Nesten alt i IKEA-katalogen er «fake»
Teknofil
(Bilde: skjermbilde/IKEA)

Nesten alt i IKEA-katalogen er «fake»

Produktene du ser på bildet er laget på PC.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

IKEA-katalogen er ikke det den en gang var ... Kanskje har du ikke lagt merke til det, men varehuset har i stor grad gått over fra å bruke ekte fotografier til å bruke bilder som er satt sammen på en PC ved hjelp av avanserte 3D-programmer.

På denne tid i fjor var om lag 25 prosent av produktbildene til IKEA laget på PC. På ett år har andelen steget til hele 75 prosent, skriver Kotaku. Som oftest kan det se ut som helt ekte bilder, tatt av en fotograf, men det er altså ikke tilfellet.

I tillegg er om lag 35 prosent av alle øvrige bilder du ser i katalogen, som bakgrunner eller pyntegjenstander, laget fullt og helt med på PC-en, ifølge CGSociety.

25 000 forskjellig 3D-modeller

Ved å bruke 3D-modeller, slipper IKEA for eksempel å sette opp et helt modellkjøkken for å ta bilder til katalogen sin. Isteden får de en grafisk designer til å plukke de elementene som kan passe i bildet.

Dessuten kan de med et tastetrykk endre fargene på møblene. På den måten får skandinaver og japanere får se møbler i lyst tre i sin katalog, mens amerikanere får se møbler i mørkere farger i sin, melder The Verge.

Nå har IKEA rundt 25 000 3D-modeller av produktene sine, som alle kan brukes og gjenbrukes i katalogbildene. For eksempel kan en Hemnes-kommode trekkes inn i bakgrunnen for å pynte et bilde av en Nornäs-seng, med Ursula-puter dandert på sengeteppet.

Så ikke forskjell

Dette bildet av stolen Bertil fra 2006 ble laget på PC.
Dette bildet av stolen Bertil fra 2006 ble laget på PC.Foto: IKEA

I et intervju med CGSociety forteller Martin Enthed fra IKEA om overgangen til å bruke 3D-bilder fremfor fotografier. De startet smått i 2004, men fikk det ikke til. I 2006 publiserte de sitt første PC-genererte bilde i katalogen, av stolen Bertil.

Vendepunktet kom imidlertid i 2009, da flere av IKEA-varehusene ba dem om å slutte å bruke slike bilder fordi det så grusomt ut.

– Vi så igjennom bildene de klagde på, og de 2-3 de syntes var bra. Bildene de ikke likte viste seg å være fotografier, mens samtlige av de gode var PC-genererte! Nå snakker vi derfor bare om et godt eller dårlig bilde – ikke hvilken teknikk som brukes for å lage det, sier Enthed til CGSociety.

I 2010 publiserte IKEA det første rommet som var 100% laget på PC, og etter det har de altså fortsatt med full styrke.

IKEA satser på rimelige el-sykler
Folkvänlig-modellen vil koste rundt 5000 kroner »

(Kilder: KotakuCGSocietyThe Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen