ncturbo-topp (Bilde: Netcom)

Netcoms super-3G i sneglefart

Turbo, super eller HSDPA?

HSDPA, teknologien som gir deg høy internetthastighet til mobilen, går under flere navn.

Netcom og Telenor markedsfører teknologien som Turbo-3G. Vi i Amobil bruker imidlertid fellesbetegnelsen super-3G for både HSDPA og andre mobilnetteknologier.

Super-3G er derfor en fellesbetegnelse for Netcom og Telenors HSDPA-nett, og Ice sitt EV-DO-nett.

Turbo, super eller HSDPA?

HSDPA, teknologien som gir deg høy internetthastighet til mobilen, går under flere navn.

Netcom og Telenor markedsfører teknologien som Turbo-3G. Vi i Amobil bruker imidlertid fellesbetegnelsen super-3G for både HSDPA og andre mobilnetteknologier.

Super-3G er derfor en fellesbetegnelse for Netcom og Telenors HSDPA-nett, og Ice sitt EV-DO-nett.
Er 200 kbps
Er 200 kbps "TURBO-FART"? (Foto: Skjermskudd fra Netcom.no)

Netcom reklamerte i januar tungt for at du nå kan "surfe i turbo-fart" via annonser på nettsider og på sine egne hjemmesider.

Med "turbo-fart" menes den nye HSDPA-teknologien, populært kalt super-3G, som kan gi internetthastigheter på inntil 3,6 Mbps. I praksis skal hastigheten ligge på rundt 1 til 2 Mbps.

Så langt har Netcom bygget ut HSDPA i Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen, i tillegg til en del mindre steder.

Får lave hastigheter

En som har tatt i bruk Netcoms Turbo-3G-tilbud er Gerald Ruiner Torgersen i Oslo. Han opplever imidlertid at hastigheten verken er super eller turbo. På kveldstid får Torgersen en nedlastingshastighet som ligger langt under det HSDPA kan tilby.

– Hastigheten er på det beste oppimot 2 Mbps, men som regel har det vært
under 200 kbps på ettermiddags- og kveldstid, sier Torgersen til Amobil.

Spesielt de siste uken har han opplevd treg netthastighet.

– Vi har solgt for mye

Torgersen var i kontakt med Netcom kundeservice, som hevder at stor kundepågang og mye salg av internettilbudet Connect er grunnen til problemene. Med andre ord sier Netcom kundeservice at de har solgt mer enn de har kapasitet til.

Netcoms kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus kjenner til problemene, men hevder imidlertid at opplysningene Torgersen har fått fra kundeservice ikke er helt riktige. Han forteller også at hastighetsproblemene bare har vart et par uker.

– Når vi opplever den veksten vi har hatt i datatrafikk siden nyttår, så er det ikke så rart at noen får lavere hastighet. Vi skulle muligens prøvd å planlagt litt bedre, og burde kanskje tatt høyde for dette, men kundene skal opp i turbo-hastighet. Dette kommer ikke til å være et vedvarende problem. Når vi sier Turbo, skal vi levere Turbo. Vi skal strekke oss det vi kan for at kunden opplever vår HSDPA-løsning som tilfredstillende, sier Vederhus.

Øker hastigheten

Han forteller at det i går ble satt i gang tiltak for å øke internetthastigheten til Connect-brukerne.

– De siste ukene har vi opplevd noen problemer med transmisjonen som har senket hastigheten i forhold til det kunden forventer. Vi har bestilt det utstyret som må inn i nettet for ordne problemene, sier Vederhus.

Netcom vil oppgradere nettet med nytt utstyr der det er flest folk, og deretter der hvor det trengs.

– Fildelere kan skape problemer

Noe av problemet er at det i noen områder er mange som bruker nettet samtidig. Vederhus forklarer at det lett kan være 400 brukere tilkoblet samtidig, uten at dette er noe problem. Men dersom for eksempel 20 av disse er fildelere, vil alle oppleve lavere hastigheter.

Netcom ønsker ikke å gi noen kompensasjon til de som har opplevd gjørmetrege nedlastingshastigheter de siste ukene.

– Vi har lovet at du får best mulig hastighet der du er, og hastigheten vil variere. Vi syns ikke det er bra at kundene ikke får full hastighet, men vi skal fikse dette, og kundene vil oppleve bedre hastighet fremover, lover Vederhus.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen