Joris Evers, informasjonsdirektør i Netflix, kunne dele en rekke interessante synspunkter og fremtidsplaner med Hardware.no da han kom på besøk til Norge.
Joris Evers, informasjonsdirektør i Netflix, kunne dele en rekke interessante synspunkter og fremtidsplaner med Hardware.no da han kom på besøk til Norge. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Netflix vil endre på opphavsrettbransjen

Vil ha filmer og serier samtidig til hele verden.

I en kostbart innredet suite på et hotellrom i Oslo sentrum møtte vi i går Joris Evers, kommunikasjonsdirektør i Netflix, og spurte ham blant annet om hvorfor utvalget av filmer og serier på tjenesten hans ser ut som det gjør.

Mange av våre lesere har nemlig jamret seg i våre kommentarfelt over et labert filmutvalg på Netflix, et tema Evers gjerne ville diskutere. Han tror dog at mange ikke vet hva som ligger bak, og svarer ivrig på hvorfor ting ikke kommer ut samtidig i alle land.

Står og faller på rettigheter

– Filmen The Hunger Games er et godt eksempel å vise til. Vi fikk kjøpe rettighetene til å vise den i fire forskjellige regioner, som innebar forhandlinger med fire forskjellige mennesker, og førte til fire forskjellige lanseringsdatoer, forklarer han.

– I Latin-Amerika fikk vi vise filmen kjempetidlig, allerede samtidig som den kom ut på DVD. Dette var fordi rettighetshaverne i den regionen har gitt opp DVD-formatet, på grunn av mye piratkopiering. Lanseringsdatoen i USA ble mye senere, på grunn av krav fra rettighetshaverne der, forteller Evers.

Kommunikasjonsdirektøren forklarer dessuten at det ikke er penger det står på, fordi selskapet er prisgitt de forskjellige rettighetshaverne nærmest uansett hva de betaler.

– De beste avtalene, såkalte «premium-vinduer», er de som koster mest, og det er disse som lar oss vise en film så tidlig som mulig etter den har gått på kino. Når vi kjøper et «premium-vindu» er det likevel rettighetshaverne som bestemmer tidspunktet det vinduet skal åpnes på, forklarer han.

Tilgjengelig overalt, når som helst

Evers finner dessuten litt tid til å skryte av selskapets gjennombrudd på nettopp rettighetsfronten. Etter at den USA-baserte delen av selskapet for første gang tjente mer penger på strømming enn på DVD-utleie, har de klart å få relativt store markedsmuskler, og Evers tror rettighetsbransjen holder på å innse at mye har forandret seg.

– Frem til desember i fjor var alle de store premium-avtalene i lomma på de store, dyre kabel-TV-selskapene i USA. Nå kommer imidlertid enkelte ting til Netflix før de blir tilgjengelige på kabel-TV, sier han.

Med egne profiler til hvert familiemedlem blir det lett å holde smaksanbefalingene relevante. Designet er ikke helt bestemt, men funksjonen forventes å være klar til sommeren.
Med egne profiler til hvert familiemedlem blir det lett å holde smaksanbefalingene relevante. Designet er ikke helt bestemt, men funksjonen forventes å være klar til sommeren.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Jeg tror at i fremtiden, og definitivt innenfor vår levetid, vil tradisjonell TV forsvinne. Alle beveger seg i den retningen, og enkelte statskanaler har faktisk nå begynt å legge ting på nett før de kommer gjennom kringkastingen, fortsetter Evers, og legger til at DVD-er, akkurat som TV-er, er på vei til historiebøkene for å holde VHS-kassetene med selskap.

– Last heller ned fra iTunes

Evers' oppfatning er at folk flest også foretrekker strømmende innhold, fordi det gir en mye bedre opplevelse enn hva man får ved å følge et sendeskjema. Han påpeker at med de nye mobile enhetene som har kommet, lar de forskjellige strømmetjenestene deg se hva du vil, når du vil og hvor du vil.

Selv om han lovpriser muligheten til å se strømmende innhold på farten, sier han likevel at muligheten til å laste ned filmer er noe man heller får skaffe fra konkurrerende tjenester, som iTunes. Netflix kommer nemlig ikke til å få noen offline-modus, for å se filmer og serier mens nettet er nede.

– Men nett på både fly og tog kommer til å bli bra nok etter hvert. Det er allerede på vei til å bli godt utbygd på fly, og for vår del er nøkkelen til fornøyde kunder enkelhet i bruk. Med en offline-modus blir det mer komplisert; du må velge hva du har tenkt å se, laste det ned, og så ta det med deg rundt omkring, mener han.

Tror på trådløst overalt

På spørsmål om hva man skal gjøre dersom man befinner seg i utlandet, og ikke har lyst på en himmelhøy mobilregning etter å ha sett et par filmer, påpeker Evers at man kan slå av mobildatabruk i Netflix-appene. Dermed vil programmet kun overføre data gjennom WiFi, dersom det er tilgjengelig.

– Det enkle svaret er bruk WiFi, og slå av roaming. Men det er klart det blir forskjeller mellom landene, og i dag finnes det ikke WiFi overalt. I Skandinavia har dere også svært raskt og godt utbygd nett, mens i eksempelvis Latin-Amerika er ting helt annerledes. Der vet ikke folk hva strømming er, og de må læres opp helt fra grunnen av, forteller han.

– Da vi startet opp der, hadde folk også mange færre enheter som støttet strømming enn her i nord. Men vi tror jo hele verden vil knyttes sammen gjennom fiber, og at raskt og stabilt trådløst nett blir tilgjengelig overalt i den overskuelige fremtid, hevder Evers.

Nye funksjoner på vei

Snart kan du lage en liste over ting du har tenkt å se.
Snart kan du lage en liste over ting du har tenkt å se.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Til tross for at vi altså ikke får noen offline-modus på Netflix, kunne dog Evers fortelle litt om et par andre nye funksjoner selskapet lefler med i disse dager. Blant annet har de i Skandinavia i det siste testet ut en funksjon amerikanske brukere har hatt tilgang til siden starten: Muligheten til å legge en film i en liste for å se på senere.

– En slik «se senere»-funksjon skal rulles ut internasjonalt, når vi har funnet ut hvordan den skal være i endelig versjon. En rekke brukere har fått tilgang til funksjonen allerede, i forskjellige varianter, og basert på bruksdata vil vi avgjøre hva folk synes funker best, forteller Evers.

Egen profil til hele familien

I tillegg jobber selskapet mot en global lansering av en funksjon som lar deg opprette flere profiler for hvert abonnement. Dette kommer på bakgrunn av at mange familier deler én konto, og dermed får anbefalt filmer som ikke nødvendigvis passer sin smak.

– Ser du kun filmer alene vil du få anbefalinger skreddersydd til din smak. Ser du på sammen med kjæresten, kan det dog bli rotete, og hvis mor liker science fiction er ikke hun ute etter å se tegnefilmene til barnet for seg selv, forklarer Evers.

– Med en egen profil for hver person som bruker abonnementet, kan man heller holde anbefalingene skreddersydd. En hel familie kan også ha en egen felles profil, sier han, og legger til at de også vil åpne for å betale litt ekstra for at man skal kunne strømme innhold til inntil fire enheter samtidig.

Eksklusivt i Skandinavia

For å vende tilbake til rettighetsspørsmålet, påpeker vi at ved å reise utenlands får vi også tilgang til helt andre filmer og serier enn det vi får hjemme i Norge. Evers bekrefter dette, men vil ikke si seg enig i at nordmenn har et dårligere utvalg enn alle andre land.

– Hvis du drar til Storbritannia vil du faktisk få et dårligere tilbud enn i Norge. Det kommer av at Sky har låst ned hele rettighetsmarkedet der. Skandinavia er på den annen side det eneste stedet hvor du raskt kan få nye filmer fra Warner Bros., forteller han, og legger til at Netflix har fått i stand en eksklusiv avtale med dette filmstudioet.

– Så hvis du vil se Batman: The Dark Knight Rises i Skandinavia når den kommer ut, som blir mellom syv og ni måneder etter den ble vist på kino, må du ha Netflix. Men ja, det stemmer at utvalget er forskjellig fra land til land, og dette stammer også fra de regionbaserte lisensene, sier informasjonsdirektøren.

– Tar tid å endre bransjen

Som vi tidligere har forklart finnes det flere måter du kan omgå regionale sperringer på Internett, og disse er godt beskrevet i vår guide til hvordan du blir helt anonym på nett. Ved å utnytte et av disse programmene vil det også være mulig å utgi seg for å sitte i USA, og på den måten få tilgang til det amerikanske Netflix-biblioteket.

– I våre medlemsvilkår har vi skrevet at denne typen bruk ikke er lov, som er noe vi er pålagt å gjøre av rettighetshaverne. Av samme grunn har vi også lagt inn noen tekniske sperringer, som gjør det litt vanskeligere å få tilgang på denne måten, sier han, og påpeker at det noe innhold har selskapet kun fått gjort tilgjengelig i Norge.

– Men vi ser hovedsakelig etter regionale, eller enda bedre, globale lisensavtaler. Vi ønsker å gjøre alt innhold tilgjengelig over hele verden samtidig, men det tar tid å få bransjen til å endre seg. Vi må ta små skritt, avslutter han.

Dette er våre seks favoritter for TV på nett:
Se film og serier til du stuper »

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen