedia
  Et lite leksikon med sprettoppmulighet som gir enkel forklaring på ord du finner på en nettside. Last ned fra opera.com

Chrome

Google Chrome støtter utvidelser fra og med versjon 4.0. Chrome 7.0 er den foreløpig siste stabile versjonen av nettleseren – du finner siste stabile Chrome-versjonen på google.no/chrome – Google oppgir ikke versjonsnummeret på nedlastingssidene.

Utvidelsene kan legges til nettleseren via verktøyikonet øverst til høyre, og velge Utvidelser fra menyen.

Du vil da få opp en ny side med en lenke til galleriet for utvidelser, og en mulighet til å installere utvidelsene enkeltvis.

Dersom du ønsker å foreta endringer i utvidelsene, kan du gå tilbake til oversikten via verktøy-ikonet og Utvidelser, og her får muligheten til å deaktivere eller avinstallere utvidelsene enkeltvis. Har du ikke installert noen utvidelser vil oversiktsiden over disse være tom.

 • Chrome Toolbox er en utvidelse som gir rask tilgang til innstillinger i nettleseren. Utvidelsen gir tilgang til følgende muligheter. Funksjoner som er merket med en stjerne(*) støttes ikke av Chrome for Mac og Linux:

  • Toolbar/Tab: gir blant annet mulighet for forstørrelsesglass for bilder, og mulighet til å definere bilde som et skrivebordsbilde(*) i Windows. Her er det også mulig å dra en video ut av en nettside og i et eget vindu(*). Her er det også mulighet for justering av faner, blant annet kan man konfigurere at en fane lukkes ved å dobbeltklikke på fanen(*).

  • Form Data: Gjør det mulig å lagre informasjon som du har skrevet i et nettsideskjema, det vil si før du eventuelt sender den.

  • Quick Launch: Her kan du definere hurtigtaster(*) for nettsider fra dine bokmerker.

  • Shortcuts and Menu: Her får du en oversikt over, og mulighet til å konfigurere hurtigtaster(*) og menyer i Chrome.

  • Other Extensions: Gir tilgang til flere Chrome-utvidelser.

  Chrome Toolbox kan lastes ned fra google.com. Det vil etter installasjonsen dukke opp et ikon ved siden av verktøyikonet i Chrome. Dette ikonet kan du venstre- eller høyreklikke på for å få rask kontroll over innstillinger.

 • Google Mail Checker
  Viser antall uleste meldinger i din Gmail-konto. Les mer på chrome.google.com.

 • Google Translate
  Kan brukes til å oversette nettsider. Les mer på chrome.google.com.

 • IE Tab
  Viser nettsider slik de vises i Internet Explorer. Les mer på chrome.google.com.

 • Xmarks Bookmark Sync
  Kan brukes til å ta sikkerhetskopi av bokmerker, og synkronisere bokmerkene mellom datamaskiner og nettlesere. Les mer på chrome.google.com.

 • Docs PDF/PowerPoint Viewer
  Gir mulighet for automatisk forhåndsvisning av PDF-filer, Powerpoint-presentasjoner, og andre dokumenter via Google Docs Viewer. Les mer på chrome.google.com.

 • Cooliris
  Kan brukes til visning av bilder og videoer. Les mer på chrome.google.com.

 • RSS Subscription Extension
  Automatisk gjenkjenning av RSS-feeds på en nettside, og du kan få forhåndsvisning av feedene, dersom du ønsker det. Les mer på chrome.google.com.

 • Speed Dial
  Dersom du installerer denne utvidelsen vil det dukke opp forhåndsdefinerte visuelle bokmerker i nyåpnede faner. Les mer på chrome.google.com.

Du finner flere utvidelser på chrome.google.com/extensions.

Safari

Safari er en nettleser fra Apple, og den siste stabile versjon finner du på apple.com/safari. Safari-utvidelser finner du på extensions.apple.com, og utvidelsene installeres via verktøyikonet øverst til høyre og Galleri for Safari-tillegg.

Nettsiden for Safari-utvidelser er organisert på en litt annen måte enn for en del andre nettlesere. Hver utvidelse har ikke egen Apple-nettside, men er tilgjengelige via én side (extensions.apple.com). Utvidelsene er delt opp i kategorier, så det er lett å finne frem. En utvidelse installeres via en "Install Now"-knapp som står under hver utvidelse, det vil si på denne måten:

Utvidelsene blir automatisk lastet ned, installert og aktivert. Du vil som regel ikke trenge å restarte nettlesere etter installering av en utvidelse, men noen ganger er dette nødvendig.

Konfigurasjon (inkludert eventuell avinstallering) av utvidelser finner du via verktøyikonet øverst til høyre, og "Valg, Tillegg".

Som tidligere nevnt er alle utvidelsene lagt på én side, men dette er noen interessante:

 • Cloudy: Værmelding
 • Better Facebook: For de som bruker Facebook.
 • Delicious Safari: Mulighet til å lagre bokmerker på nettet.
 • Twitter for Safari: For de som bruker Twitter.
 • Like.fm: Mulighet til å organisere spillelister.
 • Translate: Knyttter Safari til Google Translate.
 • Customsearch: Sender merket tekst til søkemotor.

Andre utvidelser

Det finnes også utvidelser som ikke distribueres via Apple sine nettsider. Dette er noen av slike tilleggsprogrammer:

Userscript

Userscript er et lite script, som regel Javascript-kode, som har som oppgave å gi en nettleser en ekstra funksjonalitet, endre utseende, eller på en annen måte bidra til å utvide nettleserens opprinnelige tilstand/funksjon.

Ikke alle nettlesere støtter i utgangspunktet Userscript, faktisk den eneste nettleseren som har innebygd støtte er Google Chrome.

Firefox

Firefox trenger utvidelsen Greasemonkey for at Userscript skal kunne fungere. Selve utvidelsen Greasemonkey gjør ingen verdens ting, det er først når du legger til et Userscript moroa kan begynne.

Du finner Greasemonkey på addons.mozilla.org.

Opera

Dersom du kjører Opera kan du gjøre følgende for å kjøre Userscripts. Vi tar utgangspunktet i den nyeste versjonen av Opera, nemlig 10.x. Last ned scriptet, og gi scriptet et nytt navn slik at filen ender med .user.js, dersom ikke dette allerede er tilfellet.

Kjør Opera og åpne Javascript-alternativer via menyvalget Innstillinger, Innstillinger, Avansert, Innhold, Javascrip-alternativer. Opprett gjerne en ny undermappe i Opera-mappen, eksempelvis med navnet javascripts, og velg denne mappen via alternativet "Mappe for egne Javascript-filer". Opera må startes på nytt for at endringen skal tre i kraft, og scriptet skal da være klart til bruk.

På nettsiden opera.com finner du mer informasjon om Operas håndtering av Javascript, og på denne siden finner du Operas beskrivelse av Greasemonkey-scripts.

Internet Explorer

Dersom du bruker Internet Explorer kan du bruke et program som Trixie for bruke Userscripts.

Google Chrome

Chrome har som tidligere nevnt en innebygd støtte for Userscript, og derfor trenger du ikke å installere noe ekstra for å få denne støtten.

Safari

Greasemonkey-scripter kan kjøres på Safari, her er oppskriften.

 1. Last ned og installer SIMBL.
 2. Avslutt Safari.
 3. Last ned og installer Greasekit. Legg filen Greasekit.bundle i følgende mappe ~/Library/Application Support/SIMBL/Plugins. Du må opprette SIMBL/Plugins/-mappen, dersom ikke denne eksisterer fra før.
 4. Når du kjører opp Safari skal Greasekit nå dukke opp i verktøylinjemenyen, og funksjonen er klar for bruk.

Scripter

Scriptene finner du på nettstedet userscripts.org. Du kan sortere scriptene ved å klikke på kolonneoverskriftene "Name", "Rating", "Posts", "Fans", "Installs" eller "Last updated".

Dette er bare noen få eksempler på Userscript:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen