(Bilde: Montasje: Shutterstock)

Nettkriminalitet skal straffes hardere

EU-borgerne må oppføre seg på nett.

EU-borgere må oppføre seg på nett fremover. Medlemslandene i unionen har til nå hatt sprikende regelverk for nettkriminalitet, men nå har de gått sammen om en hardere linje overfor de kriminelle, med like strafferammer.

Personer som angriper kritisk infrastruktur som strøm- og vanntilførselsystemer skal straffes spesielt hardt, med en minimums-strafferamme på fem år bak murene. Dette er strengere enn i de fleste medlemslandene i dag. Annen nettkriminalitet som får skjerpede straffer er ulovlig avlytting av informasjon, samt produksjon eller videresalg av programvare som tillater dette.

Selskaper som bruker programvare til hacking, eller ansetter personer med formål å stjele sensitive data, vil nå bli stilt ansvarlig for hackingen, selv om det bare blir utført av én person. 

Det samme vil gjelde hvis du blir tatt for å drifte et botnet. Slike systemer kan skape mye harme ved å infisere millioner av datamaskiner, for installere skadevare eller for å bruke dem til å sende søppelpost og utføre tjenestenektangrep. De siste årene har botnettene blitt god butikk for bakmennene, som leier ut datakraft fra de infiserte maskinene mot betaling.

USA vil også skjerpe reglene

Også i USA jobber de for å få bukt med datakriminaliteten. Over dammen utarbeider de blant annet et forslag som skal la dem straffe land de kan spore datainnbrudd fra. Spionasje fra utenlandske myndigheter og private aktører har vært et problem lenge, spesielt fra land som Kina, Russland og Iran.

EU-landene har to år på seg til å innføre de nye straffebestemmelsene. Danmark var eneste land som ikke signerte avtalen. De ønsket å beholde regelverket de hadde.

I forrige måned måtte The Pirate Bay gründeren i fengsel for datainnbrudd >>

(Kilder: Reuters, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen