Netflix skal sende filmer i 4K-oppløsning
(Bilde: Netflix)

Netflix skal sende filmer i 4K-oppløsning

Teknisk sjef har stor tro på strømming av 4K.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dersom alt går som det skal, satser Netflix på at de kommer med strømming av 4K-materiale innen et år eller to. Dette kom frem i et intervju som nettstedet The Verge hadde med produktdirektør i Netflix, Neil Hunt.

4K kommer gradvis

4K er det neste store innen medieinnhold, og har en oppløsning som er omtrent fire ganger så høy som dagens full HD. Det er så langt lite utstyr som støtter 4K, og det har vært satt mange spørsmålstegn ved manglende innhold.

Hunt mener at den absolutt beste måten å få 4K ut til folket er via strømming. Overfor The Verge legger han blant annet vekt på at det vil medføre store kostnader å skulle oppgradere bakkenettene rundt om, og det er heller ikke tatt høyde for 4K i Blu-ray-formatet.

Likevel, båndbredden er heller ikke noe man har uendelig av. Ulike former for strømming krever allerede mye av nettet, og 4K vil bli enda verre.

For å bøte på dette jobber Netflix først og fremst med komprimeringen og dekodingen. Resultatet venter altså Hunt om et år eller to. I første omgang er det svært begrenset mengde innhold som vil være i 4K, men han nevner at blant annet Netflix' egen TV-serie «House of Cards» vil være aktuell. Mye av råmaterialet er filmet i 4K, selv om den blir presentert i full HD.

– Det viktigste er å levere

4K er viktig i seg selv, men det aller viktigste for Hunt er at Netflix kan levere. Det nytter lite med 4K-innhold i stallen, om de ikke greier å få innholdet ut til kundene.

I korstoget mot dårlige opplevelser har Netflix kjørt et prosjekt de har døpt "Open Connect". Dette går helt kort ut på at de plasserer en rekke innholdsservere så nærme sluttbrukerne som mulig, servere som typisk står inne på nettet til de forskjellige internettleverandørene.

Ifølge Hunt har Open Connect vært en stor suksess, selv om vi her i Norge har opplevd en viss uenighet mellom nettopp Netflix og Telenor.

En ny BitTorrent-teknologi kan gjøre det langt enklere å strømme 4K-innhold:
BitTorrent Live er nå klar »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen