TEST: Nettlesere
Test

Nettlesere

Internet Explorer

Internet Explorer (IE) er markedslederen på nettlesermarkedet (55,1 prosent markedsandeler i april 2011 ifølge netmarkedshare.com), men grunnen til dette er først og fremst fordi nye PC-er har den forhåndsintallert. Mange brukere velger også å fortsette å bruke IE av gammel vane.

Internet Explorer 1.0 ble lansert i august 1995, og versjon 2.0 var klar samme år. De første IE-versjonene ble tilbudt som et tilleggsprogram for Windows, men ble først senere innebygd i Windows (fra og med Windows 95 OSR2). IE 3.0 startet den første nettleserkrigen med Netscape i 1996, men det var Netscape som var størst på den tiden.

I 1996 var det fortsatt Netscape som var verdens mest populære nettleseren, med 86 prosent markedsandeler, mens IE hadde 10 prosent. Integrering av nettleseren i Windows 95 OSR2 snudde denne trenden, og i 1998 gikk IE forbi Netscape.

Minimalistisk grensesnitt

IE9 kan lastes ned fra microsoft.com. Installasjonsfilen har en størrelse på 17,7 MB.

Microsoft har ryddet kraftig i grensesnittet i versjon 9.0, sammenlignet med versjon 8.0. Programvaregiganten har skjønt at mange brukere ønsker et minimalistisk grensesnitt – de har nemlig også valgt å bruke et rent og enkelt grensesnitt i antivirusprogrammet Microsoft Security Essentials.

Slik ser grensesnittet ut på toppen av IE8:

Og slik ser det ut i IE9:

Antall knapper er blitt kraftig redusert – nå er det kun knapper som Frem/Tilbake, Hjem, Favoritt, og Verktøy, som er igjen.

En annen nyhet IE9 er muligheten til å søke direkte i adresselinjen, altså i tillegg til muligheten til å skrive en nettadresse.

Bokmerker

I IE9 er bokmerker tilgjengelige ved å trykke på en stjerne på adresselinjen. Denne funksjonen åpner et sidepanel, og vi kan derfra trykke på enkelte bokmerker. Vi kan altså ikke velge enkelte bokmerker direkte via stjernen. Ulempene med dette er både at sidepanelet tar plass, og det er tungvint å måtte først åpne sidepanelet, for så å trykke på bokmerket.

Faner

IE9 har en god fanefunsjon. Faner kan flyttes frem og tilbake på fanelinjen, og det er også mulig å dra enkeltfaner ut på skrivebordet i Windows, og som dermed blir en separat nettleservindu. Via et høyreklikk på fanelinjen gir ytterligere kontroll over fanene.

IE9 har fått en ny "Ny fane"-side. Her legges nettsider du bruker mest.

Nettsidene som legges på denne siden blir fargekodet.

Utvidelser

Denne funksjonen får du tilgang til via Verktøy-ikonet, Administrere tillegg. Her får du oversikt over utvidelser som allerede er installert, og kan laste ned flere via lenken «Søk etter flere verktøylinjer og utvidelser» (du blir da videresendt til nettsiden iegallery.com). Problemet er at den aktuelle lenken åpnes med nettleseren som du har definert som standardnettleser, og ikke med IE (dersom IE ikke er definert som standard). Du må med andre ord kopiere nettadressen til IE, dersom du ønsker å laste ned flere utvidelser.

På nettsiden for «Internet Explorer Galleri» må du trykke på «Finn tilleg» for å få tilgang til utvidelser. Her er utvidelsene organisert i nyeste, videoer, musikk, nyheter, søk, sosial, shopping og reise. Du har også søkemulighet. Det tilbys rundt 600 utvidelser for IE, et lite antall sammenlignet med Firefox (over 7000).

Vi reagerte også på at nedlastbare utvidelser ikke legger seg i samme mappen, det vil si i «Verktøylinjer og utvidelser», men de legger seg på forskjellige steder i nettleseren, både i ulike mapper i «Administer tillegg» og som verktøylinjer. Dette medfører at det er lett å miste oversikten over det man har installert.

Det positive med funksjonen er at det enkelt å installere en utvidelse. Du klikker på en bestemt utvidelse, og videre på en «Click to install». Du vil da få muligheten til å bekrefte installasjonen. Det er også enkelt å fjerne en utvidelse via en egen «fjern»-knapp.

Enklere varsling

IE9 har fått en liten varslingslinje nederst i nettleseren. Meningen er at denne linjen skal erstatte sprettoppvinduer, slik at du ikke forstyrres idet du leser en nettside, i hvert fall slik at slik at forstyrrelsen blir redusert.

«Problemet» er at varselet tar en såpass liten plass på skjermen at du knapt legger merke til det. Poenget med et slikt varsel er at du må som regel trykke på en knapp for å gå videre, og dermed er kanskje vitsen med enklere varsling borte. Uansett er dette noe det går an å bli vant til.

Festede områder

Dette er en nyhet i IE9, og er en funksjon som er tilpasset grensesnittet i Windows 7. Denne funksjonen gjør det mulig å legge enkelte nettsider på oppgavelinjen i Windows, og disse kan så åpnes direkte uten å kjøre opp IE først.

Det er bare å klikke-og-dra nettstedet ned til oppgavelinjen, slippe taket, og så er det gjort. Fordelen er at du får rask tilgang til nettsteder man besøker ofte, vel og merke dersom du bruker IE og Windows 7.

En annen finesse er muligheten til å vise to nettsider side ved side. Dette gjøres ved å dra den ene siden helt ut til venstre, og den andre siden helt til høyre. Siden vil da tilpasses skjermen, det vil si på hver sin side.

IE9 støtter ikke Windows XP

Dersom du besøker hjemmesiden til IE med Windows XP, vil du kun finne nedlastingslenke til IE8, og blir samtidig oppfordret til å oppgradere til nyere Windows-versjon.

Sikkerhetsinnstillinger

IE9 gir deg rask tilgang til sikkerhetsfunksjoner via menyvalget Verktøy, Sikkerhet. Blant nyhetene her er sporingsbeskyttelse, det vil si mulighet til å blokkere muligheten til at aktørene kan registrere hvor du surfer på nettet.

Med sporingsbeskyttelseslister skal man kunne velge hvilke nettsider som kan få informasjon fra deg og spore deg på webben. Ved å legge til en liste kan man blokkere innhold fra enkelte nettsider.

For hver liste du legger til, gjelder innstillingen for alle nettsider man besøker, ikke bare sidene man får listene fra. Og hver gang man begynner en ny surfeøkt, blir blokkeringen værende på til man bestemmer deg for å deaktivere den.

Sporingsbeskyttelsen har i utgangspunktet én liste på plass, og den kalles for «Din tilpassede liste». Listen er deaktivert som standard, det vil si all sporing er tillatt. Denne listen kan man klikke på, og redigere via en «Innstillinger for denne listen»-lenke. Her har du muligheten til å tillate eller blokkere enkelte nettsider, eventuelt tillate eller blokkere alt.

Det går også an å bruke andre sporingsbeskyttelselslister ved å hente disse fra nettet. Det finnes en egen lenke for dette via Verktøy, Sikkerhet, Sporingsbeskyttelse.

Testresultater

Følgende tall gjelder Internet Explorer 9.0, men de er meningsløse isolert sett – du finner nærmere gjennomgang av testresultatene på konklusjonssiden.

Acid2: 100 prosent
Acid3: 95/100
HTML5-test: 130
Sunspider Javascript Benchmark (0.9.1): 308 ms
V8 Benchmark Suite: 1862
Peacekeeper: klarer ikke testen (nettleseren låser seg)
Kraken 1.0: 18694 ms
Minnehåndtering 1 fane: 50 MB
Minnehåndtering 5 faner: 130 MB
Minnehåndtering 30 faner: 620 MB


+ Spesielt godt tilpasset Windows 7
+ Minimalistisk grensesnitt
+ God fanefunksjon
+ God sikkerhet


- Mangler innebygd synkroniseringsmulighet
- Støtter ikke Windows XP
- Vi liker ikke funksjonen for utvidelser
- Bokmerkefunksjonen er ikke spesielt brukervennlig

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen