Nettbrukere flest er idioter

Den siste tiden har flere instanser advart mot nettets farer. Etter at det viste seg at flere offentlige nettsider var infisert av ondsinnet programvare, var det mange som ble mer forsiktige når de surfer på nett. Men dette gjelder kun i teorien, i praksis er de fleste nettbrukere idioter når det gjelder sikkerhet.

Serverte falske advarsler
Ifølge Ars Technica er dette bevist gjennom en undersøkelse utført ved det statlige universitetet i North Carolina. Forskere herfra ba studenter se gjennom en rekke nettsider med fokus på medisin. Nettsidene var kun et skalkeskjul for å kunne servere studentene forskjellige falske popups som skulle ligne på advarsler i Windows.

I alt fikk studentene servert fire slike popups med teksten "The instruction at '0x77f41d24 referenced memory at '0x595c2a4c.' The memory could not be 'read.' Click OK to terminate program."


Det var forskjellige advarsler av denne typen studentene fikk servert.

Åpenbart falske advarsler
En av advarslene var svært lik standard advarsler i Windows. De tre siste var derimot tydelig utstyrt med kjennetegn som skulle tilsi at disse advarslene slett ikke var laget av Microsoft, men av personer som trolig har uærlige hensikter. En av advarslene var som sådan utstyrt med blinkende tekst, noe Microsoft neppe ville ha gjort selv.

Slike advarsler brukes ofte av kriminelle for å infisere andres maskiner, og ved å trykke "OK" vil du mest trolig få installert en trojaner eller annen ondsinnet programvare.


Frustrasjonen kan bli stor om du ukritisk godtar vinduer som popper opp på dataskjermen.

Over halvparten godtok advarslene
Dette så derimot ikke ut til å bekymre de 42 studentene som var med i undersøkelsen. 26 av studentene klikket "OK" for meldingen som lignet på standard advarsel i Windows. 25 klikket "OK" for flere av de andre meldingene, og 23 klikket "OK" for en melding som var tydelig merket som egen nettside. Det vil si at over halvparten av studentene, som du skulle forvente kjenner godt til nettets farer, ville ha installert ondsinnet programvare om det så ble åpenlyst servert dem.

I tillegg var det en rekke av studentene som minimerte advarslene eller skjøv dem unna. På den måten fjernet de ikke faren, men utsatte å måtte forholde seg trusselen. I verste fall sendte de den videre til neste bruker av maskinen om det var en offentlig delt maskin.

Nettbrukere trenger mer opplæring
En spørrerunde etter forsøket viste at studentene var lite opptatt av hva som stod i boksene. Det eneste de var opptatt av var å få de vekk fra skjermbildet da de forstyrret den egentlige oppgaven.

Ifølge forskerne viser undersøkelsen at dagens nettbrukere trenger langt bedre opplæring i hvordan de skal møte nettets farer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen