Netflix og Telenor inngår hemmelig avtale
Teknofil
(Bilde: Netflix)

Netflix og Telenor inngår hemmelig avtale

Nekter for at den bryter med nettnøytralitetsprinsippene.

Vi kjenner dessverre ikke innholdet i avtalen som har blitt inngått mellom Netflix og Telenor, fordi partene har valgt å holde den hemmelig.

Oppdatert: Seniorrådgiver Jørn Bremtun i Telenor forteller oss mandag at avtalen gir Netflix anledning til å innføre sin Open Connect-løsning hos Telenor. Dette betyr at strømmegiganten plasserer sine egne servere i Telenors nett, ikke at de leier kapasitet i Telenors servere (såkalt CDN-nettverk). 

Dermed vil en populær serie som House of Cards, bare trenge å strømmes direkte fra Telenors servere, og ikke fra Netflix i utlandet. Sånn sett kutter de vekk ett ledd i systemet, og gir deg raskere lastetider.

Truer det åpne Internett?

En lignende avtale ble gjort mellom Netflix og Comcast i USA i februar, noe som skapte debatt om det åpne Internett over dammen. Mange mener nemlig at den viktigste forutsetningen for at Internett skal være gjenkjennelig i fremtiden, er nettnøytralitet

Nettnøytralitet innebærer blant annet at ingen innholdsaktører skal kunne kjøpe seg prioritet på fart eller datamengde fra en Internettilbyder. Dette sørger for at Internett holdes åpent og likt, og at kommersielle og ikke-kommersielle innholdsaktører slipper til på like premisser.

Netflix har lenge nektet å betale ekstra til Internettilbydere, men nå ser det virkelig ut som dette har snudd. Både med Comcast-avtalen og Telenor-avtalen.

I Post- og teletilsynets tredje prinsipp for nettnøytralitet heter det at:

Foto: Post- og teletilsynet

– Ikke brudd på nettnøytralitetsprinsippene

Derimot nekter Telenor for at avtalen med Netflix bryter med nettnøytralitetsprinsippet.

– Vi har underskrevet på Post- og teletilsynets retningslinjer for nettnøytralitet, og her kommer det tydelig fram at mellomlagring ikke er omfattet av nettnøytralitetsprinsippet. Vi gir ikke én type trafikk forrang framfor annen, men mellomlagring er tvert imot med på å øke den totale kapasiteten i nettet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Bremtun til Filter.

Retningslinjene fra 2009 nevner ikke spesifikt mellomlagring. De slår imidlertid klart fast at Internettilbyderne har all rett til å utføre trafikkstyring i eget nett, blant annet i forbindelse med videotjenester. Det er som ikke nevnes med et ord er hvorvidt det er lovlig å utføre trafikkstyring av noe slag mot betaling fra en innholdsaktør.

– Telenor har signert bransjenormene for nettnøytralitet. Det betyr at de har gått med på å ikke drive med positiv diskriminering av enkeltaktører, sier fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, til Dagens Næringsliv.

Teknologiredaktør varsler dommedag for Internett:
– Internett er "fucked" »


(Kilder: Filter, Post- og teletilsynet, Dagens Næringsliv)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen