NetCom tar sin straff

I juli i fjor fikk NetCom beskjed om at de ikke har oppfylt kravene staten satte for utbygging av UMTS-nettet. Allerede i 2002 ga Netcom beskjed om at de ikke ville klare å bygge ut UMTS-nettet i det tempoet Samferdselsdepartementet ønsket.

Søkte om utsettelse
I 2002 søkte NetCom om en 2 års utsettelse av UMTS nettet. Men departementet ga dem bare en 15 måneders utsettelse. Søknaden om utsettelse ble begrunnet med problemer med å få nødvendig utstyr for utbyggingen, samt problemer med standardiseringen av utstyret.

- Vi synes det er synd at vi ikke fikk de to årene, men nå har vi gått de rundene det er mulig å gå, og har fått tommelen ned fra myndighetene. Nå bygger vi det vi kan bygge, og kommer til å tilby UMTS 1. mars 2005, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i NetCom til Teleavisen.

I følge UMTS-konsesjonen har NetCom forpliktet seg til utbygging av UMTS slik at de innen 31. mars 2004 skulle hatt en dekning på nær 76 prosent av befolkningen. Disse vilkårene er ikke innfridd, selv om Netcom 31. desember 2002 ble gitt 15 måneders utsettelse på sine utbyggingsforpliktelser. Telenor åpnet sitt UMTS-nett 1. desember, men har likevel høstet krass kritikk for tempoet i utbyggingen av UMTS nettet, men i motsetning til Netcom har de unngått tvangsmulkt.

Godt i gang med utbyggingen
NetCom skal nå begynne å betale tvangsmulktene. Departementet skriver i pressemeldingen  at de har satt mulkten til 30.000 kr. Men den vil bli redusert med 5.000 kroner for hver 75. basestasjon som NetCom får satt i drift. Allerede nå har NetCom 800 basestasjoner i drift i Norge, så mulkten vil være mye lavere en det som var fastsatt av departementet.

- NetComs utbygging av UMTS-nett den siste tiden viser at vårt varsel om vedtak har hatt den tilsiktede effekt, nemlig å framtvinge en utbygging som er mer i samsvar med konsesjonsvilkårene, sier samferdselsminister Torild Skogsholm i en pressemelding fra departementet.

NetCom planlegger som nevnt å ha UMTS -nettet tilgjengelig 1. mars i år. Og da med en dekningsgrad som er bedre en det Telenor har per i dag. Til den datoen regner NetCom med å ha 1200 basestasjoner i drift i Norge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen