Netcom vs Telenor: Hvem er først?

Om du er typen som løper rundt med ny mobiltelefon annenhver uke, så er du trolig veldig opptatt av ny teknologi. Men om du skal kunne bruke alle de nye funksjonene på mobilen din, må du selvsagt også ha en mobiloperatør som leder an utviklingen.

Vi spurte oss selv: Er det Telenor eller Netcom som pleier å være først ute? Det finnes ikke noe entydig svar, så vi har laget en liten test der vi har sett på når de to operatørene nådde de store milepælene i telekom-historien.

Deretter har vi gjort en aldri så liten uformell kåring. Så hvem er egentlig først ute? Og ikke minst: Hvem er best?

Mobilnett

Introduksjon av GSM-nett
For fjorten år siden i dag, 3. mai 1993, åpnet Telenor sitt GSM-nett. Det skulle gå fire måneder før Netcom fulgte etter og åpnet sitt eget GSM-nett.

Dekningen var i begynnelsen svært sporadisk, men Telenor var den gangen best. Mens Netcom bare hadde dekning flekkvis i Sør-Norge, kunne Telenor tilby dekning på Østlandet, Vestlandet og i Trøndelag.

Det er altså ingen tvil om at Telenor, den gang kjent som Televerket eller Tele Mobil, var først og størst. 1-0 til Televerket.

Dekning i dag
Hvem dekker landet best? Telenor oppgir at de har
GSM-dekning på 99,8 prosent, mens Netcom oppgir 98 prosent. For de fleste av oss, vil det neppe bety noe særlig for dekning om vi velger Telenor eller Netcom, men Telenor tar en knepen seier.

Telenor har for øvrig best 3G-dekning også.

Nummervisning
Du har kanskje ikke tenkt over det, men det har ikke alltid vært en selvfølge at du kan se hvem som ringer deg. Lenge var denne tjenesten forbeholdt noen få, og måtte bestilles.

Både Netcom og Telenor har tilbudt nummervisning siden starten, men det var ikke før i 1995 at alle kundene hos begge operatørene kunne se hvem som ringte. Alle Netcoms kunder fikk muligheten i første kvartal 1995, mens Telenor ikke kom på banen før i juli det samme året.

Tekstmeldinger
SMS er for mange den foretrukne kommunikasjonsmetoden på mobiltelefonen. Men det er ikke så fryktelig lenge siden det ikke var mulig å sende SMS i det hele tatt.

Først i oktober 1994 ble det mulig for nordmenn å sende SMS fra mobiltelefonen (dersom du var rik nok til å kjøpe en telefon som støttet tjenesten). Netcom kom etter i 1996. Lenge var SMS en sær tilleggstjeneste ingen brukte, men da det ble åpnet for SMS for kontantkortkundene, tok det av.

Netcom var riktignok først ute med å la kontantkortbrukere sende SMS i 1998, men Telenor går allikevel av med seier her.

MMS
...ble innført allerede i 2001. Telenor var soleklart først ute: Netcom kom ikke etter før mars 2003. Kanskje like greit, siden ingen sender MMS likevel.

GPRS
Med GPRS ble det praktisk mulig å bruke WAP og internett på mobilen. Grunnen var enkelt og greit at du nå slapp å betale tellerskritt for å koble deg til internett.

Netcom tok en knepen seier over Telenor på GPRS-lansering, og var de første til å la kundene bruke den nye teknologien i januar 2001. En måned etterpå var det frislipp i Telenor-nettet.

EDGE
EDGE er oppgraderingen av GPRS, som gir deg mye raskere internettilkobling. Telenor var først ute, og lot deg og meg bruke EDGE i juni 2004. Det skulle gå nesten ett år før Netcom fulgte etter, i april 2005.

3G
Det blir ikke bedre for Netcom at de drøyde fryktelig lenge med å komme med 3G. I desember 2004 åpnet Telenor sitt nye nett, mens Netcom sånn halvveis lanserte i mars året etter. Først da det nærmet seg jul 2005, ble det mulig å ta videosamtaler i Netcom-nettet.

Dette holder ikke. Poeng til Telenor.

HSDPA
Men så fikk Telenor sin rotte tatt grundig. Netcom åpnet for super-3G i april i år, mens Telenor fortsatt ikke har sagt noe sikkert om planene sine. Nå dekker ikke Netcom allverden ennå, men lansering er lansering.

Abonnement og tjenester

Første kontantkort
1997 var året da selv slabbedasker og mindreårige kunne få seg et mobilabonnement. 1. september lanserte Netcom sitt Netcom Kontant - rett foran nesa på Telenor.

To uker tidligere annonserte Telenor stolt at de kom med noe som het Ring Kontant 15. september. Men det var altså Netcom som først hadde kontantkortene klare for å kjøpes, med en knapp margin på to uker.

Det hører med til historien at både Telenor og Netcom hevder de var først med kontantkort, og begge hevder at de ydmyket hverandre på dette punktet. Våre undersøkelser viser likevel at det nok er Netcom som har rett.

Poeng til Netcom, med andre ord.

Selvadministrert abonnement
Netcom og Telenor har følt presset fra småoperatørene lenge. For å kunne konkurrere, ble det etterhvert innført egne selvadministrerte abonnement. Telenors Djuice Allstar dukket opp i juni 2005, og var basert på at du gjorde alt selv via Djuice.no.

Det var imidlertid en måned for sent. I mai samme år lanserte Netcom nemlig Smart Talk.

Fastprisabonnement
Det er liten tvil om at det er Netcom som er kongen på haugen når det gjelder fastprisabonnement. Allerede i april 1997 kom opertøren med Young Talk, som fortsatt lever i beste velgående. Telenor kom med kopien Djuice Control i fjor sommer, altså over ni år etter Netcom.

I august 2004 lanserte Netcom abonnementet Plenty, hvor du kunne betale et visst beløp, og få et visst antall ringeminutter. Om enn ikke helt sammenlignbart, så introduserte Telenor sine Fri-abonnementer i 2005.

Med seier også på dette punktet, kryper Netcom opp til uavgjort sammenlagt: 6-6.

Familieløsning
Gratis ringing innad i familien er en av de heteste tjenestene i mobilmarkedet for tiden. Alle vil ha det, og alle vil tilby noe. Og her var Netcom først ute, med Trådløs Familie 19. september 2005.

Jada, vi er klar over at Telenor hadde Familienett før dette, men det var Trådløs Familie som satte standarden: Gratis å ringe innad i familien. Punktum.

Telenors Fri Familie dukket først opp i juni 2006. Og det var ikke før desember 2006 at Telenor virkelig klarte å hevde seg mot Netcom. Siden den gang har vi kåret Telenor Fri Familie til best i test, så det er ingen tvil om at Telenor har skjerpet seg.

Uansett: Først er først, og Netcom tar ledelsen. Spenningen er til å ta og føle på.

Lik pris
Det er kanskje litt urettferdig å gi poeng for å være først ute med lik pris til alle, med tanke på et dette nærmest var slagordet til Netcom. Men uansett hva de bakenforliggende grunnene var, så er det en kjennsgjerning at det var lik pris til alle mobilnett hos Netcom først. Dette skjedde i april 2001.

Telenor kom med dette sommeren 2003, og da begrenset til abonnementet Djuice Magnum.

Fastpris SMS
Telenor var først ute på SMS-fastpris. Abonnementet Djuice Nonstop kom i juni 2004, mens Netcom fulgte opp med tilleggstjenesten SMS Mania måneden etter.

Og først er som kjent først. Poeng til Telenor.

Fastpris data
Netcom kom med sin første fastprisløsning for internettslaver 1. mars 2004. Telenor fulgte ikke opp før november 2005.

Dermed øker Netcom sin ledelse.

Døgnåpen kundeservice
Før i tiden var det bare en operatør å gå til dersom du hadde behov for kundeservice 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Siden sommeren 1996 har Telenor hatt kundeservice hele døgnet, mens Netcom først kom etter i januar 2004.

Telenor klatrer til åtte poeng.

Musikkjøp på mobilen
Det er en vanlig oppfatning at Telenor er den eneste operatøren som lar deg kjøpe musikk på mobilen. Vi innrømmer gjerne at vi ble overrasket da vi fant ut at dette ikke stemmer.

Telenor har tilbudt musikkjøp med mobilen siden april 2006, og var først og er størst. Netcom-kundene har også fått kjøpt musikk med mobilen, men da vært nødt til å betale pr sang og antall megabyte nedlastet. Netcoms løsning har dessuten bare vært tilgjengelig på WAP frem til nå.

Det blir ett poeng til Telenor.

Første WAP-portal
WAP skulle være starten på internettrevolusjonen på mobilen. Da WAP ble introdusert, gikk det i noen miljøer også under navnet MMM. Uansett: Revolusjonen sitter vi fortsatt og venter på, men Telenor var i alle fall først ute.

Telenors WAP-portal kom i februar 1999, mens Netcom lå på latsiden til november samme år. Poenget går til Telenor, og stillingen er 10-9.

Konklusjon

Telenor tar en knepen seier over Netcom. Telenor er først ute med noen teknologier, mens Netcom er først ute med andre. Vi kan imidlertid trekke et par slutninger fra denne tvekampen.

Telenor best på ny nettverksteknologi: Sorry, Netcom. Det hjelper ikke å lansere HSDPA først. Telenor er utvilsomt først ute med det meste. Det er liten tvil om at det hjelper å være en stor og pengesterk organisasjon.

Men Netcom har vist at de også vil være med i spillet, ettersom de lanserte super-3G før Telenor. Dessverre for Netcom så aner vi at Telenors super-3G-lansering kommer til å omfatte flere brukere.

Netcom best på tjenester: Netcom tar seks av ni poeng på tjenester. Det er liten tvil om at Netcom oftest er først ute med nye, innovative abonnement, og at Telenor ofte halter etter.

Netcom har for eksempel veldig lettfattelige prisplaner, mens Telenor satser hardt på Fri-abonnementetene som vi ærlig talt syns er litt uoversiktlige.

Netcom har også innovative tjenester som Who Called og Buddy, selv om de kanskje ikke er publikumsfavoritter.

Telenor skal likevel har skryt for å ha begynt med MSN på mobilen, og vi har ennå tilgode å se Netcom tilby dette.

Valget er dermed, kraftig forenklet, omtrent slik som dette: Er du opptatt av ny teknologi, velger du Telenor. Hvis du vil ha nye og innovative mobiltjenester, er det lurest å være Netcom-kunde.

Småoperatørene, da?
Joda, småoperatørene har ting de er gode på de og. Og det er først og fremst pris. Det er liten tvil om at det er småoperatørene som står i spissen for priskrigen her i landet.

Er pris viktig, er rådet altså klart: Smått er godt.

Til sist må vi nesten understreke at vår lille kåring selvsagt ikke gir det fullstendige bildet, og at vi sikkert har glemt noe. Men den gir en indikasjon på hvilken operatør som er best på teknologi og hvem som er best på tjenester.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen