Nettfotball kun for de få
Teknofil

Nettfotball kun for de få

Det store oppgjøret mellom Norge og Tyskland var ikke helt enkelt å få med seg i går. TV2 som hadde rettighetene til kampen valgte å sende den på sin betalingskanal TV2 Sport, som langt fra alle nordmenn har på plass. Heldigvis ble kampen vist på TV2s web-TV TV2 Sumo, men her var det mange som møtte på problemer.

Måtte betale for nettilgang
Ifølge Itavisen var det langt fra alle som ønsket å se sendingene som fikk tilgang til god hastighet. TV2 Sumo hadde delt inn på forhånd for hver av teleleverandørene hvor mange av deres kunder som fikk tilgang til å se kampen fra de de selv omtaler som "tribuneplass", det vil si med god hastighet. Ifølge ITavisens oversikt var det hos flere teleleverandører hard kamp om plassene. Ventelos plasser ble raskt utsolgt og hos Nexgentel gikk det også fort unna. Kunder hos Telenor hadde på sin side godt med albuerom.

Etter informasjon fra Telenor har vi fått vite at TV2 ikke har tatt seg betalt for plassen, men har delt inn sin tilgang på ukjent vilkår. Telenor kjenner ikke til hvilke vilkår dette er.


Kritiske fotballfans
Kritikken fra fotballfansen har ikke uteblitt og på TV2-sportens nettsider hagler det med negative kommentarer.

- Jeg skal si dere en ting "tv2", jeg tar en lang mars, og driter i deres historiske løft på web tv!!! Dere er en gjeng med innkompetente kødder. Hvorfor faen ta i fra det norske folk denne store begivenheten??!!! Penger, penger, penger, det eneste dere tenker på. Håper virkelig dere leser alle innleggene som er kommet inn de siste timene, og tar dette inn i den bitte lille delen av hjernen som tenker... og gjør noe med det. Hvis dere i det hele tatt klarer det da, noe jeg sterkt tviler på, skriver en tydelig irriter seer i kommentarfeltet hos TV2-sporten.


Angrep på både nettnøytralitet og det frie marked
Fotballfansen er langt fra de eneste som mener TV2 Sumo sin løsning er dårlig. Elektronisk Forpost Norge er på sin side lite imponert over måten TV2 Sumo har valgt å fordele tilgangen til kampen.

- Det å lage kunstige begrensninger på denne måten er vi sterkt kritiske til og vi mener dette er et angrep på det frie markedet. På denne måten stiller TV2 operatørene opp mot hverandre og jeg syns dette er verre enn når tjenester låses opp mot produkter. Her legger man til begrensninger som låser tjenesten opp mot operatør. At TV2 Sumo tar seg betalt for tjenesten fra kundene for å se kampen ser vi ikke noe problem ved. Men TV2 har en allmenkringkastningskonsesjon og selv om tjenesten sendes via nett bør den da tilbys likt for alle, sier styremedlem i EFN, Knut Yrvin, til Teknofil.


Han mener dette ikke kun er et angrep på det frie marked, men også en fare for nettnøytraliteten. At teleoperatørene kan tilby sine kunder eksklusivt innhold på nett er noe av det verste som kan skje for det demokratiske Internett mener Yrvin.

- Her skaper man en kunstig begrensning som rammer forbrukerne først og fremst. Dette skaper dessuten et dysfunksjonelt marked hvor man setter aktørene opp mot hverandre og hvor noen få store aktører vil kunne skape en monopolsituasjon. Vi frykter at dette vil vi se mer av i fremtiden, da må man kanskje vurdere om markedes bør reguleres litt, påpeker han.

Ikke resurser til å ta saken
Post- og teletilsynet på sin side har ingen planer om å gå inn med noen regulering ovenfor TV2 eller nettleverandørene De er ikke enige i at TV2 Sumo sin strategi er en fare for nettnøytraliteten. For at det skal skje må det mer til mener de.

- Etter vårt synspunkt har ikke dette noe å gjøre med nettnøytraliteten. Alle kundene hadde fortsatt tilgang til nett dermed var det ikke nettnøytraliteten det gikk utover. Men vi ser helt klart poenget her, men vi vil ikke kaste oss over denne saken, forklarer direktør i Post- og Teletilsynet, Willy Jensen, til Teknofil.

Ifølge han er årsaken til dette ikke at PT mener saken er uinteressant, derimot har de ikke ressurser tilgjengelig til å gå inn i saken.


- PT overser forbrukernes beste
EFN på sin side mener Post- og Teletilsynet snarest bør se på saker som disse. De mener tilsynet i stadig større grad har fokus på aktørenes interesser, mens forbrukerperspektivet blir satt til side.

- Post- og teletilsynet har tilsynelatende sluttet å bry seg om forbrukerne, noe som også har kommet frem ved andre saker. De setter stadig aktørene som viktigere enn forbrukerne. Det er på tide at noen går gjennom Post- og teletilsynets vilkår for å få tilbake forbrukerperspektivet, forteller Yrvin.


Vil ikke kritisere TV2
Ventelo var den operatøren som fikk raskest utsolgt sine "tribuneplasser" til TV2 Sumos sending. De er på sin side ikke interessert i å kritisere TV2 for deles fordeling av tilgangen.

- Her må vi se hva som både er hensiktsmessig for oss og for TV2 og det er ikke nytt at man må kjøpe tilgang. Jeg registrerte også at det ble rimelig fullt for oss, men jeg må hente ut tall og data før jeg kan kommentere noe nærmere, sier informasjonsansvarlig hos Ventelo Arne Horvei til Teknofil.

Teknofil har forsøkt å få tak i TV2 Sumo for å få en kommentar. Redaktør Helge Høibraaten har vært utilgjengelig, men ifølge TV2 Sporten er han meget fornøyd med seertallene under sendingen på nett.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen