Netcom utsetter 3G til 2005

TeliaSonera innkalte i dag til pressekonferanse på 3GSM-messen i Cannes i Frankrike. Temaet var datoene for 3G-lanseringen i Norge, Danmark, Sverige og Finland. Desverre var det ikke gode nyheter som ble presentert.

Mens de øvrige nordiske landene får sitt 3G-nett i år, belager datterselskapet NetCom seg på å starte opp sitt 3G-nett først den 1. mars 2005. Altså om over et år. Dette begrunner TeliaSonera med at det fortsatt er stor mangel på 3G-telefoner, og at det derfor for øyeblikket er liten lønnsomhet i å åpne et norsk 3G-nett. Det at de norske kravene til 3G-nettet er høyere enn i for eksempel Danmark har også bidratt til at oppstarten vil komme senere her til lands.

Kravet i lisensen er at vi skal ha dekning for 76,5 prosent av Norges befolkning, forteller Barbara Thoralfsson, visedirektør for TeliaSonera i Norge. Til sammenligning må TeliaSonera sitt danske datterselskap kun dekke 30 prosent av den danske befolkningen for å oppfylle konsesjonskravene.

Siden det norske 3G-nettet kommer i gang så sent har TeliaSonera uttalt at de vurderer å oppgradere NetCom sitt GSM-nett for å kunne bruke EDGE-teknologien som har dukket opp i flere av de nyeste modellene fra Nokia.

Om dette blir tilfelle, kan situasjonen i det norske telemarkedet bli svært interresant utover 2004. EDGE, som er en ytterligere oppgradering av GSM-standarden, gir brukeren raske datahastigheter som nesten tilsvarer hastighetene man får med dagens 3G-nett - rundt 200 Kbits/s mot 3Gs 300-400 Kbits/s.

Foreløpig ser det dermed ut til at det er Telenor som vil være først ute med å lansere 3G i Norge med sin planlagte lansering mot høsten 2004. Selskapet har hatt nettet klart i lang tid, men har ikke åpnet det for forbrukerene på grunn av mangel på telefoner som støtter 3G. Nå kan det imidlertid vise seg at gamle Televerket har et fortrinn som de gjør seg klokt å benytte seg av, for etter denne ukens lanseringer på 3GSM er det ingen tvil om at 3G er kommet for fullt!


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen