TEST: Nettlesere
Test

Nettlesere

Safari

Safari er er en nettleser fra Apple. Den var tidligere kun tilgjengelig for Mac-maskiner med OS X, men ble i juni 2007 også gjort tilgjengelig for Windows-brukere i en betaversjon.

Safari er nummer 4 på verdensstatistikken (7,15 prosent markedsandeler i april 2011 ifølge netmarkedshare.com).

Safari 5

Safari kan lastes ned fra apple.com/safari. Installasjonsfilen har en størrelse på 34 MB. Safari er ikke med på den minimalistisk trenden som de andre nettleserne går for.

I toppen av nettleseren har vi både menylinje og verktøylinje, men begge kan på en enkel måte fjernes, dersom du ønsker dette.

Bokmerker

Safari har i utgangspunktet en bokmerkelinje aktivert, en linje som er plassert under adresselinjen. Her får du på en enkel måte tilgang til bokmerkene. Du har to visningsmuligheter - du kan velge å vise alle bokmerken i venstre marg, eller du kan velge å vise såkalte «Top sites», det vil si nettsider som du besøker oftest. Den siste muligheten gir deg nettsidene i miniatyrvisning, noe som gir litt fancy utseende.

Det vi savner i Safari er muligheten til å se alle bokmerkene via én knapp i grensesnittet. Det å vise en liste over bokmerkene i venstre marg tar for mye plass i grensesnittet. Det finnes riktignok en annen mulighet via en menylinje, men denne linjen er i utgangspunktet skjult (aktiveres via verktøyikonet øverst til høyre), og dessuten gir bokmerke-muligheten i menylinjen kun tilgang til å aktivere bokmerkevisning i venstre marg.

Vi synes bokmerker er en av de viktigste funksjonene i en nettleser, og derfor bør denne være fleksibel.

Faner

Safari har en god og fleksibel fanefunksjon. Fanene kan flyttes frem og tilbake på fanelinjen, og enkeltfaner kan flyttes ut på skrivebordet slik at de blir til et selvstendig nettleservindu. Videre kan vi høyreklikke på fanelinjen, og kontrollere faner på den måten.

Dersom du åpner en ny fane, vil du få opp såkalt «Top Sites», det vil si en liste over nettsider du besøker mest.

RSS-leser

Opera og Safari er de eneste nettleserne i vår test som tilbyr innebygd RSS-leser. Nettleseren oppdager automatisk om en bestemt nettside tilbyr RSS-feed, og da dukker det opp et lite RSS-ikon i adresselinjen. Trykker du på dette ikonet vil du få muligheten til å lese aktuelle artikler fra det bestemte nettstedet.

Safari Reader

Safari Reader er an artig finesse som «vasker» nettsider, det vil si funksjonen fjerner reklame, og eventuelle andre forstyrrende elementer på en nettside. Hensikten er å gjøre nettsider mer leselige. Du vil også dukke opp ikon nederst på nettsiden når musepekeren holdes over, det vil si ikon for å zoome inn og ut av siden, og ikon for å skrive ut den aktuelle siden.

En artikler som i utgangsunktet ser slik ut:

Kan se slik ut med Safari Reader aktivert:

For ordens skyld, Safari Reader kan kun aktiveres i undersider i en nettside, det vil si ikke på hardware.no men på hardware.no/artikler.... Det vil da dukke opp et «leser»-ikon på adresselinjen, og leseren aktiveres ved å trykke på denne, og deaktiveres ved å trykke på denne en gang til.

Utvidelser

Utvidelsene ligger på extensions.apple.com, og denne adressen er tilgjengelig via Verktøy, Gallari for Safari-tillegg. Utvidelsen kan på en enkel måte installeres via en Install Now-lenke som er plassert under hver utvidelse på nettsiden. Utvidelsene kan konfigureres via menyvalget Verktøy, Valg, Tillegg. Det tilbys rundt 220 utvidelser for Safari.

Testresultater

Følgende tall gjelder Safari 5.0, men disse er meningsløse isolert sett - du finner nærmere gjennomgang av testresultatene på konklusjonssiden.

Acid2: 100 prosent
Acid3: 100/100
HTML5-test: 187
Sunspider Javascript Benchmark (0.9.1): 477 ms
V8 Benchmark Suite: 1976
Kraken 1.0: 22910 ms
Peacekeeper: 3790 Points
Minnehåndtering 1 fane: 100 MB
Minnehåndtering 5 faner: 130 MB
Minnehåndtering 30 faner: 245 MB

Konklusjon

Safari er ikke verdens raskeste nettleser, men minnehåndteringen er ganske god når vi åpner såpass mange som 30 faner. Safari er en annerledes nettleser i det den har en «vaskefunksjon» som kan brukes til å fjerne forstyrrende elementer på en nettside.


+ Innebygd RSS-leser
+ God minnehåndtering med mange åpne faner


- Bokmerkefunksjonen kunne vært mer fleksibel
- Mangler innebygd synkronisering
- Dårlig på Javascript-testene, sammelignet med de andre nettleserne
- Få utvidelser tilgjengelige

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen