Aaron Swartz (26) taler under en konferanse om det frie Internett, mai 2012. (Bilde: Peretz Partensky, Creative Commons 2.0)

Nettgeniet Aaron Swartz er død

Prestisjeuniversitetet MIT velger å etterforske seg selv.

Den kjente nettaktivisten Aaron Swartz(26), ble funnet død i sin egen leilighet denne helgen. Swartz er en kjent og kunnskapsrik forkjemper for det frie Internett, og har vært med i utviklingen av RSS-teknologien, samt nettsamfunnet Reddit. I følge myndighetene i New York, der Swartz bodde, skal han ha begått selvmord.

Om én måned skulle en større rettssak mot ham begynne, der han risikerte 35 års fengsel og et erstatningsbeløp i millionklassen. Swartz' foreldre kritiserer nå myndighetene, rettssystemet og de fornærmede i rettsaken, som skal ha lagt et massivt press på ham.

Den prestisjetunge skolen MIT ber nå om å bli gransket, for å se om de har hatt en påvirkende rolle i Swartz' død.

Omfattende rettssak

Swartz var tiltalt for å på ulovlig vis ha lastet ned en stor mengde forskningsdokumenter fra den akademiske tjenesten JSTOR, via MIT sine nettverk.

Totalt var han tiltalt på tretten punkter. Påtalemyndighetene anklaget ham for å ha stjålet dokumentene fra abonnementstjenesten, med planer om å gjøre dem tilgjengelig for gratis nedlasting. Strafferammen for tiltalen var satt til 35 år i fengsel og en bot på over én million dollar.

Han leverte imidlertid filene tilbake, og de ble aldri tilgjengelig for offentligheten. JSTOR har lenge sett på saken som avsluttet, og i rettsaken ville Swartz erklære seg ikke skyldig.

– Riksadvokaten og MIT bidro til dødsfallet

I en uttalelse fra familien til Swartz, omtales han som en stor person:

– Han var medvirkende til nederlaget for en sensurerende nettlov, han kjempet for et mer demokratisk, mer åpent og mer pålitelig politisk system. Han var med på å skape, bygge og bevare et svimlende utvalg av vitenskapelige prosjekter som utvidet omfanget og tilgjengelighet av menneskelig kunnskap, heter det i uttalelsen.

– Han brukte ikke sin fremragende kunnskap til å berike seg selv, men til å gjøre Internett og verden et bedre sted.

Familien gir også sterk kritikk til universitet MIT og distriktsadvokaten i Massachusetts, for å ha bidratt til hans død:

– Aarons død er ikke bare en personlig tragedie. Det er et produkt av et rettssystem som florerer med trusler og en påtalemyndighet som har strekt seg for langt. Avgjørelser tatt av sentrale personer på riksadvokatens kontor og hos MIT bidro til hans død, skriver de, og fortsetter:

– Riksadvokatens kontor har ført en usedvanlig sterk tiltale, med potensielt over 30 år i fengsel, for å straffe et påstått lovbrudd som ikke hadde noen ofre. I motseting til JSTOR, nektet MIT å støtte Aaron og deres mest verdsatte prinsipper.

– Utrolig trist

I en uttalelse til de ansatte mandag morgen, forteller presidenten for MIT, L. Rafael Reif, at de har verdsatt Swartz’ briljanse, kreativitet og idealisme, og de er rystet over hva som nå har skjedd:

– Jeg vil uttrykke veldig klart at jeg og alle oss ved MIT er utrolig triste over dødsfallet til en lovende ung mann, som berørte livet til så mange.

– Det gir mer smerter av å tenke på at MIT kan ha hatt noen rolle i den serien av hendelser som nå har fått et tragisk utfall. Det er nå tid for alle å reflektere over sine handlinger, og det inkluderer alle oss på MIT, skriver han.

Reif har nå bedt en kollega og tilhenger av åpen informasjon, professor Hal Abelson, å etterforske hvordan MIT reagerte da de først oppdaget handlingene til Aaron Swartz i 2010.

Riksadvokatens kontor ønsker så langt ikke å kommentere saken, da de mener det ikke er riktig under disse omstendighetene.

Hedres verden over

Etter at nyheten om Swartz' bortgang kom fredag kveld, har han blitt hyllet over hele verden.

«Aaron dead. World wanderers, we have lost a wise elder. Hackers for right, we are one down. Parents all, we have lost a child. Let us weep», skriver Sir Tim Berners-Lee, mannen som er regnet som Internetts far, på Twitter.

I tillegg legger akademikere verden over ut sine forskningsdokumenter, til gratis nedlasting, som en stille protest mot rettsaken som ble ført mot Swartz, og en hyllest til ham som person. Dokumentene spres nå på Twitter med hashtagen «PDFtribute»

Nettsiden Remenber Aaron Sw har også blitt opprettet, som nå fylles med minneord.

(Kilder: BBC, BBC, The Guardian, Remember Aaron Sw)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen