TEST: Nettlesere
Test

Nettlesere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Chrome

Chrome er en nettleser som er utviklet av søkegiganten Google. Den første stabile versjonen ble lansert i desember 2008. Chrome har hatt en meget rask utvkling – kun tre år etter lansering er Chrome nummer 3 på verdensstatistikken (11,94 prosent markedsandeler i april 2011 ifølge netmarkedshare.com).

Chrome er blitt lansert fem ganger i løpet av 2010, og i 2011 er det allerede blitt lansert tre versjoner. Hensikten med å lansere såpass ofte, skal blant annet være å få bedre forutsigbarhet. Videre skal dette redusere presset på utviklerne, i den forstand at dersom en funksjon ikke rekker å bli ferdig utvikler når ny versjon lanseres, vil den dukke opp i fremtidige versjoner.

Slik har lanseringshistorikken for Chrome vært sålangt:

Vi har tidligere testet følgende versjoner:

Nå tester vi den foreløpig siste versjonen.

Enkelt grensesnitt

Nyeste versjon av Chrome kan lastes ned fra google.com/chrome, men her laster man kun ned rundt 500 KB, resten av installasjonsfilen lastes ned når installasjonsprosessen er i gang. Hele installasjonsfilen kan lastes ned fra softpedia.com (her velger man én av lenkene teksten «stable»). Installasjonsfilen har en størrelse på 25,4 MB.

Vis startet med en test av Chrome 10, men versjon 11 ble lansert mens vi holdt på med testen. Du finner testresultatene nederst på siden.

Google Translate

Blant finessene i Chrome er innebygd Google Translate, det vil si en mulighet til å oversette nettsider fra det ene språket til det andre.

Utvidelser

Denne funksjonen er svært enkel å bruke, den konfigureres via Verktøy, Verktøy, Utvidelser, og galleriet finner du på chrome.google.com/extensions. Google tilbyr rundt 1000 utvidelser for Chrome.

Faner

Det kjøres en egen prosess for hver fane som åpnes. Fordelen er at fanene er uavhengige av hverandre, noe som gjør at enkeltfaner kan krasje uten at dette påvirker andre faner. Ulempen er at dette krever mye minnebruk, spesielt dersom du åpner mange faner samtidig.

Synkronisering

Chrome er en av få nettlesere som tilbyr synkronisering av blant annet bokmerker og innstillinger. Denne funksjonen konfigureres via Verktøyikonet, Alternativer, Mine ting, Synkronisering og Konfigurer synkronisering.

Her kan du logge deg på din Google-konto, og velge å synkronere alt, eller du kan velge enkeltvis hva som skal synkroniseres, det vil si autofyll-informasjon, bokmerker, utvidelser, innstillinger og/eller temaer. Vi har testet funksjonen, og den fungerer slik den skal.

Tema

Dette er en funksjon som gjør det mulig å endre utseendet til nettleseren. Et tema er enkelt å installere – det er bare å trykke på "Apply theme" på nettsiden (tools.google.com/chrome, men vi synes ikke utvalget av temaer og implementeringen er veldig spennende, men det kan være smak og behag.

Det vi mener også trekker ned denne tjenesten, er at det ikke er noen lenke/knapp i selve nettleseren som gir direktetilgang til temaoversikten, dette må man eventuelt bokmerke selv.

Et tema gjør ikke så veldig stort inntrykk når det er installert – endringen blir kun synlig på en liten stripe på toppen av nettleseren, pluss at temaet dekker hele bakgrunnen når vi åpner en ny fane. For brukere som i utgangspunktet liker minimalistisk utseende, må temaer være lite interessant funksjon.

Innstillinger

Vi reagerer litt på innstillingsmulighetene under Verktøyikonet, Alternativer – vi synes organiseringen kunne vært bedre. Et eksempel på dette er innstillinger som har med sikkerhet å gjøre. Vi mener en såpass viktig innstilling burde ha en egen fane, men i dagens system er disse muligheten spredt mellom «Mine ting&» og «Avansert».

Innstillinger har en artig funksjon i Chrome. Det er mulig å skrive et søkeord i søkevinduet, og resultatet dukker opp mens du skriver noe.

Dette er i mange tilfeller en fin funksjon, men det forutsetter at man noenlunde vet hva man leter etter. En annen begrensning er at søkeordet finner kun det som søkes etter direkte, og ikke etter type innstilling. Et eksempel på dette er at dersom vi bruker søkeordet «sikkerhet» får vi en begrenset resultat, og trolig ikke et resultat vi er ute etter.

Testresultater

Tallene gjelder Chrome 10 (tall for versjon 11 i parentes, denne ble sluppet midt under vår test). Du finner nærmere gjennomgang av testresultatene på konklusjonssiden.

Acid2: 100 prosent (100)
Acid3: 100/100 (100/100)
HTML5-test: 288 (293)
Sunspider Javascript Benchmark (0.9.1): 362 ms (351)
Peacekeeper: 7393 Points (7595)
V8 Benchmark Suite: 6641 (7417)
Kraken 1.0: 11093 ms (7124 ms)
Minnehåndtering 1 fane: 60 MB (60 MB)
Minnehåndtering 5 faner: 110 MB (130 MB)
Minnehåndtering 30 faner: 750 MB (1038 MB)

Chrome setter i gang flere prosesser når vi åpner mange faner samtidig, og vi kan fortelle at når vi åpner 30 faner samtidig, er det én prosess som fortsetter å øke minnebruken mens vi ser på.

I løpet av fem minutter er det totale minnebruket blitt over 1100. Konklusjonen er at dersom du har veldig mange faner (flere titalls) åpne samtidig, så blir minnebruken ganske markant. På en annen side, det spørs om dette har noe å si dersom du har mye fysisk minne installert i PC-en.

Konklusjon

Det er ikke mye negativt å si om Chrome. Den er minimalistisk og fryd å surfe med. Det eneste negative måtte være at den bruker mye minne dersom du åpner veldig mange faner (over 30).


+ Rask
+ Minimalistisk
+ God støtte for webstandarder


- Stor installasjonsfil
- Merkelig organisering av innstillingsmuligheter
- Bruker mye minne ved åpning av veldig mange faner samtidig

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen