Nettlesertillegg

Userscript

Userscript er et lite script, som regel Javascript-kode, som har som oppgave å gi en nettleser en ekstra funksjonalitet, endre utseende, eller på en annen måte bidra til å utvide nettleserens opprinnelige tilstand/funksjon.

Ikke alle nettlesere støtter i utgangspunktet Userscript, faktisk den eneste nettleseren som har innebygd støtte er Google Chrome.

Firefox

Firefox trenger utvidelsen Greasemonkey for at Userscript skal kunne fungere. Selve utvidelsen Greasemonkey gjør ingen verdens ting, det er først når du legger til et Userscript moroa kan begynne.

Du finner Greasemonkey på addons.mozilla.org.

Opera

Dersom du kjører Opera kan du gjøre følgende for å kjøre Userscripts. Vi tar utgangspunktet i den nyeste versjonen av Opera, nemlig 10.x. Last ned scriptet, og gi scriptet et nytt navn slik at filen ender med .user.js, dersom ikke dette allerede er tilfellet.

Kjør Opera og åpne Javascript-alternativer via menyvalget Innstillinger, Innstillinger, Avansert, Innhold, Javascrip-alternativer. Opprett gjerne en ny undermappe i Opera-mappen, eksempelvis med navnet javascripts, og velg denne mappen via alternativet "Mappe for egne Javascript-filer". Opera må startes på nytt for at endringen skal tre i kraft, og scriptet skal da være klart til bruk.

På nettsiden opera.com finner du mer informasjon om Operas håndtering av Javascript, og på denne siden finner du Operas beskrivelse av Greasemonkey-scripts.

Internet Explorer

Dersom du bruker Internet Explorer kan du bruke et program som Trixie for bruke Userscripts.

Google Chrome

Chrome har som tidligere nevnt en innebygd støtte for Userscript, og derfor trenger du ikke å installere noe ekstra for å få denne støtten.

Safari

Greasemonkey-scripter kan kjøres på Safari, her er oppskriften.

  1. Last ned og installer SIMBL.
  2. Avslutt Safari.
  3. Last ned og installer Greasekit. Legg filen Greasekit.bundle i følgende mappe ~/Library/Application Support/SIMBL/Plugins. Du må opprette SIMBL/Plugins/-mappen, dersom ikke denne eksisterer fra før.
  4. Når du kjører opp Safari skal Greasekit nå dukke opp i verktøylinjemenyen, og funksjonen er klar for bruk.

Scripter

Scriptene finner du på nettstedet userscripts.org. Du kan sortere scriptene ved å klikke på kolonneoverskriftene "Name", "Rating", "Posts", "Fans", "Installs" eller "Last updated".

Dette er bare noen få eksempler på Userscript:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen