Netcom bygger 4G i Oslo

Oppdatert: Norge blant de første i verden til å bygge 4G.

Øyvind Vederhus i Netcom.
Øyvind Vederhus i Netcom.

Netcom melder at de sammen med eieren Teliasonera har startet arbeidet med utrulling av verdens to første 4G-nett i Oslo og Stockholm. 4G-nettetene i Oslo og Stockholm blir de raskeste mobilnettene i verden.

100 Mbps i mobilnettet

4G-nettet er basert på LTE-teknologi. Det betyr at du får nedlastingshastigheter på opp til 100 Mbps. Hastigheten er voldsomt mye høyere enn det du får i mobilnettet i dag. Sammenlignet med super-3G på 7,2 Mbps er 4G nesten 14 ganger raskere. Sammenlignet med raskeste hastighet i GSM-nettet (Edge) er 4G rundt 400 ganger raskere.

Rent praktisk vil dette si at du kan laste ned filmer, musikk, programmer og annet på kort tid. Det vil teoretisk sett gjøre det mulig å kutte ut den faste bredbåndslinja di hjemme.

Men du kan ikke forvente å surfe med slike hastigheter med det første. Netcom ser nemlig ikke for seg kommersiell lansering før i 2010.

– Vi går i gang med utbygging nå. Leverandørene er på plass, og så tar vi fatt på utrulling nå omgående, sier kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus, til Amobil.

Nettverksutstyret i Oslo leveres av den kinesiske produsenten Huawei, som fra før av leverer blant annet Turbo-3G-modemene til Netcom.

Slår Telenor igjen

Netcom var for øvrig også først ute med super-3G i Norge, da de introduserte dette i Oslo i april 2007. Storebror Telenor må altså se seg slått igjen.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, tar likevel nyheten med ro. Han bemerker at han syns det er interessant at Netcom lanserer 4G ett år før det går an å ta det i bruk.

– Vi har ikke tenkt til å gi fra oss vår posisjon på mobilt bredbånd, verken i Oslo eller andre steder. Vi har allerede åpnet for 7,2 Mbps i 3G-nettet i Oslo. Etterhvert kommer 14,4 Mbps, 28,8 Mbps i 3G-nettet, og etter hvert LTE. Vi har ikke tatt stilling til alle stegene og når de skal lanseres, sier Amundsen.

Vederhus forteller at Netcom ønsker å være ledende i Oslo, og at de derfor vil ta i bruk og gjøre teknologien tilgjengelig for folk der først. Når rammebetingelsene er på plass vil Netcom også bygge ut 4G andre steder i landet.

– 900 MHZ 3G er verdt mer

Amundsen mener på sin side at det er interessant at Netcom velger å bygge ut LTE i et så lite land som Norge. Han påpeker at 3G i 900 MHz-nettet vil bety mye mer for folk rundt i landet. Det vil si at man går over til 3G i de frekvensene som i dag brukes til GSM-nettet.

– For oss er det ikke snakk om å bygge ut 4G i stedet for noe annet, men som et tillegg. Det kommer også an på hvor mye forbrukerne er villige til å betale, og hvor mye det vil koste å bygge ut 4G, sier Amundsen.

Amundsen vil ikke si noe om når Telenor kommer med LTE-teknologi, men forteller at Telenor har kommet langt i sin planlegging av slik utbygging.

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen