Mistore.no kaller seg «Xiaomi Norway AS», men Xiaomi har aldri hørt om dem.
Mistore.no kaller seg «Xiaomi Norway AS», men Xiaomi har aldri hørt om dem. (Bilde: Montasje: Skjermdump/tek.no)

Xiaomi Norway: – Vi bestiller produkter hos Xiaomis nordiske representant i Sverige

Produsenten hevdet å ikke vite om norsk merkeforhandler.

For litt over en uke siden fikk vi en spennende pressemelding i innboksen. Den kinesiske mobilprodusenten Xiaomi har så langt ikke vært representert i Norge, men nettbutikken Mistore hevder å være produsentens offisielle representant her til lands. Var Xiaomi virkelig i ferd med å innta det norske markedet slik flere norske medier rapporterte?

Oppdatert: Tilsvar fra Xioami Norway er lagt til lenger ned i saken.

Svaret er tilsynelatende nei. Xiaomi er nemlig tydelige på at butikken hverken er offisiell butikk eller representant for selskapet her til lands.

Xiaomi har mange spennende modeller. Her avbildet er Xiaomi Mi5.
Xiaomi har mange spennende modeller. Her avbildet er Xiaomi Mi5. Foto: Xiaomi

Litt nærmere ettersyn viste at selskapet bak Mistore, Xiaomi Norway AS, var registrert på en helt ordinær privat boligadresse i Trondheim. Nå er riktig nok ikke Xiaomi så store i Norge at vi forventet de aller heftigste lokalene, men dette var likevel nok til at vi sendte en e-post til selskapet for å sjekke litt nærmere før vi omtalte pressemeldingen.

Det som er vanlig for små nettbutikker som selger uvanlige merker er nemlig noe som kalles gråimport. Altså at produktene er kjøpt i andre markeder, og importert og solgt i vårt marked. For deg som forbruker påvirker det som regel ikke rettighetene opp mot forhandleren du handler fra, men det er slett ikke sikkert du får nyte godt av hjelpen som produsenten selv kan tilby i slike tilfeller.

Enkelt forklart, du er avhengig av at butikken fortsatt er der ett år senere, når garantiproblemet kanskje dukker opp.

Vi sendte denne e-posten til mobilprodusenten:

– Vi mottok akkurat en pressemelding fra «Xioami Norge» som sier at Xioami-modellene nå selges gjennom Mistore.no. De hevder å være offisiell distributør for alle deres produkter her til lands. Vi ville bare sjekke om det stemmer, eller om det er snakk om gråimport.

Kommunikasjonssjef i Xiaomi, kaylene hong, sier Xiaomi Norway AS ikke er en offisiell Xiaomi-nettside.
Kommunikasjonssjef i Xiaomi, kaylene hong, sier Xiaomi Norway AS ikke er en offisiell Xiaomi-nettside. Foto: Xiaomi

– Hei, og takk for at dere spurte. Dette er ikke den offisielle nettbutikken for Xioami i Norge, og dette selskapet er heller ikke vår offisielle distributør i landet, var det enkle svaret vi fikk fra Kaylene Hong, som er kommunikasjonssjef i Xiaomi.

Xiaomi Norway svarte på vår henvendelse søndag ettermiddag, og hadde denne forklaringen:

– Vi henvendte oss tidlig i vår direkte til Xiaomi, med spørsmål om vi kunne selges Xiaomis produkter i Norge. Vi ble da vist videre til deres svenske representant, som har en avtale på plass om salg av selskapets produkter i Norden, forklarer Jan Lindvaag i Xiaomi Norway i en e-post.

Han forklarer videre at deres avtale med Xiaomi i Sverige går ut på at de bestiller produkter gjennom det svenske selskapet som sender varene til Mistore før de sendes ut til kundene.

– At Xiaomis pressekontakt ikke er informert om vår avtale med deres representant i Norden er ganske naturlig, da alt dette har kommet på plass meget raskt, forteller Lindvaag videre.

Selskapet sier de nå venter på at Xiaomi skal lenke til deres nettbutikk fra sine internasjonale sider.

Disse internasjonale sidene når man på adressen mi.com, med en rekke underbruk for forskjellige land. Det er likevel slik at ikke alle produkter kan bestilles globalt, og noen er også lagrene tomme for. Antakeligvis vil altså Mistore dukke opp der i løpet av kort tid.

Dersom du uansett skal handle fra uoffisiell forhandler kan det derfor være en tanke å se litt på hvem som har holdt på lengst her på berget. En av disse butikkene heter Iwill.no, og spesialiserer seg på asiatiske merker som er vanskelige å få tak i. De har holdt på gjennom flere år, og fører blant annet Xiaomi og Meizu som to spesielt interessante merker.

Ute etter en billig nettbutikk? 
Vi fant Norges billigste nettbutikk »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen