TEST: Nettlesere
Test

Nettlesere

Opera

Opera er utviklet av det norske selskapet Opera Software. Denne nettleseren startet som et prosjekt utviklet av Televerket (nå Telenor) i 1992, men da Televerket ikke lenger ønsket å satse på prosjektet, gikk Jon Stephenson von Tetzchner og Geir Ivarsøy sammen om å arbeide videre med det i et eget selskap, nemlig Opera Software.

Opera er nummer 5 på verdensstatistikken (2,14 prosent markedsandeler i april 2011 ifølge netmarkedshare.com).

Enkelt grensesnitt

Opera kan lastes ned fra opera.com. Installasjonsfilen har en størrelse på 8,9 MB.

Opera 11 har fått en ny Opera-meny øverst til venstre i nettleservinduet, det vil si noe av det samme Firefox 4.0 har fått. Her får du enkel tilgang til alle funksjoner. Det positive med Opera er også at vi kan skreddersy utseendet etter vårt behov. Dette kan blant annet gjøres via Meny, Utseende.

I tillegg får du enkel tilgang til bokmerker, Widgets, Unite, Nedlastinger og Historikk via en meny i venstre marg. Denne menyen kan også skreddersys ved å høyreklikke og velge Tilpass i høyreklikkmenyen.

Bokmerker

Bokmerkene er tilgjengelige via Opera-menyen og hurtigtasten CTRL+Shift+B. Du vil da få opp alle bokmerkene i egen fane, men du kan også åpne enkeltbokmerker via Opera-menyen.

Faner

Fanefunksjonen er meget god i Opera 11. Du kan på en enkel måte klikke-og-dra enkeltfaner for å endre på rekkefølgen på fanelinjen. En kjekk funksjon er at vi kan se miniatyrvisning av en nettside dersom vi holder musepekeren over den aktuelle fanen.

En av nyhetene i versjon 11 er fanestabling. Denne funksjonen gjør det mulig å klikke og dra enkeltfaner oppå en annen fane for å lage fanegrupper. Dette gjør det mulig å organisere faner, og gjør at det blir plass til flere faner på samme linjen.

Dersom vi holder musepekeren over en stabling, kan vi se alle fanene i miniatyrvisning.

Denne finessen er meget interessant, spesielt for brukere som pleier å ha mange faner åpne samtidig. Det vi imidlertid reagerer litt på er at for at stabling i det hele tatt skal fungere, må vi først trykke på selve fanen, holde musepekeren nede, for deretter å bevege musepekeren under fanelinjen (det vil si ikke på selve linjen), og opp igjen for å legge fanen oppå en annen fane. Dersom vi holder musepekeren på selve fanelinjen hele tiden, kunne ikke fanene stables. Dette er likevel ikke verre enn at det er noe man blir vant til.

Stabling er ellers ganske brukervennlig. Det er bare å dobbeltklikke på en aktuelle gruppe for å avstable gruppen, og dobbeltklikke igjen for å stable igjen. Høyreklikk på en gruppe gir oss flere kontrollmuligheter – her kan vi blant annet lukke alle fanene samtidig. En annen liten detalj som Opera kanskje bør legge til, og det er mulighet til å lukke enkeltgrupper med faner. Det er kun mulig å lukke enkeltfaner, eventuelt lukke absolutt alle faner.

Vi tester også ut hvordan stabling påvirker ytelsen. Vi åpner 20 faner samtidig, og sjekker minnebruk før og etter fanestabling. Resultatet ble som følger:

20 faner uten stabling: 662 MB
20 faner (6 + 7 + 7) med stabling: 682 MB

Konklusjonen er at stabling har noen betydning for minnebruken, men forholdsvis liten.

Musebevegelser

Kontroll med musebevegelser er ikke noe nytt i Opera, dette kan man gjøre fra før av med høyreklikk og bestemte bevegelser med musepekeren. Med den nyeste Opera-versjonen får du i tillegg tilgang til en visuell guide som veileder oss gjennom bruken. Du får tilgang til denne muligheten ved å holde nede høyreklikktasten på musen.

Du får altså opp et vindu som viser hvilke navigasjonsmuligheter vi har tilgang til akkurat da. Utgangspunktet er navigasjon frem til neste nettside og tilbake til den forrige, oppdatere en nettside eller åpne en ny fane. Videre bevegelse med musen i én av fire retninger gir flere navigasjonsmuligheter.

Den nye guide-funksjonen er en kjekk funksjon for brukere som ikke er vant med navigasjon med musebevegelser.

Utvidelser

Opera støtter utvidelser, og det er svært enkelt å installere utvidelser, via Opera-menyen (eller via nettsiden addons.opera.com), og du trenger ikke å restarte nettleseren etter installasjon.

Det eneste ankepunktet er at det foreløpig er ganske fattig med utvidelser for Opera – i skrivende stund er kun 528 utvidelser tilgjengelige.

Sikkerhet

Blant nyhetene i Opera 11 er en "Sikker"-knapp i adressefeltet. Denne knappen skal erstatte protokollen HTTPS. Du kan klikke på knappen for å få nærmere informasjon om bestemt nettadresse.

Ellers er sikkerhetsinnstillinger tilgjengelig via Meny, Innstillinger, Innstillinger, Sikkerhet. Her kan vi blant annet aktivere beskyttelse mot nettsvindel og skadelige programmer, og ordne automatisk oppdatering av Opera.

Innstillingsmuligheter

Denne delen av Opera synes vi er meget bra. Du får tilgang til alle innstillinger via Menyen øverst til venstre. Her kan vi blant annet organisere faner, håndtere utvidelser og Widgets, aktivere Opera Unite eller synkronisering, og justere utseendet.

Videre kan du finjustere nettleseren via Innstillinger, som er et eget undermenyvalg. Her får du en meget god oversikt over mulighetene, både enkle og de mer avanserte.

Testresultater

Tallene gjelder Opera 11. Midt under testen ble Opera 11.10 lagt ut - du finner tallene for den versjonen i parentes. Du finner nærmere gjennomgang av testresultatene på konklusjonssiden.

Acid2: 100 prosent (100)
Acid3: 100/100 (100/100)
HTML5-test: 234 (358)
Sunspider Javascript Benchmark (0.9.1): 345 ms (357)
V8 Benchmark Suite: 2777 (2810)
Peacekeeper: 6603 Points (7049)
Kraken 1.0: 15779 ms (16209)
Minnehåndtering 1 fane: 65 MB (82 MB)
Minnehåndtering 5 faner: 123 MB (230 MB)
Minnehåndtering 30 faner: 670 MB (980 MB)

Vi ser forbedringer over hele linjen i den nye versjonen (11.10), med unntak av minnehåndteringer i forbindelse med åpning av flere faner samtidig.


+ Sikker
+ Brukervennlig
+ Mange innstillingsmuligheter og fleksibelt brukergrensesnitt
+ Opera kan styres med musebevegelser


- Tilbyr få utvidelser

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen